fredag 29 juni 2012

Porto Francos väktare

Porto Francos väktare av Ann Rosman


"En ung kvinna stiger iland i Marstrands hamn en septemberdag 1793. Håret är kapat under mössan, hennes bröst är lindade och byxorna hänger löst på den gängliga kroppen. Runt omkring myllrar det av liv; sjömän på skeppen, handlare, brottslingar som fått amnesti i frihamnen. Hennes enda hopp står till att de ska ta henne för en man, att hon ska hitta arbete och någonstans att bo. Att hon inte ska tvingas åka tillbaka.


220 år senare görs ett gruvligt fynd på Klöverön. En kvinna och ett spädbarn hittas döda i Gamle mosse och kriminalinspektör Karin Adler kopplas in. Men att identifiera de två döda visar sig vara lättare sagt än gjort. Det enda man kan säga är att de legat i mossen länge. Väldigt länge. Trådarna leder Karin Adler långt tillbaka i Marstrands historia, och sakta men säkert nystas en osannolik historia upp."

----------------------------------------------------------------

Jag fastnade för Ann Rosmans böcker redan när jag läste Själakistan, så Porto Francos väktare var ett givet köp när jag hittade den på loppis. Porto Francos väktare är minst lika bra som Själakistan. Jag gillar Rosmans sätt att berätta en deckarhistoria i nutid parallellt med en historisk berättelse och jag börjar också tycka mer och mer om kriminalinspektör Karin Adler och hennes team.
Själva deckardelen från nutid tycker jag inte var så mycket att hänga i julgran, den kändes mer som utfyllnad, men jag gillade skarpt den historiska delen av boken - jag kunde ingenting om Marstrands historia sen tidigare, trots pappas försök att "utbilda" mig strax efter att jag hade flyttat till Sverige, men nu har jag fått lära mig lite i alla fall.
Jag har inte läst den första delen, Fyrmästarens dotter, eller den fjärde, Mercurium, men har nu lagt dessa på "att köpa"-listan.


Porto Francos väktare kan du köpa hos t ex Bokus alt Adlibris




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar