fredag 15 juni 2012

Venuskastet

Venuskastet av Steven Saylor

En kylslagen januarikväll år 56 f.Kr. kommer två förklädda främlingar till privatdetektiven Gordianus hem i Rom. Den ene av dem, den egyptiske ambassadören och filosofen Dio, ber om något Gordianus inte kan ge honom: hjälp att överleva. Innan natten är över är han brutalt knivmördad.
Tyngd av skuldkänslor beslutar sig Gordianus för att hitta mördaren. Snart finner han sig indragen i en härva av perversioner och svek där den förföriska och skandalomsusade Clodia är spindeln i nätet. Ju djupare Gordianus gräver i fallet desto tydligare blir det att inget är va det verkar vara; inte de bevis han finner, inte den misstänkte han skickar till rätten, inte ens sanningen bakom Dios gåtfulla öde.

--------------------------------------------------------------------------

Det här är första gången jag läser något av Steven Saylor och jag blev faktiskt angenämt överraskad. Boken baseras på ett av Ciceros försvarstal och det finns verkliga personer och händelser med i handlingen vilket gör det hela än mer intressant. Själva mordgåtan är spännande och får en överraskande upplösning. Person- och miljöbeskrivningarna är så bra gjorda att man förflyttas faktiskt till antikens Rom. Det är väldigt få "blandningar" av den här typen(deckare+historia) som fungerar så här bra. Rekommenderas både till den deckarintresserade och till dom som är intresserade av historia.


Köp boken hos Bokus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar