torsdag 16 augusti 2012

Morgon i Jenin

Morgon i Jenin av Susan Abulhawa

"Här står vi nu. Jag känner ett oförklarligt lugn. Men han skjuter inte. Han blinkar hårt. Jag ser hela mitt liv flimra, blinka och ta gestalt. Mina ögon spärras upp i fasa när jag får syn på min dotter som kommer gående genom krypskyttarnas synfält.
Amal Abulheja är på besök i sin barndoms Jenin på västbanken tillsammans med sin dotter Sara då Israel oväntat gör en räd in i det palestinska flyktinglägret. När stora delar av lägret jämnas med marken kastas Amal tillbaka in i det förflutna, till 1967 och tiden för sexdagarskriget, då hennes egen far dödades, hennes bror gick under jorden och hennes mor långsamt slöt sig inom sig av sorg.

Morgon i Jenin är Amals dramatiska berättelse om den palestinska släkten Abulhejas skiftande levnadsöden och en hyllning till den besynnerligt starka, men ordlösa kärlek, som får släkten att hålla ihop under fyra generationer trots svåra förluster och umbäranden."

-----------------------------------------------------------------------

Den här boken tog mig med storm! Det är inte ofta som man hittar en bok som rör upp en sån otrolig mängd känslor. Morgon i Jenin är både vacker, sorglig och hemsk på samma gång  och jag har en klump i halsen när jag läser. GP skriver "Har man en gång läst Morgon i Jenin så glömmer man den aldrig" och det stämmer - jag lär aldrig någonsin glömma Morgon i Jenin och den kommer att finnas i tankarna varje gång jag  läser eller ser nyhetsrapportering från Palestina/Israel.

Köp boken hos t ex Bokus eller Adlibris


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar