tisdag 7 augusti 2012

Stamfejden

Stamfejden av Matti Joensuu

"Den blodiga skottlossningen ser ut som en intern uppgörelse bland zigenare. Bland de poliser som kopplas in på fallet kommer fördomarna inom kåren till öppet uttryck. Överkonstapel Timo Harjunpää är tillbaka i tjänst efter en lång tids ledighet. Han känner sig utanför gemenskapen, delar inte längre kollegernas värderingar. Så kommer larmet: ett polismord! Kåren sluter sig hårt samman och blir en enhet, en egen stam i fejden med zigenarna. Hetsjakten börjar..."

---------------------------------------------------------------

Det här är en av dom böcker jag önskar jag hade läst på originalspråk, dvs finska. Även om jag vet precis hur vissa saker skulle ha beskrivits på finska så har något gått förlorat i översättningen. Mest beror det nog på skillnaderna i språk mellan finska och svenska, finskan är ju ett mycket ordrikare språk än svenska och jag kan förstå att det kan vara svårt att försöka översätta text där en del av det som sägs kanske har en underliggande mening som man automatiskt förstår på finska, men som går lite förlorad när det översatts till svenska.
Men Stamfejden är i vilket fall som helst såpass intressant att jag nog kommer att läsa fler böcker av Matti Joensuu. Men då kommer jag försöka få tag på dem i originalversion, dvs på finska.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar