fredag 21 november 2014

Bokbloggsjerka 21-24 november

Jag fick lov att hoppa över jerkan förra veckan eftersom vi var bortresta då men nu är det dags att hoppa på den igen. Idag är jag uppe extra tidigt eftersom  vi ska till en skola och hålla årets sista föreläsningar och då tänkte jag passa på att delta i Annikas Bokbloggsjerka innan vi åker.  Den här veckan frågar hon

Vad säger du? Varför läser du egentligen böcker?

---------------------

Det var ingen lätt fråga precis, jag har faktiskt aldrig funderat över det eftersom läsandet varit en naturlig del av mitt liv så länge jag minns.

Jag uppmuntrades av mina föräldrar att läsa böcker  - mamma läste högt för mig tills jag lärde mig att läsa själv, jag fick alltid böcker som present, jag var omgiven av böcker hemma eftersom både mamma och pappa läste mycket. Så för mig var läsandet nånting alla runtomkring mig höll på med och nånting jag kunde ta till när jag inte hade nånting annat att göra.

Sen har ju läsandet självklart till en del varit något av en verklighetsflykt - i o m läsandet kunde jag bege mig vart jag ville i världen, träffa nya, intressanta människor och leva ett annat liv än mitt vanliga, verkliga.

Utöver det så har läsandet också gett mig en massa kunskap och information - efter att ha läst olika slags böcker (både skön- och facklitteratur) i hela mitt liv så kan jag nog skryta med att jag kan lite om en massa olika saker och inte bara mycket om en enda sak.

Jag läser också böcker för att lära mig att uttrycka mig, ha ett bra ordförråd och uppehålla de språkkunskaper jag har, jag har ju trots allt t o m haft hjälp av bokläsandet att lära mig andra språk, t ex svenska.

Så det finns en hel massa olika orsaker ( och jag kommer nog på ännu fler efter att det här inlägget är skrivet och publicerat) till varför jag läser böcker och kommer nog att fortsätta med det resten av mitt liv. Utan böckerna tror jag att mitt liv skulle vara väldigt mycket tråkigare och färglösare.
15 kommentarer:

 1. Jag har heller aldrig riktigt funderat över varför man läser och jag tänkte inte ens på hur man utvecklar sitt ordförråd :)

  SvaraRadera
 2. Det finns ett oändligt antal anledningar att läsa :)

  SvaraRadera
 3. Viktigast är att man läser iallafall och inte varför!

  SvaraRadera
 4. Alla orsaker att läsa är bra orsaker!

  SvaraRadera
 5. Intresset för språk och ord, och hur olika dessa kan hanteras, var något jag inte själv ens tänkte på... ännu en anledning! :)

  SvaraRadera
 6. Ett bra ordförråd är ju helt sant. Du är nog den första att påpeka det men det har du ju rätt i, det får vi dessutom på köpet bara sådär. :-)

  SvaraRadera
 7. Märker på barnen vilken ökade ordförståelse de får, och det påpekar deras lärare också,

  SvaraRadera
 8. Bra ordförråd är inte fel att ha, bra svar

  SvaraRadera
 9. Ja livet utan böcker skulle vara mycket tråkigare!

  SvaraRadera
 10. Jag fick lite böcker som liten men läste även storebrors böcker så fort jag lärt mig läsa däremot har aldrig någon läst för mig och det är nog därför jag lärde mig att läsa tidigt för jag ville oxå veta vad som hände i böckerna :)

  SvaraRadera
 11. Håller med helt och fullt :)

  SvaraRadera
 12. Läsning har naturligtvis många olika sidor. Och utan böcker inget liv ...

  SvaraRadera
 13. Du nämner många bra anledningar till att läsa.

  SvaraRadera
 14. Visst finns det väldigt många bra och härliga anledningar till varför man läser! Det finns dock väldigt få ( om ens någon?) anledningar till att inte läsa.

  SvaraRadera