onsdag 4 mars 2015

Apelsinflickan - #Hyllvärmare2015

Titel: Apelsinflickan
Författare: Lena Kallenberg
Format: pocket
Antal sidor: 221
Förlag: En bok för alla

"Signe är på rymmen från sin husbonde. Hon tar sig till Stockholm och lever där under usla förhållanden. "Du ska inte bli apelsinflicka", ekar fars röst inom henne. Nej, hon vill inte sälja sig till män på krogar och bakgator. Så lever hennes väninna Alice, som är statligt prostituerad. Men hur ska en ung flicka klara sig när kvinnorna står i kö för arbete i de nya fabrikerna?
Signe kommer till ett hem för förtappade flickor och får lära sig ett yrke. Om hon en dag hittar sin far vill hon att han ska vara stolt över sin dotter."

----------------------------------Apelsinflickan är ännu en av dessa böcker som legat länge och samlat damm i bokhyllan.

Den här är en berättelse om hur det kunde vara för en flicka i slutet av 1800-talet i Stockholm. Det var inte ett lätt liv och barn fick växa upp fort och ta en vuxens ansvar. Man inser ganska snabbt hur privilegierade vi är som lever här och nu. Och hur privilegierade våra barn är, som inte behöver oroa sig för mat och tak över huvudet. Det är svårt att förstå hur barnen på den tiden lyckades överleva.
Det går ju rätt så bra för Signe i alla fall, men många var nog inte lika lyckligt lottade.

Apelsinflickan är en bra ungdomsbok som också fungerar alldeles utmärkt för vuxna att läsa. 


Apelsinflickan finns att köpa hos t ex3 kommentarer:

 1. Den vill jag läsa. Har läst en intressant fackbok om prostitution i Sverige på 1800-talet och köpt en bok om samma ämne på bokrean. Ska kolla om Apelsinflickan finns på biblioteket. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apelsinflickan var faktiskt oväntat bra, tycker jag.

   Radera
 2. Nu blev jag påmind om att jag vill läsa den här boken. Kanske något för mina elever att läsa också. För att påminnas om hur bra vi har det idag.

  SvaraRadera