onsdag 11 november 2015

Ljuset vi inte ser

Titel: Ljuset vi inte ser
Författare: Anthony Doerr
Format: Inbunden
Antal sidor: 599
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar

"Den franska flickan Marie-Laure har nyligen blivit blind och kan bara tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring.

I Tyskland drömmer barnhemspojken Werner om att bli radiotekniker, men kan bara undslippa ett hårt liv i kolgruvan genom Hitlerjugend.

När Marie-Laure flyr det ockuperade Paris och Werner skickas på ett hemligt uppdrag förenas deras öden i Saint-Malo - en stad som kommer att totalförstöras av kriget."

------------------------------
Redan omslaget är frestande med den här boken och baksidestexten gjorde frestelsen ännu större. Lägg sedan till att den vunnit Pulizerpriset 2015 och en massa andra priser så visste jag att jag måste läsa den.

Detta är en berättelse som man sjunker in i ända från första sidan. Trots att Ljuset vi inte ser är en riktig tegelsten så engageras man så djupt i berättelsen att man helt plötsligt märker att man läst 500 sidor och att berättelsen snart tar slut.

Boken består av korta (ibland väldigt korta) kapitel där varannan berättar om Marie-Laure och varannan om Werner. Även om jag tycker om Marie-Laure och berörs av hennes liv så är det faktiskt Werner som jag blir mest engagerad i. Det är oerhört intressant att se hur han först dras med i nationalsocialismen av den allmänna yran och hur han senare "nyktrar" till och börjar ifrågasätta det de gör. 

Ljuset vi inte ser är en vacker och sorgsen berättelse om överlevnad i krigets skugga. Men i o m ädelstenen "Lågornas hav" finns också en aning äventyrs-sagoberättelse med.

Även om 600 sidor vid första påseendet känns mycket så ska man inte låta sig skrämmas av sidantalet, det här är en bok där sidorna bara flyger förbi och när man är klar så önskar man att det fanns ett par hundra sidor till att läsa. Läs Ljuset vi inte ser - du blir inte besviken!

Tack Bookmark förlag för rec.exet!

Mer info om författaren och hans böcker finns på Anthony Doerrs hemsida

Ljuset vi inte ser finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok


5 kommentarer:

  1. Fick hem denna idag och ser så mycket fram emot att läsa den.

    SvaraRadera
  2. Underbar bok. En av de bästa jag läst. Fantastisk historia och väldigt engagerande utan att bli sentimental.

    SvaraRadera
  3. Så fin bok. Mitt i allt elände och hänsynslöshet finns ömsint omtanke och hopp. /kj

    SvaraRadera