lördag 31 januari 2015

Rysk roulette

Titel: Rysk roulette
Författare: Tom Clancy & Mark Greaney
Format: Inbunden
Antal sidor: 673
Förlag: Bookmark förlag

"I Tom Clancys sista roman hotas världen av att Ryssland fått en ny diktatorisk ledare. Hans namn är Valerij Volodin och han skyr inga medel för att återta makten över de forna satellitstaterna.

Konflikten är kusligt aktuell. Världsmakterna ställs mot varandra och USA:s president Jack Ryan räds inte utmaningen. För att hitta nya angreppsvinklar anlitar han sonen, Jack Ryan Jr, som har erfarenhet av att infiltrera utländska säkerhetstjänster."


---------------------------------



Tom Clancy, det är nostalgi det, för mig. Min pappa var en Clancy-fan av stora mått och köpte och läste böckerna vartefter de kom ut. Så länge jag bodde kvar hemma var alltså de här böckerna en del av mitt bokliga liv också eftersom jag systematiskt läste allas böcker efter at jag läst klart mina egna.

En Tom Clancy bok är på ett sätt enkel, handlingen är rätt så enkelspårig och återkommer i bok efter bok. Det är enkelt att skilja på de goda och onda - de onda är antingen vissa länder, t ex Ryssland eller terrororganisationer såsom IRA osv. De goda är såklart USA som räddar världen och bevarar världsfreden eller i alla fall någon slags terrorbalans. Samtidigt är Clancys analyser av omvärlden och världspolitiken omtalade- han anses att i många av sina böcker i princip ha förutspått kommande världshändelser. Och Rysk roulette är inget undantag!

De här böckerna är riktiga machoböcker, med vapen-, helikopter och  flygplansbeteckningar överallt, krigs- och stridsstrategi, militära organisationer osv och det kan bli lite tradigt om man inte är intresserad av sådant. Men orkar man bara med det, så är boken annars spännande och framför allt så är handlingen väldigt aktuell. Att det sedan står klart ända från första sidan hur det kommer att sluta hör på något sätt till - Tom Clancys böcker är ingenting för någon som vill överraskas av slutet. Det är mycket stereotypt men det är också nånting som hör till när det gäller den här typen av böcker och ingenting jag störs av när jag läser Rysk roulette.

Några av Clancys böcker har filmatiserats och det är nog väldigt få som inte har sett någon av dem, t ex Jakten på Röd Oktober


Tom Clancy medgav redan 2002 att han hade medförfattare/spökskrivare till en del av sina böcker och den här gången är det alltså Mark Greaney.  Clancy avled 1 okt 2013 men det har bestämts att hans romankaraktär Jack Ryan ska leva vidare genom att Mark Greaney fortsätter att skriva serien om honom.

Jag är inte en fan i klass med min far men jag gillar Clancys böcker och läser gärna en lite då och då. Och för den som tycker om action, spänning, spioner och krig är de här böckerna rena rama guldgruvan!

Mer om Tom Clancy och de böcker han skrivit finns på hans hemsida

Mer om Mark Greaney finns att läsa på Greaneys hemsida

Tack Bookmark förlag för rec.exet!

Rysk roulette finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON



fredag 30 januari 2015

Veckans sista brev

Och så slutar veckan precis på samma sätt som den började, med ett bokpaket.


De användbara av Mattias Hagberg



Bokbloggsjerka 30 januari - 2 februari

Fredag och dags för Annikas Bokbloggsjerka.  Den här veckan undrar hon

Vad tycker du, fungerar upprepningar eller ser du helst att de lyser med sin frånvaro?

-----------------------------


För mig blir svaret både och - en del upprepningar fungerar och en del blir jag bara irriterad på eller får mig ett gott skratt av.
Läser jag en serie där jag antingen får vänta länge innan nästa del kommer så ser jag gärna att vitala delar från de tidigare böckerna upprepar för att trigga igång minnet och för att påminna mig om sådant som jag kanske annars skulle ha missat. Den typen av upprepningar fungerar så länge det är väl gjort.

Men när upprepningen/upprepningarna kommer i samma bok så kan jag bli irriterad "ja, jag har fattat!" eller så blir jag full i skratt. 
Det finns faktiskt ett par böcker där upprepningarna förekom i sådan mängd att de fick mig faktiskt att skratta så jag kiknade. Ena boken var fylld till bristningsgränsen av uttryck som t ex "biffar" som beskrivning av ett par muskulösa gangsters tills det till slut blev så komiskt att man inte kunde låta bli att skratta trots att genrén inte var humor. Det gick bara inte att läsa utan att kikna av skratt och jag missade nog mycket av poängen i handlingen bara för att jag satt och väntade på när "biffarna" skulle dyka upp igen...

I den andra blev jag småirriterad först på att läsa samma uttryck gång på gång. Det uttrycket kommer jag inte ihåg på rak arm (reagerar på den när jag ser den) men genrén var erotisk romance. Fast även om jag var irriterad så blev det ju där också nästan roligt till slut och det gick inte att låta bli att dra på smilbandena där också (jag har nog ett lite sjukt sinne för humor!)

Slutresultatet blev alltså att det finns uttryck jag fortfarande är allergisk mot och reagerar på även när de dyker upp i andra böcker och det var nog inte det som författaren avsåg när hen skrev boken.





torsdag 29 januari 2015

Nitro, min bokälskande katt

Min bladvändare, bengalen Nitro, har ända från början varit fascinerad av böcker


Men nu börjar det gå för långt och han är lite väl fascinerad av dem. Inte nog med att han vänder blad så jag tappar bort mig men han har också börjat rensa tänderna och vässa klorna på böckerna. Det är fler och fler böcker som ser ut så här i hörnen. Förhoppningsvis så kommer han snart inte ha tid att hålla på med mina böcker för han ska få en "illebror" under våren.





onsdag 28 januari 2015

Omslagsonsdag #76 - Blått

Onsdag och dags att botanisera bland omslagen för att vara med i Bokpotatens Omslagsonsdag. Dagens tema är blått och när jag kikade på omslagena för lästa böcker insåg jag att det fanns väldigt många omslag med blått. Visst har jag alltid gillat blått men jag trodde nog aldrig att det skulle t o m märkas på bokomslagen till böckerna jag läser. Det fanns alltså så många att jag fick göra en ordentlig gallring.

 

 

 

 

Min favorit är Mörk ängel. Vilken gillar du bäst?

Bokbeställning

Jag har ju lovat mig själv att försöka hålla igen på inköp av böcker, men när man vinner ett presentkort på Adlibris i en utlottning (tack C.R.M. Nilsson!) så är det OK att handla några böcker. Och om det sen slinker med några extra så är det förlåtet. Jag hade ju tänkt mig att köpa tredje delen, Hemlös, i Carrigers serie om Alexia Tarabotti och Vanmakt av Thomas Eriksson, men upptäckte nu att Hemlös ännu inte finns i pocketformat så den får jag vänta med - jag har del 1 och 2 i pocketformat så då vill jag ha del 3 i samma format. Men jag kan åtminstone köpa Vanmakt i alla fall och så får jag fylla på med några andra böcker jag vill ha (och jag har en diger önskelista).


Så idag ska jag till att börja med kika in på Adlibris och försöka komma underfund med vilka böcker jag vill ha och sen kanske t o m  göra beställningen.


En grym död

Titel: En grym död
Författare: Jonathan Hayes
Format: Pocket
Antal sidor: 429
Förlag: Bokförlaget Bra Böcker

"Edward Jenner, rättsläkare i New York, har klarat sig genom den fruktansvärda prövning han utsattes för i Heligt blod, men kan inte undvika de politiska följderna. Hans läkarlegitimation för delstaten dras tillfälligt in och Jenner finner sig förvisad till Douglas County i Florida, där han arbetar som rättsläkare i den lilla badorten Port Fontaine.

Men det finns en avigsida med det pittoreska Douglas County. Först hittar Jenner de ruttnande kropparna efter en mördad man och en kvinna i en sjunken bil. Sedan leder ett anonymt samtal mitt i natten honom till en kuslig upptäckt i hjärtat av Everglades. Han upptäcker spåren av en mystisk kriminell konspiration, och inser snart att han inte kan lita på någon. Trots att han sätter sitt eget liv på spel, vägrar Jenner att låta saken bero - inte så länge det går en ostraffad mördare lös."


--------------------------------------------------

Jag läste Heligt blod under julhelgerna och En grym död är fortsättningen i Jonathan Hayes serie om rättsläkare Edward Jenner.

Även En grym död är en rätt så typisk amerikansk thriller enligt mall T1, men den här gången är det inte rätt av en enda seriemördare det handlar om. Nu är det något annat som ligger bakom.

Den här gången befinner sig Dr Jenner i en liten ort i Florida och med närheten till Everglades så är ju scenen perfekt för blodiga och småäckliga beskrivningar på mordoffer osv.

Det är ett uppdrivet tempo, fala kvinnor, mordiska män, bestialiskt mördade offer och allt som hör till en amerikansk thriller som är avsedd för underhållning. Här handlar det definitivt inte om att väcka några funderingar eller kräva något mer av läsaren än att man inte är alltför känslig för ingående beskrivningar av diverse skador hos och utseende på mordoffrena.

En grym död är alltså ren underhållning som inte kräver mer av läsaren än att hen kan läsa, det här är nånting man läser när man bara vill vila ögonen. Och för mig passar det perfekt att läsa några sidor innan jag somnar, den är inte så bra att jag inte kan lägga boken ifrån mig och den väcker inga frågor som skulle kunna hålla mig vaken, En grym död är helt enkelt underhållning. Men faktiskt så tyckte jag att Heligt blod var bättre.

En grym död finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON




tisdag 27 januari 2015

Livbåten

Titel: Livbåten
Författare: Charlotte Rogan
Format: Pocket
Antal sidor: 269
Förlag: Bookmark förlag

"1914 förliser oceanångaren Empress Alexandra. Efter att ha lämnat övriga passagerare att drunkna trängs 39 personer i en livbåt som är byggd att bära hälften.

Till synes ofrivilligt dras den unga Grace med i en ödesdiger maktkamp, som blottar människans allra lägsata drifter. För att hon ska överleva måste andra sätta livet till.

Livbåten är en psykologisk thriller berättad av en kvinna som är lika oförglömlig och komplex som de händelser hon beskriver. En mardrömsfärd som inte lämnar någon läsare oberörd."

-------------------------------------
Den här boken har jag varit sugen på länge, av baksidestexten att döma så verkade det vara en bok som jag skulle gilla. Nu när jag väl har läst den så är jag lite kluven, den innehåller mycket som jag gillar men också en del sådant som jag inte tycker om i en bok.

Själva intrigen är ju helt otroligt spännande och verkligen en bra grund för en psykologisk thriller, 39 personer i en livbåt på öppet hav. Redan det får en att börja fundera på hur man själv skulle känna och agera i en sådan situation.

Jag är en person som i princip måste ha i alla fall en person som jag sympatiserar med i en bok. Tyvärr finns det ingen  i Livbåten som jag tycker speciellt mycket om. Grace (berättaren) tycker jag är en obehaglig person som hela tiden håller koll på vem som har makten och ser till att den personen är vänligt inställd till henne - hon ser hela tiden till att försöka hålla någon slags kontakt med de personer som hon tror kan vara av nytta för henne själv. Hon vill inte själv ta några beslut och undviker varje situation där hon måste välja sida för tänk om hon väljer fel och den som hon inte valt plötsligt tar makten. Hon är också beredd att göra vad som helst för "ledaren" för att försäkra sig om en gynnsam position i gruppen. Jag har så svårt för såna här människor!

Mr Hardie är inte heller en trevlig person, han är maktfullkomlig, tycker sig alltid ha rätt vare sig han vet nånting om saken eller inte och det skulle inte falla honom in att medge att det finns saker han inte kan eller vet.
Mrs Grant är det lika illa med som med Mr Hardie men hon är dessutom avundsjuk. Och så fort hon lyckats ta Mr Hardies plats så tappar hon intresset för hon är egentligen inte intresserad av att vara en ledare.
Så nej, av huvudpersonerna är det ingen jag kan sympatisera med och de andra passagerarna befinner sig mer i bakgrunden.

Det som jag verkligen gillar med Livbåten är just att den får mig att börja fundera över vad jag har för drivkrafter och hur jag skulle reagera i en liknande situation.

Läs mer om författaren och boken på Charlotte Rogans hemsida

Tack Bookmark förlag för rec.exet!

Livbåten finns att köpa hos t ex




Top Ten Tuesday - Bokcirkelböcker

Det är tisdag och alltså dags för Top Ten Tuesday. Den här veckan uppmanas vi att lista topp tio böcker man skulle vilja läsa med sin bokcirkel. Nu är ju inte jag med i någon bokcirkel så jag vet inte riktigt hur man brukar välja böcker till sådant, men jag antar väl att man försöker välja böcker där det finns gott om underlag för diskussioner.
Det svåra är att jag känner nästan att för att kunna välja ut bra böcker att diskutera om så borde jag redan ha läst boken, men jag  tar nog och blandar lite med böcker jag läst och olästa böcker jag har i bokhyllan




Livbåten av Charlotte Rogan











40 piskrapp för ett par byxor av Lubna Ahmad Al-Hussein











Tills vattnet stiger av Maryse Condé











Kanada av Richard Ford












De apatiska av Tamas Gellert











Här är jag nu av Karen Campbell












Avhopparen av Robert Dam










De obotliga optimisternas klubb av Jean-Michel Guenassia












Halvblodsblues av Esi Edugyan










Som om inget hade hänt av Maja Britzelli




















måndag 26 januari 2015

Tematrio - Transportmedel

Lyran hade idag redan på morgonen kommit på ett tema för dagens Tematrio men hade hunnit glömma bort vad det var när det väl var dags. Alltså fick det istället bli Transportmedel och hon uppmanar nu

Berätta därför om tre böcker som på något sätt handlar om transportmedel!

------------------

För en gång skull var det inga större problem att hitta böcker som passar in i temat. Jag verkar automatiskt välja böcker där transportmedel tar stor plats


En bluffpilots bekännelse av Thomas Salme och Stefan Lövgren
Flygplan, flygplan och ännu fler flygplan












Enzo och konsten att köra fort i regn av Garth Stein
Formel-1-bil











Livbåten av Charlotte Rogan
Båtar








Det här är inte mitt land

Titel: Det här är inte mitt land
Författare: Kristian Lundberg
Format: Pocket
Antal sidor: 201
Förlag: Bokförlaget Atlas

"Den här boken är en anklagelseskrift.

I Sverige trängs desperata asylsökande på fängelseliknande förvar, kvinnor misshandlas av män de älskar, barn går hungriga till skolan, missbrukare och psykiskt sjuka är hänvisade till gatan. I ett litterärt reportage tar Kristian Lundberg ett samlat, ideologiskt grepp på de mänskliga konsekvenserna av ett samhälle som vänt de svagaste ryggen. Det här är en bok som vill förändra, som säger att det räcker nu."

---------------------------------

Den här blev jag alldeles otroligt nyfiken på när jag läste baksidestexten. Jag gillar fackböcker och en reportagebok om Sveriges inställning och behandling av t ex asylsökande gick ju inte att motstå.

På baksidan står det alltså att det här är en anklagelseskrift. För mig känns det faktiskt mera som Kristian Lundbergs egna funderingar. Inte så att jag inte håller med om en del av hans funderingar kring vissa sakfrågor men samtidigt hade jag väl önskat att den skrivits mer i reportageform, mer som en neutral dokumentär än bara författarens egna funderingar och åsikter.

Som sagt så håller jag med om en del av det som sägs i boken men definitivt inte allt och det finns speciellt en sak som stör mig. Lundberg pekar på mycket som är fel men han ger inga förslag på vad man borde göra istället. Och då blir det inte riktigt den konstruktiva kritik som jag förväntar mig av någon som skriver en sådan här bok.

Även om jag önskar att man i boken gett en lite mer nyanserad bild av hur det ser ut i Sverige idag så tyckte jag definitivt att den var läsvärd och framför allt så är det en viktig bok att läsa.

Vill du veta mer om författaren så kan du kika in på Kristian Lundbergs hemsida

Tack till Bokförlaget Atlas för rec.exet!

Det här är inte mitt land finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON



Mera läsning

Veckan börjar bra med att brevbäraren hade med sig lite läsbart åt mig


Sthlm Confidential av Hanna E Lindberg



söndag 25 januari 2015

En smakebit på søndag 2015-01-25

Hela lördagen gick åt till en liten dagstur som vi gjorde så vi kom inte hem förräns vid 12-tiden på natten. Och självklart kan man då inte lägga sig direkt utan måste sitta uppe ett tag innan man kan sova. Och eftersom det egentligen alltså redan är söndag så passar det bra att då att delta i Flukten fra virkelighetens En smakebit på søndag

Som vanligt så läste jag klart en bok nu i natt så jag ska börja på en ny bok på morgon när jag stiger upp . Så min smakbit kommer alldeles från början av boken, dvs sid 9 i Rysk roulette av Tom Clancy



"Sovjetunionens flagga vajade högt ovanför Kreml, ett rött och gult baner under en regngrå himmel. Den unge kaptenen registrerade scenen från baksätet i taxin som rullade in på Röda torget.
Åsynen av flaggan ovanför maktens boning i världens största nation fyllde honom med stolthet, även om han aldrig skulle känna sig hemma i Moskva. Han var visserligen ryss men hade tillbringat de senaste åren som officer i Afghanistan. De enda sovjetiska flaggor han sett där hade suttit på soldaternas uniformer."










fredag 23 januari 2015

Bokbloggsjerka 23-26 januari

Imorgon ska vi iväg på en lite längre resa över dagen så idag ska vi ägna oss åt att förbereda oss inför resan. Sen håller vi bara tummarna för att allt går planenligt imorgon. Men innan jag sätter igång med min del av förberedelserna så måste jag ju delta i Annikas Bokbloggsjerka. Den här veckan är hennes fråga

Johanna på Bokhora ställde tidigare i veckan en fråga om baksidestexter, och eftersom jag personligen alltid läser den blev jag nyfiken på hur du tycker att den ska vara för att fånga ditt intresse (alternativt vad den absolut inte får innehålla för att undvika att du ska rata en bok för gott).

--------------

Det här blir ett relativt kort svar . 

Jag läser alltid baksidestexten och oftast är det den som får mig att bestämma mig för om jag ska köpa boken eller inte.Jag har nog aldrig riktigt tänkt på vad det egentligen är i baksidestexten som fäller avgörandet. Omslag spelar mindre roll, men självklart gör ett snyggt omslag att det är större chans att jag får syn på boken och tar den i min hand för att läsa baksidestexten.

Texten ska vara informativ och ge en bild av vad boken handlar om men utan att avslöja för mycket. Det måste finnas nånting som väcker mitt intresse, t ex att boken handlar om någon av mina intresseområden eller att den ger en känsla av att boken just då skulle fungera för mig (jag är ju lustläsare!).   


torsdag 22 januari 2015

Chanslös

Titel: Chanslös
Författare: Gail Carriger
Format: pocket
Antal sidor: 376
Förlag: Månpocket

"Alexia Tarabotti, numera Lady Maccon, triovs i sin nya tillvaro som fru till Conall Maccon, Londonvarulvarnas alfa. Men hennes idylliska tillvaro störs snart då varulvsregementet återvänder från utlandet och slår ner sina tältpinnar på hennes gräsmatta. Samtidigt sveper en farsot in över London, och den påverkar stadens övernaturliga invånare på ett skrämmande sätt.

På order av drottningen fattar Alexia sitt parasoll, går ombord på ett luftskepp och ger sig av mot Skottland, ursinniga varulvar och en märklig egyptisk mumie. Men det verkar som om någon helst ser att hon inte når sin destination och Alexia måste inse att det finns situationer som inte ens en kopp te kan rädda!"

--------------------------------

Chanslös är andra delen i Gail Carrigers serie om den själlösa Alexia Tarabotti. Jag blev ju totalcharmad av första delen, Själlös, och kände att den här serien är jag bara tvungen att fortsätta med. Ett skäl till är att genrén är fantasy som jag äntligen börjat komma överens med och där jag också börjat hitta den typ av fantasy som funkar för mig.
Med tanke på hur mycket jag gillade första boken så var mina förväntningar såklart höga, men det gjorde faktiskt ingenting, jag blev definitivt inte besviken.

Jag gillar Alexia, som ju är en tuff, handlingskraftig kvinna som gör som hon själv vill och tar inga order från någon, inte ens av sin man, varulvsalfan Conall Maccon. Och jag gillar verkligen deras smågnabbande som får mig att småskratta emellanåt. I den här boken dyker det upp en ny karaktär, madam Lefoux, som verkar rolig och jag hoppas verkligen att hon hänger med till nästa bok också.

Nånting annat som jag verkligen gillar med de här böckerna är alla "makalösa manicker" som författaren lyckats fantisera ihop. Det är ju ganska enkelt att komma underfund med vilka nutida apparater dessa motsvarar men det är ändå fascinerande att läsa hu Carriger gjort om dessa för att passa in i den viktorianska eran.

Slutet på boken var riktigt upprörande och det ska bli spännande att se i nästa bok, Hemlös,  hur Alexia tänker lösa situationen.



Chanslös finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON






Bokpost hämtat

Igår fick vi ett paketavi så idag var det dags att hämta ut paketet. Och glädjande nog så var innehållet böcker!


Rysk roulette av Tom Clancy
Livbåten av Charlotte Rogan



onsdag 21 januari 2015

Lite post

Senaste numret av Vi läser dök upp idag. Massor med trevlig läsning när man behöver nånting lättläst mellan böckerna.


Ex på innehåll

Artikel och intervju med Carina Rydberg
Min bokhylla - Gunilla Palmstierna-Weiss
Artikel om Svetlana Aleksijevitj
Ny våg i Västerbotten - om västerbottniska författare



Omslagsonsdag #75 - Hunden efter håren

Så är det onsdag igen - veckorna går så fort att man knappt hinner med. Min man är i Norrtälje och träffar fastighetsmäklare för försäljningen av svärmors lägenhet så jag sitter här för mig själv och pysslar med både ett som annat. Och då passar det ju bra att grotta ner sig i bokomslag, dvs Bokpotatens Omslagsonsdag. Den här veckan är temat fritt så jag har plockat ihop de snygga omslagen till den läderinbundna serien klassiker som jag vill ha. Jag har redan hunnit skaffa mig några av dem men kommer att sakta köpa upp mig på fler och hoppas kunna samla allihopa så småningom. Och de här är ju så snygga och inte bara det, de luktar ljuvligt och är underbara att känna på.


 

 

 

 

 

Min favorit är Jane Eyre. Vilken tycker du bäst om?