Helgen närmar sig och då är det dags för Mias Helgfråga. Den här gången vill hon veta
Har du någon speciell julbok som du gillar? (behöver inte vara kokbok)
Bonusfråga: Vad gör du till advent? Någon speciell tradition?
-------------
Det är kanske inte direkt en julbok men den handlar i alla fall om tomtar och därför passar den bra till jul.
Tomtar av Wil Huygen & Rien Poortvlieet
När det gäller advent så är det som vilken annan helg som helst. Vi har inga speciella traditioner för adventshelgerna. Och nu kommande helg gör vi inte heller något speciellt utan det blir det gamla vanliga, städa, tvätta, laga mat osv osv. Kanske att maken sätter upp någon ljusstake i fönstrena. Jag är inte en julmänniska men maken tycker mer om julen och då får han pynta och greja det han vill ha och orkar fixa
OBS! Du har väl inte missat att jag lottar ut ett ex av Mörkermännen av Jens Henrik Jensen? Regler och anmälan finns HÄR
Titel: KUM Serie: Svart paradis, del 1 Författare: Henrik Tord Format: Pocket Antal sidor: 457 Förlag:Ordfront förlag Hyllvärmare 2017
"Mikael och Cecilia lever ett privilegierat liv i Singapore med pool, hemhjälp och vajande palmer. Men så försvinner ett av barnen och tillvaron rasar samman. Elvaårige Rithisak och hans syster bor i norra Kambodja. Föräldrarna, djupt skuldsatta bönder, tvingas skicka barnen till Phnom Penh för att betala av lånet. I Shanghai har fastighetsmagnaten Shui-Khan fått reda på att hans dagar är räknade, Men visst måste väl en man i hans ställning ha rätt att köp sig fri från döden? Någonstans korsas dessa människors öden. Det blir ett blodigt, mörkt och kaosartat möte där det står klart att ett liv inte är värt lika mycket som ett annat."
--------------------
KUM är första delen i trilogin Svart paradis och Henrik Tords debutbok. Jag läste tredje delen i den här trilogin för ett tag sedan och tyckte den var riktigt bra. Som tur var så hade jag redan köpt första delen, KUM, tidigare så nu var det alltså dags för den.
Den här boken handlar om den mörka baksidan av de exotiska resemål som många åker till på semestern. Det är en grym värld där människor och speciellt barn utnyttjas. Jag ryser när jag läser om Rithisaks och hans systers öden och hur de hamnar i händerna på samvetslösa människor som bara ser dem som handelsvara som man kan tjäna pengar på. Man blir faktiskt smått illamående av att läsa det som händer i boken, berättelsen är väldigt svart och visar på mänsklighetens mörkaste, smutsigaste och värsta sidor. Den visar också på hur aningslösa vi västerlänningar är och hur vi väljer att blunda för den verklighet som finns bakom den glättiga fasaden. Jag vet att när jag hädanefter ser vackra bilder från en del resemål så lär den här berättelsen dyka upp i huvudet på mig direkt.
KUM är en välskriven och spännande thriller som får mig illamående av hur människor behandlar andra enbart i syfte att tjäna pengar. Jag blir väldigt berörd av den här berättelsen som får mig verkligen att rysa av obehag. Det här är en berättelse som lär leva kvar i mitt minne under lång tid.
Nu är det alltså dags att skaffa och läsa del 2, Lasaros tårar, också, för den kan ju inte vara annat än bra!
Jag har nyst och snorat mig igenom den här morgonen och håller nu tummarna att det här bara är något övergående och inte en förkylning. Än så länge känner jag mig inte sjuk i alla fall, så det är bara att sätta igång med dagens göromål. Och eftersom det är torsdag så är det Monikas Hett i hyllan som står först på listan. Hon säger
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
--------------
Den här gången är det inte ett loppisfynd jag plockat fram...
Sirenerna i Bagdad av Yasmina Khadra (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken) Baksidestext: "Under en bröllopsfest i en sömnig småstad i Irak blir en son vittne till hur hans pappa förödmjukas av några tanklösa amerikanska soldater. Han skäms och kan efter detta aldrig mer se sin far i ansiktet. Fylld av hat och hämndbegär beger han sig iväg till Bagdad - för att försöka ansluta sig till en terroristcell. Han är besatt av tanken på att utföra ett självmordsattentat."
Den här boken köpte jag år 2015 i en livsmedelsbutik som hade en låda med prisnedsatta pocket i närheten av kassorna. Självklart kunde jag inte motstå reapriset utan plockade med mig ett par böcker. Och jag vet precis varför jag valde just den här boken boken. Jag hade läst en bok tidigare av den här författaren och tyckte den var intressant och än mer intressant blev den när jag läste på lite om författaren. Yasmina Khadra är en pseudonym för en algerisk yrkesmilitär som nog har ingående kunskap om det han skriver om. Inte nog med det, ämnet är ju verkligen aktuellt idag. Så den här boken stannar kvar i min bokhylla för den vill jag verkligen läsa vid något tillfälle.
Häromdagen råkade jag få hem en dublett av en bok jag redan hade fått tidigare och kom överens med förlaget om att lotta ut dubletten här på bloggen. Boken jag lottar ut enligt överenskommelse med Bokförlaget Polaris är
Mörkermännen av Jens Henrik Jensen
För att delta i utlottningen ska du
1. Kommentera att du vill vara med på utlottningen och lämna mailadress där jag kan nå dig om du vinner
2. För en extra lott: Tipsa om utlottningen på din blogg/Facebook/Instagram
3. Ge mig tips på bra böcker av danska författare
Tävlingen avslutas söndagen den 3 december kl 23.59
Usch, vilket väder! Så grått och blött att inte ens pojkarna (de som i vanliga fall kommer in drypande våta efter att ha sprungit i kattgården i ösregn) ville vara ute mer än 10 minuter.
Det är i alla fall dags för Kulturkollos veckoutmaning som den här gången handlar om längtan. Utmaningen lyder Vad i din framtid längtar du mycket till just nu? Böcker du inte riktigt kan bärga dig till de äntligen kommer ut, filmer du villvillvill se nu, semesterresan du sparat till och planerat i flera år, att boken du själv skrivit kommer att ges ut…? Du bestämmer och väljer vad du vill dela med dig av!
--------------
Jag har ett antal gånger den senaste tiden talat om på bloggen att jag håller på att avsluta ett kapitel i mitt liv för att helt och fullt sen kunna gå vidare. Det är nära nu och de där sista stegen finns i tankarna hela tiden. Och jag längtar nånting otroligt efter att till slut få stänga den dörren efter mig och lämna det som varit. Jag längtar nånting helt otroligt till det ögonblicket då allt är klart och med lite tur hinner jag med allt lagom till jul. Hinner allt bli klart så blir det den absolut bästa julklappen på väldigt, väldigt länge!
Något annat jag längtar till är mitten av december då maken och jag ska på stand-up, A very RAW Christmas på UKK (Uppsala Konsert och Kongress).
När det gäller böcker så är det som vanligt, jag läser en bok och längtar redan till nästa, oavsett vilken bok det är.
Det är länge sedan jag deltagit i Top Ten Tuesday, som anordnas av The Broke and the Bookish men idag var temat så enkelt att jag kunde inte låta bli. Temat är vinterns TBR-lista och man ska alltså lista 10 böcker som man har på vinterns läsalista.
Min läsalista är flera kilometer lång egentligen, men jag plockar de 10 första på listan, dvs de som jag hoppas hinna läsa i december, längre än så kan jag inte planera
1. Mörkermännen av Jens Henrik Jensen
2. Storstadskärlek av Lina Forss
3. Min mammas hemlighet av Nikola Scott
4. Arvssynden av Lars Inge Ström
5. Hjärntvättad av Stefan Maqlmström
6. Och elden föll från himlen av Jan Davilén
7. Kicktorsken av Alexander Salzberger
8. En bön för de stulna av Jennifer Clement
9. Gustav Mannerheim av Dag Sebastian Ahlander
10 Yxmannen av Ray Celestin
Av någon underlig anledning hade jag svårt att sova inatt, så jag hade nog inte sovit mer än 4 timmar när jag gick upp. Just nu känner jag mig ändå relativt pigg men jag vet att det kommer surt efter och att jag nog får lägga mig ett tag och ta en tupplur vid något tillfälle under dagen.
Nu har jag i alla fall fått i mig dagens första muggar te och då är det dags att kavla upp ärmarna och sätta igång. Först blir det då Veckans topplista som arrangeras av Johannas deckarhörna. Temat idag är Höstens bästa och det är på ett sätt ett tacksamt och lätt tema. Nackdelen med det är att jag haft förmånen att få läsa så många bra böcker under hösten att det blir svårt att välja ut bara fem. Men jag gör ett försök. Böckerna är inte listade i någon inbördes ordning och titeln är länkad till recensionen där det står mer info om boken.
Ikväll var jag trött och jag tänkte faktiskt att jag skulle hinna ta en liten tupplur under kvällsmyset, men självklart så somnade jag inte. Så jag är fortfarande trött även om jag inte är riktigt lika trött som tidigare eftersom jag ju ändå har vilat lite. Det kanske vore idé att gå och lägga sig tidigt ikväll istället för att sitta uppe halva natten.
Men lite ska jag hinna med innan jag går och lägger mig och först blir det Lyrans Tematrio. Lyran uppmanar
Berätta om tre bra romaner med poetiska, långa titlar!
--------------
Det här var riktigt, riktigt svårt. Böcker med långa titlar kan jag hitta, men när titeln också ska vara poetisk blir det genast svårare.
Det är din själ jag kysser av Birger Sjöberg
Titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken.
Titeln är inte så jättelång men jag tycker om både titeln och boken så den fick vara med här.
Titel: Mot den glittrande snön vid världens ände Författare: Eowyn Ivey Format: Inbunden Antal sidor: 446 Förlag: Bazar förlag Recensionsexemplar
"Vintern 1885. Överstelöjtnant Allen Forrester beordras ut på sitt livs uppdrag, att med en liten grupp män utforska och kartlägga Wolverinefloden i det vilda Alaska. Ingen vet vad som väntar dem, tidigare expeditioner har inte slutat väl. Bakom aig lämnar Allen motvilligt sin nyblivna fru Sophie, gravid med barnet han gett upp hoppet om att få. Sophie önskar inget hellre än att få resa vid sin makes sida och uppleva alla hans äventyr, men aldrig kunde hon ana att det kommande året kommer att kräva precis lika mycket av hennes mod som av hennes makes. Framför dem väntar ett ödesmättat år, som kommer att förändra deras och deras efterkommandes liv för alltid."
---------------
Jag läste Snöbarnet när den kom ut 2013 och tyckte väldigt mycket om den så när jag såg en ny bok av samma författare var jag bara tvungen att läsa den här också. Och att jag älskade Snöbarnet gjorde såklart att jag hade skyhöga förväntningar på boken.
Där Snöbarnet var en saga (som jag kände igen) är den här boken en äventyrsroman med vissa sagoelement och en del magi/övernaturligt. Äventyrsroman såtillvida att överstelöjtnant Allen Forresters del i berättelsen handlar om hans forskningsresa utmed Wolverinefloden i Alaska. Sophie, hans fru, stannar i förläggningen eftersom hon är gravid och berättar i sina anteckningar och brev om livet i förläggningen.
Allen Forresters resa blir strapatsrik, bitvis farlig och svår, och han stöter på både det jag kallar för sagoelement (ett litet stycke om kvinnor och fåglar triggar mitt minne och jag kommer ihåg en folksaga jag läste för länge sedan som liknar den här händelsen väldigt mycket) och övernaturligt/magi i form av indianernas tro på övernaturliga fenomen och deras sägner.
Sophies berättelse om livet i förläggningen med alla de begränsningar som fanns på den tiden för kvinnor får mig verkligen att förstå hur hårt hållna kvinnorna var på den tiden. Sophie vill inte riktigt hålla sig inom ramarna för det som anses passande och hittar ett andningshål i fågelskådning och fotografering.
Precis som i Snöbarnet är det beskrivningarna som får mig att känna som om jag var där i Alaska. Jag kan verkligen se det karga landskapet, känna kylan och dofterna, och jag ser framför mig alla karaktärerna i berättelsen.
Jag blev jätteglad när jag i författarens tack i slutet av boken upptäckte att den här romanen faktiskt inspirerats av en verklig Alaskaexpedition som företogs år 1885 för jag undrade under läsningen om det fanns någon verklighetsgrund till berättelsen. Jag blir faktiskt väldigt nyfiken på den "riktiga" expeditionen och skulle vilja läsa lite om den
Jag tycker om den här boken även om den till viss del skiljer sig ganska mycket från Snöbarnet. Det som är samma är författarens förmåga att få mig som läsare att sjunka in i handlingen så djupt att jag glömmer tid och rum och helt plötsligt befinner mig i Alaska , vid en isig flod på 1800-talet.
Snöbarnet är definitivt min favorit av de böcker jag hittills läst av Eowyn Ivey men Mot den glittrande snön vid världens ände kommer inte långt efter.
Då var det dags att titta tillbaka på förra veckan. Det visade sig att den gick ganska exakt så som jag hade förutspått, veckan började ganska bra men tappade fart mot slutet. Läsningen var det faktiskt inga problem med den här veckan heller men recensionsskrivandet tog stryk riktigt ordentligt. Det tog bara stopp så fort jag satte mig ner och skulle skriva recensioner, så där ligger jag nu efter och måste försöka ta igen det den här veckan.
Jag läste ut 4 böcker
KUM av Henrik Tord (recension den här veckan) Sjusiffrigt av Anna Karolina (recension den här veckan) Den ädla konsten att vara elak av Dag Öhrlund & Lars Thunell (recension den här veckan) Ondskans innersta väsen av Luca D'Andrea (recension den här veckan)
Recensionsskrivandet gick alltså riktigt dåligt och jag skrev bara en enda recension (titeln är länkad till recensionen)
En vecka till har gått och nu är det snart december. Jag blir faktiskt lite småsvettig när jag tänker på att det snart är jul. Fast det borde jag inte bli, vi är superorganiserade i år. Mycket av julmaten lagas i början på december och finns sedan färdigt i frysen - bara ta fram, tina och värma. Julklappar köper vi bara till varandra plus en gemensam julklapp som är till hushållet/huset. Om allt går som vi tänkt så borde vi vara klara med att ungefär vid mitten av månaden och kan sen ta det lugnt fram till jul.
Nu är det i alla fall dags att planera för den kommande veckan. Som det ser ut nu så borde det bli ganska gott om lästid så jag får försöka inrikta mig ordentligt på läsningen
Det jag tänkt läsa är
Herrefolket av Lisa Hågensen
Har jag precis börjat på.
Den här helgen har nog hittills varit den lugnaste på länge. Det mest arbetskrävande på lördagen var nog när maken satte ut lite juldekorationer på tomten. Nu finns de där men lamporna tänds inte förräns i december. Maken hade också ett "specialjobb" på lördagen - han skulle se till grannens nya kattunge när husse och matte inte kunde vara hemma på kvällen. Våra egna "ligister" har fullt upp den här helgen i och med att min bror är på besök, de måste ju vakta honom och rota i hans väskor med jämna mellanrum. Söndagen lär bli lika lugn och det känns skönt för nu har vi framför oss ett par veckor då vi har en del att göra. Men söndagen börjar alltid med En smakebit på søndag som numera anordnas av Astrid Terese med bloggen Betraktninger. En smakebit på søndag går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!
---------------------------
Jag har precis börjat på en ny bok så min smakbit kommer från sidan 7 i Herrefolket av Lisa Hågensen (titeln är länkad till Bokus och där finns mer info om boken)
"Att ta mig ner från Kanten är det allra svåraste. Trots att det är sent är folk ute och rör sig, och jag vågar inte möta dem ens med nedböjt huvud. Risken är alldeles för stor att de börjar fundera på vem jag är. Botten är en annan sak, med sitt myller av skeva små skjul till hus och mörka, trånga gator där varannan människa går med huvudet sänkt. I Botten vågar jag nästan låtsas att jag är normal. Jag ser ungar som röker zig och småungar som slåss och älskande par som hånglar i smyg med skrämda blickat åt alla håll. Spillrorna svävar förbi mig som förvirrade själar i sina skelettmagra kroppar, och jag undrar hur de ser världen genom de där tefatsstora pupillerna. Vid ett av de små husen nära östra grinden står en pojke och flicka och pratar."
Vi brukar åka in och handla på fredagar och det gjorde vi idag också, det vi inte tänkte så mycket på var att det var Black Friday. Parkeringarna var knökfulla och det var fullt med folk i butikerna. Så att köpa det vi skulle tog faktiskt dubbelt så lång tid som det skulle ha gjort i vanliga fall, mest för att det tog evigheter att hitta parkeringsplats.
Men nu var det inte Black Friday det här inlägget skulle handla om utan nu är det dags att planera för helgens läsning.
Som det ser ut nu så hoppas jag få gott om lästid så jag hoppas jag hinner plöja igenom några böcker i alla fall.
Det jag tänkt läsa i helgen är
Ondskans innersta väsen av Luca D'Andrea
Har jag precis börjat på
Det är skönt när mina kvällsrutiner är så mysiga: Ligga i soffan ett par timmar med en katt på magen (Dart insisterar på att det ska göras varje kväll, han går och gnäller hela tills jag lagt mig i soffan) och så blir det lite läsning och kvällsté. Men innan jag fixar kvällsteet så är det dags för Mias Helgfråga. Den lyder
Hur är det med bloggen, har du någon kalender? Eller brukar du "julpynta" bloggen? Bonusfråga: Vad ska du hitta på i helgen?
------------
Nej, ingen kalender och inget pyntande. Det kanske låter lite tråkigt men jag är inte en "julmänniska" så jag undviker allt juligt in i det längsta.
I helgen blir det nog inget speciellt, det blir en vanlig helg med tvätt och städ och om ingenting oförutsett händer så blir det också en massa läsning och så hoppas jag hinna måla lite i mina målarböcker. Troligtvis kommer brorsan att tillbringa helgen hos oss och då får jag försöka vara lite social också emellanåt. Så om inte maken helt plötsligt hittar på något så blir det en mycket vanlig och lugn helg.
Jag önskar att vädret nu kunde hålla sig inställt på vinter, dvs kallt och snö ute, istället för att det är kallt och snö ena dagen och så är snön borta och det är plusgrader nästa morgon. Det var så skönt att titta ut på morgonen när det var vitt ute. Nu är det bara grått igen. Usch!
Men eftersom det är torsdag så kan jag istället glädja mig åt att det är dags för Monikas Hett i hyllan. Hon säger
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
----------------
Självklart är det ett loppisfynd jag plockat fram
Öken av J.M.G. Le Clézio (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)
Baksidestext: "Öken är den plats där liv och död möts. Där lever Nour, en arabisk pojke sm följer sitt folk på flykt undan de franska trupper som satts in för att kuva nomadfolken i norra Afrika. På samma plats, fast många år senare, lever en ung nomadflicka, Lalla. Precis som Nour känner hon en fullständig samhörighet med solen, himlen och ökennaturens mytiska krafter. För att slippa undan ett arrangerat äktenskap flyr hon till Marseille, där hon genast förvisas till slumkvarteren bland de fattiga invandrarna. Så sker något som gör att allt förändras: plötsligt ligger världen för hennes fötter. Men hennes längtan driver henne ständigt tillbaka till öknen och hon tvingas fatta ett avgörande beslut."
Den här boken köpte jag på loppis 2014. Jag misstänker att det som fick mig att köpa den är att författaren fick Nobelpriset i litteratur 2008 och att det gjorde mig nyfiken. När jag läser baksidestexten idag så blir jag inte precis sugen på att läsa den här boken, så den åker nog raka vägen ner i utrensningslådan.
Idag är en sån dag då jag önskar att jag bara kunde sätta mig ner, andas ut och sen sitta och måla ett par timmar. Just nu känner jag mig väldigt stressad och fladdrar runt och gör lite här och lite där. Sitter i en halvtimma och läser, kollar igenom ett par dokument och skriver ut, målar i 10 minuter, skriver färdigt blogginlägg, spelar dataspel i tio minuter osv osv osv. Så nu är det dags att ta tio minuter till att delta i Kulturkollos veckoutmaning. Utmaningen lyder
Vi är nyfikna på vilka som är de bästa respektive sämsta filmatiseringarna av kända böcker. Ge oss era favoriter och era hatobjekt! Vilka manus har film-makarna lyckats med och vilka har de slaktat? Spelfilm eller TV-serie spelar ingen roll. Motivera gärna.
-------------------
Det här är en sån där utmaning som är riktigt svår för mig eftersom jag inte tittar speciellt mycket på tv, och sällan ser på film och inte heller följer tv-serier utan ser ett avsnitt någon gång när jag råkar hamna på den kanalen. Jag och maken har börjat gå på bio igen men det är först under det senaste året och hemma har jag inte ro att sätta mig ner och titta på film.
Bästa filmatiseringarna.
Den första jag direkt tänker på är faktiskt 80-talsserien Shogun av James Clavell. Jag älskade boken och serien följer faktiskt boken väldigt bra. Jag har faktiskt varit sugen på en omläsning av boken
Och så Dolda tillgångar av Margot Lee Shatterly (titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken) där jag faktiskt tyckte att filmen nästan var bättre än boken.
Dåliga filmatiseringar
Den här var det lite svårare att svara på. Jag tycker man upptäcker ganska snabbt om filmatiseringen håller och om jag upptäcker att en film/tv-serie inte verkar bra, så tittar jag inte på den. Och vilka jag hoppat över på grund av sånt kan jag för mitt liv inte komma ihåg så här på rak arm, men det är nog en hel del...
Oj, va det snöar! Jag har ju önskat mig snö så det här gjorde mig riktigt glad. Maken och brorsan lär inte vara lika glada för snöfallet - de åker långa sträckor i bil varje dag och så fort det snöar blir det ju köer, olyckor osv.
Men det är dags att börja dagen på bloggen med Veckans topplista, som anordnas av Johannas deckarhörna. Temat den här gången är Böcker jag inte tyckt om hittills i år
-------------------
Dagens tema var väldigt svårt för mig. Jag väljer ju det jag läser efter vad jag är intresserad av och vad som lockar mig och det är ganska sällan jag blir besviken, i alla fall hittills. Men jag fick ihop fem som på något sätt inte motsvarade förväntningarna. Böckerna är inte listade i någon inbördes ordning. Titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken.
All kärlek förbjuden av Anders Eklöf
På ett sätt intressant läsning men samtidigt tyckte jag så illa om huvudpersonen att jag var färdig att kräkas
Grace av Anthony Doerr
Den här boken hade jag nog alldeles för höga förväntningar på och blev besviken. Den fungerade inte alls för mig.
Magistern av Frank McCourt
Jag älskade Ängeln på sjunde trappsteget, blev besviken på Lyckans land och den här var ett riktigt bottennapp. Tur att den bara kostade 5,- på loppia.
Bengtsson och Dahl går på djupet av Mats Edblad
Det här var en överraskning som dök upp i boklådan utan att jag tackat ja till den. Humor är väldigt svårt och samma fungerar inte för alla. Boken var lättläst men humorn fungerade inte alls för mig.
När revolutionen kom till Vårby gård av Björn Öijer
Jag läser en del politik, men oftast är politiken invävd i en skönlitterär berättelse. På ett sätt var det väl så här också men det var lite för mycket av det goda för mig. Precis allt i boken ses ur ett politiskt perspektiv.
Titel: De hängda hundarna Serie: Oxen Författare: Jens Henrik Jensen Format: Inbunden Antal sidor: 451 Förlag:Bokförlaget Polaris Recensionsexemplar
"Danmarks mest prisdekorerade soldat, krigsveteranen Niels Oxen, lever med sin hund i en källarlokal i Köpenhamn. Han plågas av trauman. I hopp om att sluta fred med sina inre demoner flyttar han ut i skogen för att leva ett enkelt liv. Men drömmen om frid förvandlas till en mardröm. Efter ett nattbesök på ett medeltida slott i närheten misstänks han plötsligt för att h dödat slottsherren, en grundare av en inflytelserik orden med vida förgreningar. Den oortodoxa Margrethe Franck från underrättelsetjänsten får i uppdrag att leda utredningen, som snart visar sig bestå av en serie mystiska mord med en sak gemensamt - hängda hundar."
---------------------------
De hängda hundarna är första delen i trilogin om Niels Oxen. Jag har läst ganska få böcker av danska författare så när jag fick syn på den här boken blev jag omedelbart nyfiken, om det är något jag verkligen tycker om så är det att prova på något som är nytt för mig. Att baksidestexten lät spännande gjorde mig att bli ännu mer sugen på att läsa boken.
Början på boken var tyvärr väldigt rörig och jag hade svårt att hålla isär de olika karaktärer som dök upp och hitta sammanhanget. Men ju längre in i berättelsen jag kom desto lättare blev det att följa den röda tråden.
Jag kan inte påstå att jag rakt av tycker om huvudpersonen Niels Oxen, däremot känner jag medlidande med honom. Han känns äkta och trovärdig rakt igenom. Jag har i andra böcker träffat på några huvudpersoner som lidit av PTSD, men då har det varit lightvarianten jämfört med det här. När det gäller Niels Oxen kommer jag automatiskt att tänka på de amerikanska krigsveteraner som jag läst om, de som dragit sig undan samhället därför att de inte längre klarar av att interagera på ett normalt sätt med vanliga personer och/eller i vanliga situationer.
Niels Oxens partner Margrethe Franck är inte vanlig hon heller, hennes fysiska handikapp gör henne oerhört ovanlig i deckarsammanhang.
Handlingen i boken är inte så rätlinjig och enkel som jag faktiskt hade väntat mig. Självklart försökte jag gissa mig till vad som låg bakom morden men varje gång jag kom fram till nånting, tog berättelsen en ny vändning och det var bara för mig att börja om med gissningsleken.
De hängda hundarna är en lättläst, spännande och annorlunda deckare med ovanliga karaktärer. Jag blev glatt överraskad av den här boken och kan verkligen rekommendera den.
Andra delen i serien har redan kommit ut så nu väntar jag otåligt på den så jag får fortsätta att läsa om Niels Oxen och Margrethe Francke
Jag har bjudit på en smakbit fron boken i ett annat inlägg HÄR
Jag kan inte påstå att vecka 46 gick toppenbra men den var i alla fall bättre än vecka 45. Jag hade fortfarande tankarna lite på annat håll och därmed emellanåt svårt att koncentrera mig, men idag gick brevet iväg och eftersom jag just nu inte kan göra annat än att vänta på papprena i retur så kan jag helt ägna mig åt läsande och bloggande den här veckan.
Recensionsskrivandet gick också bättre och det var faktiskt bara en recension som jag inte skrev färdigt. Alltså är jag faktiskt väldigt nöjd med min prestation på den fronten. Nu gäller det bara att hålla den farten fortsättningsvis också.
Under vecka 46 läste jag klart 2 böcker
De hängda hundarna av Jens Henrik Jensen (recension idag) Mot den glittrande snön vid världens ände av Eowyn Ivey (recension den här veckan
Storstadskärlek av Lina Forss Och eld föll från himlen av Jan Davilén Dit längtan tar en av Theréze Ingmarson Arvssynden av Lars Inge Ström
Jag är ganska nöjd med resultatet av vecka 46 men själv klart hoppas jag att det går ännu bättre under vecka 47. Faktiskt så tror jag att det kommer att göra det eftersom en del saker som stört koncentrationen nu är ur vägen och under speciellt första delen av veckan bör jag ha rätt så bra med lästid. Hur det sen går under andra halvan återstår att se för då har jag en del annat att uträtta igen.
Dags att planera läsningen för den kommande veckan. Jag räknar med att ha gott om lästid under första halvan av veckan, jag har ingenting inplanerat under de dagarna. I slutet på veckan däremot har jag lite annat som måste göras och så kommer nog brorsan på besök till helgen, så då blir det lite mindre med lästid. Men det ser ändå bra ut och jag hoppas hinna minska läsahögen något.
Det jag tänkt läsa under vecka 47 är
Sjusiffrigt av Anna Karolina
Läser just nu och lär bli klar med den ikväll
Den ädla konsten att vara elak av Dag Öhrlund & Lars Thunell
Ondskans innersta väsen av Luca D'Andrea
Purebred: Herrefolket av Lisa Hågensen
Med tanke på att alla de här böckerna är relativt lättlästa (och en av böckerna har ganska få sidor) så borde det inte bli några problem med att hinna klar med dessa.