torsdag 31 augusti 2017

Helgfrågan vecka 35


Ikväll har jag först slöat i soffan med en katt på magen och jag somnade faktiskt och sov ca en timme och nu har jag kommit igång lite igen. Då passar det perfekt med Mias Helgfråga som lyder

Hur går det med läsningen/bloggandet?

-------------------

Det går faktiskt ganska bra med båda. Läsandet har jag ju oftast inga problem med fast den här veckan har jag haft lite mindre lästid än vanligt i och med att det är makens sista semestervecka och då försöker vi få undan en del så vi kan ta det lugnt när han börjar jobba nästa vecka.
Bloggandet är det inte heller några problem med längre, jag är ikapp nu och har lyckats hålla bloggandet på den nivån i ett par veckor nu.


Bonusfrågan:Vad ska du göra i helgen?
----------------------

Ut och handla på lördag så att vi inte behöver köpa nästan nånting under nästa vecka. Och så har jag letat rätt på en affär som säljer starkt rökt paprikapulver så då ska vi dit också så jag äntligen får tag på nytt (förra burken börjar vara på upphällningen och butiken som vi köpte det ifrån har inte kvar det längre) Och så ska jag laga färdiga middagar in i frysen så att vi slipper laga mat nästa vecka utan behöver bara värma när maken kommer hem från jobbet. På söndag tar vi det bara lugnt så då blir det läsning och målning för mig.



Hett i hyllan #107



Ute är det grått och kallt och nu känns det verkligen att hösten är på ingång. Det positiva med hösten är att det är så mysigt att vara inne , sitta och dricka varm te och läsa. Och jag ska snart börja dagens tedrickande men först är det dags för Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

------------

Självklart är det ett loppisfynd jag plockat fram




Bläckhjärta av Cornelia Funke (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)
Baksidestext:
""Mörkret var gråaktigt av regn och främlingen var knappt mer än en skugga. Bara hans ansikte lyste mot Meggie.
Vem är Sotfinger, främlingen, egentligen? Vem är Capricorn och vem är Trolltunga? Meggie finner svaren i en undangömd bergsby - och i en bok."






Jag blev tipsad om den här av en bekant så när jag hittade den på loppis så köpte jag den. Den har inte legat så länge i bokhyllan, bara sedan 2016, men det är risk för att det här är en av de böcker som som jag automatiskt väljer bort när jag ska plocka fram en ny bok att läsa. Jag ska fundera lite på saken men risken är nog stor att den åker ner i utrensningslådan.




onsdag 30 augusti 2017

Kulturkollos veckoutmaning: Kulturella covers och återbruk

Efter en hård dag med att veckohandla + lite extra somnade jag så gott i soffan med ena katten på magen. Problemet är då att jag inte får nånting gjort på hela kvällen och får nästan dåigt samvete för det. Men när jag nu äntligen är uppe så är det dags att sätta igång och då är det dags för Kulturkollos veckoutmaning. Den här gången handlar den om kulturella covers och återbruk och består av en kulturell fråga och en bonusfråga

Den kulturella frågan 

Berätta om en låt, en bok, en film, en tv-serie och/eller en teateruppsättning som är en ny version av något gammalt. Är originalet alltid bäst, eller finns det exempel på lyckade covers?

----------------

Jag tar väl en riktig klassiker  - Shakespears Romeo och Julia som spelats på teatrar överallt i olika versioner och som filmatiserats i minst lika många olika varianter. Den versionen som jag alltid tänker på först är musikalen West Side Story

Originalet




West Side Story



Romeo och Julia är väldigt bra oavsett om det är på teater eller på film, men jag tycker nog att West Side Story är nästan lika bra.

Men det här med covers kan ibland ligga obehagligt nära plagiat och det blev jag varse om när jag började läsa Ken Folletts historiska serier. Jag hade hört mycket om Svärdet och spiran och ville såklart läsa den. Problemet uppstod när jag helt plötsligt märkte att jag visste precis vad som skulle hända i boken. Efter att ha funderat länge och väl hittade jag orsaken till varför jag kände igen berättelsen, det var nästan exakt samma berättelse som Edward Rutherfords Sarum som han skrev på 90-talet och som jag hade läst. Skillnaden låg i att Rutherford började sin berättelse långt tillbaka på stenåldern och fortsatte till lite efter att katedralen i Salisbury var färdigbyggd, medan Follet i princip började med byggandet av katedralen och fortsatte framåt i tiden.Men de centrala händelserna och personerna var nästan identiska. Min tanke var att sånt händer, kanske båda baseras på någon verklig berättelse om byggandet av katedralen. Döm om min förvåning då när jag börjar läsa nästa serie, Giganternas fall, och upptäcker samma sak, jag känner igen händelser och vet i förväg vad som kommer att hända...och svaret var Rutherford igen. Så på ett sätt har jag faktiskt tappat lusten lite att läsa Folletts historiska serier, jag föredrar Rutherford.

Bonusfrågan:

Vilken del har återbruk i ditt liv? Brukar du köpa mycket på second hand? Vilka gamla saker föredrar du framför nyproducerade?

-------------------

Återbruk är nog en livsstil hos oss. Vi köper nog mer begagnat än nytt och så lite som möjligt kastas. Vill inte vi ha det eller behöver det så säljer eller skänker prylen till nästa användare. Vi är fanatiska loppis- och auktionsbesökare och vintertid är det Erikshjälpen, Myrorna osv som gäller. Det enda jag inte kan tänka mig att köpa på loppis eller second-hand är underkläder, allt annat funkar bra. Fast ligger de i oöppnad originalförpackning (vilket man också kan hitta ibland) så funkar det också. Elektronik går också bort, där är det nytt som gäller. Men annars fungerar det mesta.

Vad jag föredrar är en svår fråga. Jag gillar nog det mesta men när jag hittar nånting riktigt annorlunda blir jag lite extra glad. Och maken blir riktigt glad när han hittar verktyg och annat han behöver t ex i trädgården.









Nytt i läsahögen

Idag var vi in till stan för att veckohandla och det tog ett tag. Trots att klockan inte var 15.00 ännu när vi var på hemväg så bestämde vi oss för att kolla om det möjligtvis fanns något i brevlådan. Och nu är nånting allvarligt fel - vi har fått post och det före klockan 15.00 på en onsdag!!! Jag blev jätteglad för mina bokpaket som innehöll



Tjockdrottningen av Moa Herngren
I det sista regnet av Janesh Vaidya
Den osynlige väktaren av Dolores Redondo.



tisdag 29 augusti 2017

Recension: Det växte ett träd i Brooklyn, del 2, av Betty Smith

Titel: Det växte ett träd i Brooklyn
Serie: Det växte ett träd i Brooklyn, del 2
Författare: Betty Smith
Format: Inbunden
Antal sidor: 349
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar


"BROOKLYN 1916. Julen då Francies pappa dör faller ingen snö över Williamsburg. Gatorna är grå, vinterkläderna för tunna och hennes mamma väntar ett nytt syskon.
Fjorton år gammal tvingas Francie att sluta skolan för att försörja familjen. Ändå vägrar hon att släppa hoppet om att kunna utbilda sig och bli författare.
Med okuvlig nyfikenhet arbetar hon sig upp från det smutsiga fabriksgolvet till en tidningsredaktion på Manhattan. Innan hon drabbas av kärleken - det kanske allra största hindret för fortsatta studier..."

--------------------------

Det här är alltså fortsättningen på berättelsen om Francie från Brooklyn, förlaget har valt att dela upp boken i två delar. Jag föll handlöst för första delen och har väntat på och längtat efter den här andra delen. Det var absolut inga problem med att ta upp tråden från den första boken, så fort jag började läsa var jag tillbaka i Francies Brooklyn i början av 1900-talet.

Första delen handlade om Francies tidiga barndom fram till tonåren, iden här andra delen har hon kommit upp i tonåren.  Att bli tonåring, oavsett om det är nu eller för 100 år sedan, är omvälvande och jag kommer så väl ihåg och känner igen så  mycket av Francies känslor att jag blir alldeles varm om hjärtat när jag läser hennes tankar och funderingar och också om hur förvirrande vuxenvärlden fortfarande ser ut för en tonåring.
Livet på den tiden var inte lätt för någon och det var nog ganska vanligt att barnen fick lämna skolan ganska tidigt för att bidra till familjens försörjning, fortsatt utbildning var inte att tänka på. Så blir det ju också för Francie men hon får ta andra vägar för att uppnå det hon vill ha.
Jag har ju gillat Francie ända från början även om det också funnits andra som jag gillat. Några som jag faktiskt beundrar är kvinnorna, t ex Francies mamma,  på den tiden! Här kan man snacka om skinn på näsan och en fast övertygelse om att allt går att övervinna och ingenting är omöjligt. Den typen av mod och styrka skulle det behövas mer av i dagens samhälle.

Jag vet att den här boken filmatiserats i alla fall två gånger, men jag är förvånad att det inte verkar finnas någon nyare filmatisering än den från 1974.

Jag älskar den här boken minst lika mycket som den första boken och jag hoppas många fler upptäcker den här lilla pärlan och läser den! Har du inte läst Det växte ett träd i Brooklyn del 1 och 2 ännu så är det dags nu!


Min recension av första delen

Det växte ett träd i Brooklyn del 1



Tack Bookmark förlag för rec.exet!




Det växte ett träd i Brooklyn del 2 finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Veckans topplista vecka 35 - Böcker jag ser fram emot att läsa i höst

Jag satt igår kväll och la planer för vad jag skulle försöka få gjort idag och då kändes allt fullt genomförbart, men när jag gick upp i morse var läget helt annorlunda. Jag är så seg att det känns som att jag helst av allt bara skulle vilja sätta mig vid köksbordet, framför bokstödet,  och läsa och dricka te istället för att sätta igång med nånting mer ansträngande. Vad gör man åt det? Som första åtgärd ska jag ta och delta i Veckans topplista som anordnas av Johannas Deckarhörna, så får vi se om jag börjar komma igång lite. Temat idag är

Böcker jag ser fram emot att läsa i höst

----------------

Den här listan är inte lätt att göra. Inte för att det skulle vara svårt att hitta fem böcker jag ser fram emot att läsa utan för att det finns så många. Men jag får bara ta och välja ut fem, om de sen är precis de jag ser mest fram emot låter jag vara osagt. Böckerna är listade utan inbördes ordning.





1. Yxmannen av Ray Celestin












2. De sju systrarna av Lucinda Riley













3. Stora stygga vargen av Nele Neuhaus












4. Välj ditt gift av Alice Ekström













5. Den osynlige väktaren av Dolores Redondo











måndag 28 augusti 2017

Recension: Striden i skogen av Susanne Trydal & Daniel Åhlin

Titel: Striden i skogen
Serie: Hallahem
Författare: Susanne Trydal & Daniel Åhlin
Format: Kartonnage
Antal sidor: 262
Förlag: Hoi förlag
Recensionsexemplar

"Vitterfolket hotas av onda krafter från flera håll. De går inte längre säkra utanför Hallahem. Men inte ens i staden under berget är det sig likt längre, och folket splittras när en ny rådman ska väljas.

Torun, Tilda och deras vänner försöker tillsammans bekämpa fienderna. Men ingen vet hur den uråldriga ondskan i skogen kan stoppas, eller hur länge vittrorna kan gömma sig för _Vakarna, det hemliga sällskap som jagar dem.

Den avgörande striden kommer allt närmare. Kommer vitterfolket någonsin att få leva i fred? Kan vänskap och kärlek vinna över hat och hämndlystnad?"

-----------------------------

Det blev en omläsning av den här boken snabbare än vad jag hade trott det skulle bli, förlaget var jättesnälla och skickade mig första och andra delen också. Eftersom jag läst den här ganska nyligen så kunde jag den här gången "snabbläsa" boken. Och så blir det också en ny recension eftersom jag nu läst boken med "nya" ögon när jag fått en bakgrund och ett sammanhang till händelserna i boken.

Jag kommer ju ihåg det mesta från första läsningen av boken, ändå blir det lite annorlunda nu när jag har ett sammanhang och en bakgrund till berättelsen. Den här gången har jag faktiskt längtat efter att få läsa den här tredje delen trots att jag redan läst den en gång. Jag läser ganska sällan om böcker men när det gäller den här trilogin så känns det som ett måste med den här tredje delen.

Tempot är högt även i den här boken och berättelsen är riktigt spännande. Det här med att blanda folktro och verkligheten fungerar perfekt för mig och nu när jag lärt känna Torun, Tilde och vittrorna bättre är det ännu mer spännande att få följa dem. Och det är ganska så enkelt att se paralleller mellan händelserna i boken och händelser och människor i verkligheten.

Jag förstod redan när jag läste den här boken för första gången varför många älskar den här trilogin och nu sällar även jag mig till den skaran. Det är nästan synd att det här är sista delen för jag hade nog kunnat läsa ett par böcker till om vitterfolket.  Och jag hoppas att det inte dröjer alltför länge innan det kommer något nytt från de här författarna!

Nu går de här böckerna till en riktig expert (dvs en tjej i målgruppsåldern) som suktat efter dem ända sen hon såg dem hos oss. Hon kommer ibland kommer på besök hos oss och hon har för ett tag sedan upptäckt att det faktiskt är riktigt roligt att läsa och då behövs det böcker som håller hennes intresse igång så att hon fortsätter läsandet.  Jag tror att hon kommer att älska de här böckerna! Och om jag får ett utlåtande av henne när hon läst böckerna så kommer jag att lägga ut det här på bloggen.

Tack Hoi förlag för rec.exet!

Mina recensioner av de andra delarna

Del 1 Staden under berget
Del 2 Sveket vid sjön

Striden i skogen finns att köpa hos t ex

Adlibris Kartonnage/E-bok
Bokus Kartonnage/E-bok
CDON Kartonnage

Tematrio - Ljus

Idag har jag faktiskt hunnit med mer än på länge. Jag har gått igenom reklamen och skrivit inköpslistor, fått klar veckans matsedel, läst klart en bok och börjat på nästa,bloggat lite (och mer är på gång) och överhuvudtaget fått undan lite sånt som jag egentligen borde ha gjort under helgen. Idag är det makens tur att laga middag så jag kan hålla på med mitt och jag tänkte faktiskt hinna med Lyrans Tematrio innan det är dags att äta. Hon uppmanar

Berätta om tre böcker som innehåller ljus eller något ljust i titeln eller i innehållet. Bokstavligt eller symboliskt, valfri tolkning..

------------------

Märkligt nog var inte det här temat alls lika lätt som förra veckans mörker. Fick mig att fundera om jag övervägande läser om mörker eller om det bara beror på att jag just nu inte riktigt är i rätt sinnesstämning för att hitta ljus i saker och ting. Men tre böcker med ljus i titeln hittade jag (titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)





Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr













Ljusets väktare av Marie-Louise Fritzén












En mörk strimma av ljus av Samar Yazbek





Sammanfattning vecka 34

Jag märker att jag börjar få ordning på både läsande och bloggande och det har jag de här veckosammanfattningarna att tacka för. Alltså ska jag försöka fortsätta med att göra dessa så slipper jag veckor då det blir knappt nånting läst och vissa gånger nästan ingenting recenserat.

Vecka 34 gick på lite halvfart och läsandet stämde inte alls med planeringen för veckan. Visserligen läste jag precis så många böcker som jag hade tänkt mig, men det var inte de böckerna som fanns i planeringen. Det i sin tur berodde till stor del på att postgången verkar ha börjat fungera här så bokpaketena har börjat dyka upp och då passade det bra att byta ut böckerna i planeringen mot sådant som dök upp i brevlådan.

Det blev lite mindre läst än vad jag hade hoppats på, bara 3 böcker, men det var faktiskt helgen som ställde till det, jag fick nästan ingenting läst under helgen. De tre lästa böckerna är

Hon som vakar av Caroline Eriksson (recenserad 2017-08-23, se listan nedan på recensioner)
Det växte ett träd i Brooklyn (del 2) av Betty Smith (recension kommer den här veckan)
Jag följer dig av Dan Nilsson (recension kommer den här veckan)

Recensioner blev det inte lika många som veckan innan, men jag hann med 4 i alla fall. De fyra är (titeln är länkad till recensionen)

Pappas pojke av Emelie Schepp
Ingen alls av Lotta Thell
Hon som vakar av Caroline Eriksson
Snö som föll i fjol av Oscar von Seth

Det fanns en recension till som jag borde ha skrivit men som jag får skriva den här veckan i stället och det är Striden i skogen av Susanne Trydal & Daniel Åhlin. Jag är lite besviken på mig själv att jag inte lyckades skriva den där sista recensionen men när man inte hinner och/eller orkar så är det inget att göra åt.

Det började alltså dyka upp lite bokpaket också och det jag fick under vecka 34 var

Det växte ett träd i Brooklyn, del 2, av Betty Smith
Jag följer dig av Dan Nilsson
De 7 nycklarna av Åsa Schwarz
Kärlek-Rädsla 1-0 av Johanna Hildebrand














söndag 27 augusti 2017

Veckoplanering vecka 35

En vecka har gått snabbt och nu är det dags att planera för kommande vecka. Det är makens sista semestervecka och jag har en känsla av att han vill t det lugnt och bara njuta av att vara ledig innan det åter är dags att stiga upp tidigt på morgonen för att bege sig till jobbet. Om det nu inte är så att han kommer på något som han absolut vill göra innan semestern är slut. Men jag hoppas och tror att det ändå blir ganska bra med lästid för mig den här veckan.

Det enda som ställer till det lite med planeringen är att jag vet att det borde komma några böcker i veckan som jag skulle vilja ha med i planeringen, men som jag inte vill lägga dit förräns jag har dem säkert i min hand. Postgågen är ju som den är. Jag får istället planera lite försiktigt så att jag kan stuva om i planeringen när och om böckerna kommer.

Det jag tänkt läsa är






De sju nycklarna av Åsa Schwarz













Inte flera mord av Maria Lang












Stora stygga vargen av Nele Neuhaus










Vad har du tänkt dig att läsa under veckan som kommer?




En smakebit på søndag - Jag följer dig

Jag fick absolut ingenting gjort under lördagen av någon underlig anledning. Och jag kan inte skylla på maken eller brorsan för bror satt och läste hela dagen och maken jobbade på utomhus, så jag hade gott om tid att få undan en massa. Men, när kvällen kom så insåg jag att jag inte fått något gjort, jag hade varken läst eller bloggat  eller ens målat och ändå hade jag haft hur mycket tid som helst. Jag har ingen aning om vad det är egentligen jag hållit på med men vad det än var så hade det tagit i princip hela dagen. Nåja, jag kommer väl på det så småningom. Och jag får försöka ta mig i kragen på söndagen istället och få undan sånt som borde göras i helgen.
Men nu är det i alla fall dags för En smakebit på søndag som anordnas av Flukten fra virkeligheten. Det går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

---------------------

Min smakbit kommer från sidan 31 i Jag följer dig av Dan Nilsson (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)



"Steg för steg närmade han sig öppningen i slutet av korridoren. Han såg ett fönster som vette mot den dunkla trädgården på baksidan. Mörkret hade kommit helt plötsligt. Lika plötsligt som tystnaden.
Han nådde fram till köket. Av någon anledning hade den höga pulsen i kroppen gjort honom beredd på det värsta.
Men inte på detta.
Först syntes ingen till i köket. Men när han tog ytterligare några steg förbi den moderna köksön mitt i rummet och rundade hörnet på spisen, var tystnaden plötsligt borta. Det var som om någon tryckt på en knapp.
Det som hördes var ett skrik. Och det kom från honom själv."



lördag 26 augusti 2017

Recension: Snö som föll i fjol av Oscar von Seth

Titel: Snö som föll i fjol
Författare: Oscar von Seth
Format: Danskt band
Antal sidor: 256
Förlag: Calidris förlag
Recensionsexemplar

"På ett yogaretreat på Koh Phangan lär Linus känna Stella, en ogenerad nykter alkoholist. De dras genast till varandra, intellektuellt och känslomässigt.

När den charmige Amir dyker upp fördjupas känslorna. De ger sig ut på en resa tillsammans, en resa genom Thailand och sig själva."

--------------------

Det här är en av de överraskningsböcker som hamnat hos mig den här sommaren. Och inte mig emot, jag gillar överraskningar! Speciellt när det gäller böcker.

Ord som yoga och retreat för tankarna direkt till lugn och avslappning och det är faktiskt precis den stämningen som infinner sig när man börjar läsa boken. Att det hela sedan utspelas i Thailand är så att säga lite grädde på moset, det är lite exotiskt och man kan känna både dofter och ljud och värmen.

Tempot i boken är ganska långsamt för trots att det emellanåt händer en del och huvudpersonerna reser från plats till plats så är det inga tvära vändningar eller tempohöjningar vid något tillfälle.

Det som stör mig lite är att hela historien berättas nästan uteslutande genom långa dialoger vilket blir lite tröttsamt i längden. Jag hade önskat att det kanske hade funnits en aning mer miljöbeskrivningar utanför dialogerna. Som det är nu så finns allt i dialogerna.
Något annat som inte riktigt fungerar för mig är personbeskrivningar på människor som bara dyker upp en gång i berättelsen, sådana personbeskrivningar känns inte riktigt relevanta och för inte berättelsen framåt.

Snö som föll i fjol är en mysig och lättläst berättelse om unga människor som söker sammanhang i livet och som vill komma bort från det gamla invanda. För mig fungerar den här boken som en mellanbok och jag tror att boken också passar perfekt som sommarläsning.

Mer info om författaren och hans bok finns på Oscar von Seths websida

Tack Calidris förlag/Oscar von Seth för rec.exet!

Snö som föll i fjol finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band/E-bok
Bokus Danskt band/E-bok
CDON Danskt band


fredag 25 augusti 2017

Helgläsning

Det jag hade tänkt göra idag blev lite förskjutet i och med att vi hade sotaren på besök i förmiddags. Men nu är allt genomgånget för ett år framåt så behöver vi inte tänka på det mer. Idag kommer också brorsan för att tillbringa helgen hos oss men den här gången lär inte hans besök inkräkta alltför mycket på min läsning. Jag har varit förutseende och köpt ett par böcker som jag vet att han vill läsa så han lär sitta djupt försjunken i dem. Han läser ju men säger att hemma hos sig blir det inte av för att han oftast inte orkar efter en jobbig dag, men när han sen är här så slukar han böcker, det kan bli 3-4 böcker på en helg och då hinner han ändå både sova och hjälpa maken lite med huset utöver läsandet. Jag kommer alltså att planera som inför en vanlig helg så får vi se hur mycket jag hinner med.

Det jag tänkt läsa den här helgen är





Jag följer dig av Dan Nilsson











Kärlek- Rädsla 1-0 av Johanna Hildebrand












De 7 nycklarna av Åsa Schwarz












Vad har du tänkt dig att läsa i helgen?






Post idag också

Det är inte riktigt klokt, det fanns post i brevlådan idag också. Och bokpaket, fakturor och annat viktigt verkar äntligen hamna i vår brevlåda och inte i ett bottenlöst hål. Fakturorna hade jag gärna varit utan, men då under förutsättning att Postnord också såg till att betala dem.

Idag fanns det alltså ett bokpaket i brevlådan också och det innehöll


Kärlek-Rädsla 1-0 av Johanna Hildebrand



torsdag 24 augusti 2017

Helgfrågan vecka 34


Inte nog med att jag hunnit med min kvällsvila ikväll men vi har också hunnit med att skiva en hel massa purjolök att ha i frysen. Så nu ska jag ägna mig lite åt bloggen igen och då är det Mias Helgfråga som står på tur. Frågorna lyder

Vilken är din bästa bok tv-serie?
När vi nu ändå är inne på fyrkantigt tittande så kör vi Bonusfrågan med:
Vilken är din bästa bok film?

---------------------

De här frågorna är egentligen så fel de kan bli för mig eftersom jag inte tittar speciellt mycket på tv. Men något svar ska jag väl få ihop.

1. Bästa bok tv-serie är en som jag både såg och läste för ganska länge sedan,  nämligen Shogun. Boken är skriven av James Clavell och eftersom jag älskade Shogun gick jag sen vidare och läste alla hans böcker. Och serien var lika underbar med Richard Chamberlain i huvudrollen.




2. Jag ser filmer ännu mer sällan än tv så det här var riktigt svårt. Det får bli den senaste jag såg, nämligen Dolda tillgångar. Boken Dolda tillgångar (titeln är länkad till min recension av boken) är skriven av Margot Lee Shetterly och även om den var bra så tyckte jag faktiskt att filmen var bättre.








Bokpost

Det verkar som att postgången hos oss nu fungerar igen...ett tag i alla fall. Jag fick leveransbesked om att ett paket skickats igår och vi satt faktiskt och småskrattade och försökte gissa när den skulle vara framme om den överhuvudtaget dök upp. Vår gissning var tidigast någon gång nästa vecka, med tanke på hur leveranstiderna sett ut i sommar. Alltså tappade vi hakan totalt när paketet fanns i brevlådan IDAG!


De 7 nycklarna av Åsa Schwarz
Jag följer dig av Dan Nilsson




Hett i hyllan #106



Det är torsdag och då är det dags för Monikas Hett i hyllan där vi visar upp våra hyllvärmare. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

---------------

Trots att jag fått bort en hel massa hyllvärmare genom att skänka dem till bekanta så finns det mer att ösa ur. Och den här gången fick det bli den här





Heligt blod, helig gral av Michael Baigent, Richard Leigh & Henry Lincoln
Baksedestext:
"Vad döljer sig bakom sägnen omden heliga gral? Författarnas mångåriga jakt på mysteriet förde dem till det tidiga Frankrike, där de fann en intrikat historia om politik och tro som var lika spännande som en thriller. Heligt blod, helig gral berättar om tempelriddarna,  det hemliga sällskapet Prieuré de Sion och dess uppdrag att återge den merovingiska blodslinjen dess politiska makt. Enligt författarna pekar deras upptäckter på att Jesus inte dog på korset utan gifte sig och blev far till barn med en blodslinje som fortfarande existerar, och att kristendomens mest välbevarade hemlighet uppdagades på pergamentrullar i Sydfrankrike för över hundra år sedan."




Den här boken är också ett av mina loppisfynd, troligtvis inköpt före 2012, eller i alla fall innan jag började hålla koll på vad jag köper för böcker och när.
Nu när jag läste baksidestexten så förstår jag ju precis varför jag köpte den här. Jag gillar att läsa fackböcker(eller halvdokumentära böcker) ibland, speciellt när det handlar om nånting så intressant som den här handlar om. En bok om den heliga gralen måste ju vara intressant.
Och jag måste medge att jag blir fortfarande jättesugen på och intresserad av att läsa den här boken, men tyvärr tror jag inte att jag någonsin kkommer att göra det oavsett hur intressant den är. Så den åker nog ner i utrensningslådan.


onsdag 23 augusti 2017

Recension: Hon som vakar av Caroline Eriksson

Titel: Hon som vakar
Författare: Caroline Eriksson
Format: Inbunden
Antal sidor: 239
Förlag: Bokförlaget Forum
Recensionsexemplar

"Författaren Elena har separerat från sin man och isolerat sig i ett lånat radhus. Håglös och med skrivkramp börjar hon iaktta grannfamiljen tvärs över gården. Bakom den prydliga fasaden tycks ett mörkt drama pågå mellan mannen och hustrun. När tonårssonen Leo söker kontakt med Elena får hon direktinsyn i familjen Storms liv och hemligheter. Allt tyder på att något fasansfullt är på väg att ske. Snart är Elena indragen i en vansinnig karusell som snurrar allt snabbare och som hotar att leda till katastrof för både henne och familjen Storm."

------------------

Hon som vakar är den här författarens fjärde bok och eftersom jag läst de tidigare böckerna och gillat dem blev jag väldigt glad över chansen att få läsa även den här boken.

Ett obehag infinner sig direkt när jag börjar läsa och det blir bara värre och värre ju längre in i boken jag kommer. Det där med att iaktta sina grannar, kika på vad de gör och eventuellt också spekulera lite i vad som händer är ju ett väldigt vanligt beteende. Handen på hjärtat, oavsett var och hur man bor har nog de flesta av oss kollat in grannarna lite och tråcklat ihop lite egna teorier om vad det är som händer, utan att egentligen veta så mycket om just den familjen. Och ibland blandar man in lite av det man fått höra av andra (t ex skvaller). Med skammens rodnad på mina kinder måste jag i alla fall medge att jag gör det ibland, vilket egentligen är ganska lätt hänt när man bor i en liten klunga hus där två av grannarna krigat mot varandra i åratal och vi andra bara försökt hålla oss undan från att bli inblandade.

Det är nästan skrämmande lätt att följa Elenas tankegång som blir mer och mer kaotiskt och olycksbådande ju längre över gränsen hon går. Jag försöker såklart gissa mig till vad som kommer att hända och vissa saker lyckas jag med, men det finns en hel del annat som händer som överraskar mig. Och speciellt den där lilla extra knorren på slutet kommer som en total överraskning.

Hon som vakar är en andlöst spännande psykologiskt drama, där spänningen bygger på ett obehag som stiger för varje sida man läser . Eftersom den också handlar om något så vanligt som att observera sina grannar och spekulera om deras liv så blir det lite extra obehagligt och det väcker en del funderingar kring ens eget beteende.  Även om jag tyckt mycket om alla Caroline Erikssons böcker så tycker jag nog att den här är den bästa. Den här hamnar direkt bland Årets favoriter


 


Mina recensioner av Caroline Erikssons tidigare böcker

Djävulen hjälpte mig
Inga gudar jämte mig
De försvunna

Tack Bokförlaget Forum för rec.exet!



Hon som vakar finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Kulturkollos veckoutmaning: Sakta vi gå genom stan


Den här veckan har jag visst tagit sovmorgon nästan varje morgon och det om något är ett tecken på att hösten närmar sig. Och ännu ett tecken r att Kulturkollos veckoutmaning kommit igång efter sommaruppehållet
Den här veckans utmaning handlar om Stockholm och är tvådelad


  1. Ge oss ditt bästa Stockholmstips! Skriv och berätta om din kärlek till huvudstaden, avslöja dina favoritställen eller platser som förtjänar fler besökare. Var finns skönaste hänget? Bästa platsen att läsa på? Knasigaste butiken? Mysigaste gatan? Godaste maten? Dela med dig av dina favoriter.
  2. Vilken är den bästa Stockholmsskildringen? Har du en favoritlåt eller dikt? En bok eller film som visar upp Stockholm från sin allra finaste sida? Berätta om den!

---------------

1. Jag har ju bott i Stockholmsområdet (Sundbyberg, Hässelby, Kista, Upplands Väsby) i närmare 40 år men åkte inte ofta in till själva City förutom när jag var yngre. Det jag alltid gillat är Djurgården, parkerna (t ex Kungsträdgården, Hagaparken osv) och Gamla Stan. Och så såklart Hötorgshallen och Östermalmstorgshallen. De är verkligen värda ett besök om man tycker om mat. Gå runt, titta och smaka och för mig slutade det ofta med att man hade en jättekasse med delikatesser med hem och frossade i mat på kvällen.

2. Stieg Trenter är berömd för sina skildringar av Stockholm på 30-40-talet och jag älskar hans Harry Friberg-deckare där det verkligen handlar om genuina Stockholmsmiljöer . Och ofta också äkta Stockholmssnack (ibland t o m Södersnack) från den tiden.
En annan som berättar mycket om Stockholm är Jan Mårtensson. Men Mårtensson berättar ner om byggnadernas historia och om arkitekturen. Och han berättar mycket om Gamla Stan, huvudpersonen Homan både bor och arbetar där.
När det gäller musiken finns det en låt som är Stockholm för mig, nämligen Sakta vi gå genom stan av Monika Zetterlund





Men man får inte glömma Lasse Berghagens Stockholm i mitt hjärta


tisdag 22 augusti 2017

Recension: Ingen alls av Lotta Thell

Titel: Ingen alls
Serie: Eva, del 6
Författare: Lotta Thell
Format: Inbunden
Antal sidor: 222
Förlag: Lind & Co
Recensionsexemplar

"Eva går under många år hos terapeuten Anna, som hon också utvecklar en nära personlig relation till. Anna är en karismatisk person - uppmärksammad i media - en stark kvinna som uppger sig stå på de svagas sida, och som hela tiden funnits med Eva under de tuffa åren.
Anna adopterar Eva. Eva önskar sig en mor- och dotterliknande relation, och att hennes egen dotter, Mino, ska få en mormor. Men hon känner hela tiden att hon inte räcker till, att Anna förväntar sig mer och dikterar villkoren för deras umgänge. Någonstans förstår Eva att deras relation inte är okej, men hon har ingen annan. 
Smärtsamt inser Eva gradvis att Anna inte alls är den hon saknat och längtat efter - varken trygghet eller villkorslös kärlek finns där. I stället växer bilden fram av en mycket manipulativ kvinna som spelar rollen av mamma och mormor när det passar henne, och som gång på gång tydliggör för Eva vilken uppoffring det är.
Än en gång är Eva fast i en destruktiv situation och det som lågar henne mest är vad hon utsätter Mino för." 

-----------------

Jag har inte läst något av den här författaren tidigare, men när den här boken fanns med sm en överraskning i ett paket jag fick från förlaget så var det självklart att läsa den. På baksidan står det att den här boken är den sjätte fristående delen i serien men jag är ganska skeptisk till det här med "fristående".

Eftersom jag inte läst någon bok av författaren eller ens hört något om böckerna så hade jag inga förväntningar alls på just den här boken.
Jag kom väldigt lätt in i handlingen och lärde känna Eva. Självklart är det så att eftersom jag inte läst de tidigare böckerna så kände jag inte till hela bakgrunden men på ett sätt spelade det ingen större roll, det jag fick veta redan i början av boken räckte för att jag skulle förstå hur hon fungerade.
Det är nästan märkligt hur engagerad jag blev av den här berättelsen, jag t o m drömde om den på natten, kanske att den på ett sätt kom mig nästan för nära. Jag tror de flesta har träffat människor som är manipulativa och kan därför förstå hur dåligt Annas agerande fick Eva att må.

Ingen alls är en lättläst och engagerande bok som väcker en hel del tankar. Och den får mig att bli väldigt nyfiken på de andra böckerna i serien.

Tack Lind & Co för rec.exet!

Lotta Thells blogg kan du hitta HÄR


Ingen alls finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Äntligen!

Dagens post innehöll en mycket efterlängtad bok. Första utskicket, i slutet av juli, verkar kära Postnord ha slarvat bort för den har fortfarande inte kommit fram. Bookmark förlag var snälla och skickade ett nytt ex när jag kom underfund med att originalutskicket var på villovägar.


Det växte ett träd i Brooklyn del 2 av Betty Smith

Så nu hoppas jag att ingen annan har skickat något under juli för det verkar som att vår post under den månaden slängts i någon typ av bottenlöst hål hos Postnord där allt som de inte orkar leverera hamnar. Men efter att idag ha hört lite skvaller om hur det ser ut hos dem och om deras rutiner så är jag faktiskt mer förvånad över att någon post överhuvudtaget kommer fram. Ska bli intressant att se om originalutskicket dyker upp någon gång - än så länge har den bara varit borta i nästan en månad.

Veckans topplista vecka 34 - Sommarens bästa


Dags för Veckans topplista som anordnas av Johannas Deckarhörna. Den här gången är temat Sommarens bästa och det lär inte vara några större problem med att få ihop fem böcker till det. Enda problemet lär nog vara att välja ut vilka som ska vara med, jag har haft turen att få läsa väldigt många bra böcker den här sommaren. Men fem böcker ska jag nog få ihop bland det jag läst hittills den här sommaren. Böckerna är inte listade i någon inbördes ordning och titeln är länkad till recensionen så där finns mer info om boken.



1. Heroine av Mons Kallentoft & Markus Lutteman















2. Hon som vakar av Caroline Eriksson (recension kommer 2018-08-23, dvs i morgon)












3. Makaber av Jim Friberg












4. Pappas pojke av Emelie Schepp













5. Vänner i nöd, vänner i död av Pia F Davidson






måndag 21 augusti 2017

Tematrio - Mörker

Jag har precis stigit upp från soffan efter att ha legat där ett tag med en varm katt på magen och nu är det dags att få lite gjort.

Lyrans Tematrio är tillbaka efter sommaruppehållet så nu börjar veckans rutiner falla på plats igen. Höstens första tema är Mörker och det är ju rätt så passande nu när det börjar bli mörkare och kyligare på kvällarna. Lyran uppmanar

Berätta alltså om tre böcker som innehåller mörker, i bokstavlig eller symbolisk form.

------------

Det var faktiskt inga större problem med att hitta tre böcker om mörker (titlarna är länkade till recensionen och där finns mer info om boken)





1. Makaber av Jim Friberg
En mycket mörk berättelse om självskadebeteende, maktlöshet och hopplöshet





2. Incidenten i Böhmen av Thomas Årnfelt
Hela stämningen i den här boken är mörk med mörka skogar, ockultism osv







3. Flickan med gåvorna av M.R. Carey
En bok om en väldigt mörk, dyster och våldsam framtid






Recension: Pappas pojke av Emelie Schepp

Titel: Pappas pojke
Serie: Jana Berzelius, del 4
Författare: Emelie Schepp
Format: Inbunden
Antal sidor: 393
Förlag: HarperCollins Nordic
Recensionsexemplar
Månadens bästa bok Augusti 2017

"En varm sommarkväll ringer en sexårig pojke till sin pappa. Skräckslagen berättar han att någon har tagit sig in i familjens hus i Norrköping. Det är det sistaa som hörs från pojken innan han försvinner spårlöst.
Åklagare Jana Berzelius leder förundersökningen av det komplicerade fallet. Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander försöker hon ta reda på vad som igger bakom försvinnandet. Och jku närmare sanningen de kommer, desto mer personlig blir utredningen för Jana. Hon inser att det är bråttom, mycket bråttom, att hitta pojken.
Samtidigt begär den skoningslöse Danilo Peña att Jana ska besöka honom i häktet. När hon till slut går med på att träffa honom kastas hon in i en fruktansvärd kamp på liv och död, där allt sätts på spel och ingen går säker."

-------------------

Pappas pojke är fjärde delen i serien om åklagare Jana Berzelius. Den här serien fastnade jag för direkt när jag hade läst första delen, Märkta för livet, och kände mig nästan tvungen att fortsätta följa serien.Och jag valde nog precis rätt serie, det känns som att den blir bättre och bättre för varje ny del.

Precis som i de tidigare böckerna är det högt tempo ända från början och när man en gång börjat läsa är det stört omöjligt att sluta, jag slukar sida efter sida och läser tills ögonen går i kors sent på natten (eller egentligt väldigt tidigt på morgonen).

Jana är fortfarande min absoluta favorit och det gäller både den kallhamrade, våldsamma sidan och den mjukare, mer empatiska sidan. Något jag har börjat uppskatta mer och mer är också hur knivskarpt intelligent och snabb i tanken hon är.När det gäller Mia och Henrik så är jag rätt likgiltig när det gäller Mia men Henrik börjar kännas sympatisk i och med den här boken.

Handlingen är spännande och det sker tillräckligt många oväntade vändningar för att jag inte ska kunna gissa mig till i förväg vad som kommer att hända. Slutet var verkligen oförutsägbart med en extra knorr.

Pappas pojke är en välskriven, enormt spännande bladvändare som inte går att släppa när man väl börjat läsa. Jag längtar redan efter nästa del i serien och det är där det negativa med den här serien finns. Det tar alldeles för lång tid innan nästa del kommer! Den här hamnar direkt bland Årets favoriter




Tack HarperCollins Nordic för rec.exet!


Mina recensioner av de tidigare delarna i serien

Märkta för livet
Vita spår
Prio ett





Pappas pojke finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Sammanfattning vecka 33

Största delen av vecka 33 gick läsandet bra men av någon underlig anledning tappade jag lusten helt när helgen kom och en sak som jag lärt mig är att lyssna på vad jag har lust med. Känns det som att något tar emot så ska jag göra annat. Risken är annars att jag ledsnar och det är inte bra. Så helgen tillbringade jag till stor del med mina målarböcker och bara njöt! Så nu är jag fit for fight igen!






Trots att det inte blev så mycket läst under helgen så hann jag med 4 böcker. Läsandet gick inte exakt efter planeringen för vecka vecka 33, jag bytte ut en bok, men jag läste ju faktiskt mer än vad jag hade planerat för.

All kärlek förbjuden av Anders Eklöf  (recenserad igår, se listan med recenserade böcker)
Ingen alls av Lotta Thell (recension den här veckan)
Striden i skogen av Susanne Trydal & Daniel Åhlin (snabb omläsning, recension i veckan)
Snö som föll i fjol av Oscar von Seth (recension den här veckan)

Med recensionsskrivandet gick det lite bättre, jag fick 5 recensioner skrivna och det är jag väldigt nöjd med. Jag börjar tro att det är lite den här veckoutvärderingen som gör att jag får "tummen ur" på ett sätt och ser till att få undan recensionerna. Recensionerna jag skrev var (titeln är länkad till recensionen)

Chockrosa - Amanda Tartt
Hallahem: Sveket vid sjön - Susanne Trydal & Daniel Åhlin
Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak - Pigge Werkelin & Lena Katarina Swanberg
Nio dagar till Uksáhkká - Nicklas von Matérn
All kärlek förbjuden - Anders Eklöf

Jag är inte helt nöjd med antalet böcker jag läste under veckan, men med tanke på att jag läste väldigt lite under helgen så är det nog acceptabelt. Däremot är jag både glad och stolt över att jag skrev så pass många recensioner. Kan jag hålla recensionsskrivandet på den här nivån så vore det toppen.