måndag 30 april 2018

Recension: Slaktaren av Gabriella Ullberg Westin

Titel: Slaktaren
Serie: Morden i Hudiksvall, del 4
Författare: Gabriella Ullberg Westin
Format: Inbunden
Antal sidor: 330
Förlag: HarperCollins Nordic
Recensionsexemplar

"Det är i början av oktober och i Delsbo är älgjakten i full gång. En tidig morgon görs en makaber upptäckt då man hittar en människokropp upphängd i slakteriets tak.
Kriminalinspektör Johan Rokka och hans kollegor på Hudiksvallspolisen inleder en förundersökning som snabbt växer i omfattning. Det lilla samhället skakas om och ingen går längre säker. Den vanligtvis så skärpta kriminalteknikern Janna Weissman är dessutom ovanligt ofokuserad, och Rokka misstänker att det beror på en av de extrainkallade poliserna.
Journalisten Stina arbetar på ett stort undersökande reportage. Men mordutredningen, som kommer i hennes väg får henne att ifrågasätta allt hon tidigare tagit för givet.
I jakten på sanningen visar det sig snart att Rokka jagar en förövare som är mycket grymmare och mer hämndlysten än han någonsin kunnat föreställa sig."

----------------

Jag fastnade för den här serien direkt när jag läste först delen, Ensamfjäril (länk till recension längre ner på sidan) och har följt serien sedan dess. Jag har väntat på och längtat efter varje del i serien och det gjorde jag den här gången också och blev väldigt glad när det här äntligen dök upp.

Johan Rokka har varit en av mina absoluta favoritpoliser ända från början och det är alltid lika trevligt att få träffa honom igen. Jag blir alldeles varm ända in i själen av honom, han töjer lite på reglerna ibland men syftet är alltid gott och ofta gör han det där lilla extra för att underlätta för dem han har ett gott öga till.  Hans relation till Janna Weissman står och väger lite, en vänskap som lätt kan utvecklas till något mer även om jag nästan hoppas att de fortsätter hålla sin relation på den här nivån. Eddie, som fick en egen del här, hoppas jag får fortsätta vara med, honom tycker jagockså om.

Handlingen är både tuff och spännande, böckerna i den här serien har blivit tuffare och tuffare för varje ny del och det fungerar väldigt bra för mig. I och med att Rokka och Janna är såna som de är så blir inte stämningen ändå alltför utstuderat rå.

Gabriella Ullberg Westin lyckas skapa karaktärer som jag fäster mig vid omedelbart och som jag ser fram emot att få följa. Handlingen i alla böckerna är spännande och i mina ögon har serien blivit bättre och bättre för varje bok. Det här är böcker som jag varje gång längtar efter att få börja läsa, sträckläser och börjar sedan direkt längta efter nästa bok, precis som det är nu med Slaktaren. Så nu börjar väntan på nästa del och jag hoppas verkligen att det inte tar alltför länge innan den kommer!

Tack HarperCollins Nordic för rec.exet!




Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Gabriella Ullberg Westins websida



Mina recensioner av de tidigare delarna i serien

Ensamfjäril
Springpojken
Fixaren

Slaktaren finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Sammanfattning/Utvärdering vecka 17

Vecka 17 gick väldigt bra, så det är jag nöjd med. Jag är faktiskt smått förvånad över att allt flyter på så bra som det gör just nu, läslusten håller i sig, jag får mycket läst och recensionsskrivandet fungerar bättre än förväntat. En del annat har fått stå åt sidan, men att det blivit så är ingenting jag ångrar och inget av det som jag inte hållit på med har varit sånt som är livsviktigt. Det jag tror är orsaken till att det går så bra är att jag äntligen blivit av med en del tyngd av allt gammalt och kan nu koncentrera mig helhjärtat åt det som får mig att må bra och det som jag gillar att göra.

Det som hänt under vecka 17 är

Jag har läst klart 5 böcker som jag kommer att skriva om den här veckan

Slaktaren av Gabriella Ullberg Westin
Ensamma tillsammans av Jörgen Löwenfeldt
I egna händer av Cecilia Sahlström
Raya av Henrik Johansson
Den frusna trädgården av Kristin Hannah

Jag har skrivit om 4 böcker

Gobi: Den sanna historien om en liten hunds långa resa - Dion Leonard 
Ryssar är såna som gillar björkar - Olga Grjasnowa 
Vit krysantemum - Mary Lynn Bracht 
Psykologen - Martin Falkman 


Det dök upp 5 böcker i brevlådan

Den frusna elden av Jens Henrik Jensen
Albanens arv av Rolf Rådén
Trollsländan av Michel Bussi
Vit krypta av Mariette Lindstein
Kyldygnet av Philip Birk


Jag köpte 0 böcker.

Att allt fortsätter att gå som på räls gör mig jätteglad och nu hoppas jag bara att vecka 18 går lika bra. Än så länge ser det lovande ut!






söndag 29 april 2018

Recension: Psykologen av Martin Falkman

Titel: Psykologen
Författare: Martin Falkman
Format: Inbunden
Antal sidor: 223
Förlag: Constant reader/Lava förlag
Recensionsexemplar

"Henry är trettio plus och singel. Några år tidigare har hans mamma försvunnit och han grubblar sig sjuk över vart hon har tagit vägen och varför pappan, i samband med att hon försvann, flyttade utomlands. Han börjar gräva i gamla papper och hittar läkarintyg där det står att mamman led av svår depression. Långsamt nystas den hemska sanningen upp...
I samma veva bokar Henry tid hos psykologen Johanna. Efter en trevande inledning bestämmer de sig för att träffas privat. De inleder ett sexuellt förhållande, styrt av Johannas märkliga fantasier och makabra rollspel.
Men Henry faller allt djupare in i ett stort mörker, där tvångstankar på mamman och ångesten över att inte räcka till i den nya relationen hotar ta över hans existens. kommer han någonsin hitta svaren på sina frågor - och vill han ens ha dem?"

-------------------------

Jag fick en förfrågan om jag ville läsa Psykologen och jag tyckte att baksidestexten lät både spännande och intressant så jag tackade ja. Att jag inte kände till författaren sedan tidigare var såklart också en delorsak, jag gillar ju att prova nåt nytt emellanåt.

Jag var nog inte riktigt beredd på att den här berättelsen skulle vara så genomgående svart, det är ju inte riktigt min grej, jag vill gärna ha i alla fall någon ljuspunkt, lite hopp i tillvaron. Jag vet ganska lite om psykisk ohälsa och speciellt t ex ångest, så på det sättet var det nog bra att läsa den här boken, i Psykologen kommer jag nästan obehagligt nära hur det känns. Samtidigt kommer jag inte riktigt tillräckligt nära Henry för att engagera mig i hans känslor och tankar, jag bara tittar på utifrån.

Det jag har svårt för i den här boken är psykologen Johanna. Jag förstår att hon genom sitt agerande ökar på Henrys ångest och får honom att känna sig ännu mer osäker, men hon är lite för mycket och i mina ögon inte riktigt trovärdig.

Spänningsmomentet är också nånting jag saknar, att Henrys mamma är försvunnen och han desperat letar efter sanningen om hennes försvinnande är inte riktigt tillräckligt för att jag ska tycka att det är spännande.

Som jag så många gånger skrivit så finns det sånt i en bok som är viktigt för mig. Oavsett hur mörk berättelsen annars är så behöver jag en smula ljus och/eller hopp, och jag behöver också oftast att det finns någon jag kan känna sympati för och tyvärr finns det ingenting sånt i den här boken. Psykologen är tyvärr ingenting för mig, den är lite för mörk för min smak.

Tack Lava förlag för rec.exet!

Mer info om författaren och hans böcker finns på Martin Falkmans bokblogg Den döda zonen


Psykologen finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


Läsplanering vecka 18

Maken jobbar bara två dagar under kommande vecka så han kommer att vara hemma mer än vanligt och det betyder att det blir mindre med egentid då jag brukar sitta och läsa. Det spelar ingen roll hur trevligt det är att ha honom hemma men han stör min läsning (om inte annat så pratar han ju och han vill ha svar!). Men vi har i alla fall inga aktiviteter inplanerade för den här veckan så det jämnar väl ut sig på ett sätt.
Men läsa kommer jag att göra i vilket fall som helst, sen får man ju se hur mycket jag inner. Planera kan man ju alltid och funkar det inte så funkar det inte.



 Det jag tänkt läsa är





Den frusna elden av Jens Henrik Jensen
Jag läser den här just nu och eftersom den är på nästan 600 sidor så lär den ta lite tid att läsa igenom.










Damen som köpte en buss och bara drog av Judy Leigh










Albanens arv av Rolf Rådén




Bokhylla för olästa böcker



Jag tog en liten tupplur mitt på dagen och när jag sen gick upp så kände jag att det var dags att försöka komma vidare med att flytta bort högarna med olästa böcker från vardagsrummet. Nu är då den ena av bokhyllorna ordnad så att jag har mina iller- och veterinärböcker längst ner och resten fylldes på med olästa böcker från högarna i vardagsrummet... Det här blir så superbra när allt är klart!





En smakebit på søndag - Den frusna trädgården

Den här helgen har vi verkligen tagit det lugnt. På lördagen satt jag och läste nästan hela dagen medan maken fixade ute i garaget. På söndagen är det tänkt att både illrarna och katterna ska få lite förebyggande behandling mot fästingar och andra otrevliga små kryp. När det blir varmare ska ju illrarna flytta ut i utegården och katterna är redan ute i sin utegård varje dag och vi vill helst slippa oroa oss för obehagliga små överraskningar när det blir varmare och krypen väl dyker upp.

Men söndagen börjar med En smakebit på søndag som anordnas av Betraktninger ~ tanker om bøker. Det går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

-----------------------

Min smakbit kommer från sidan 67 i Den frusna trädgården av Kristin Hannah  (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)




"Meredith genomfors av en rysning. hon mindes plötsligt hur det hade varit en gång i tiden: modern brukade komma in till dem på kvällen och berätta förunderliga sagor om stenhjärtan och frusna träd och tranor som svalde stjärnljus. Alltid i mörkret. Hennes röst var lika magisk då som den var nu. Den förde dem samman en stund, men nästa morgon var samhörigheten borta och historierna nämndes aldrig med ett ord."








lördag 28 april 2018

Recension: Vit krysantemum av Mary Lynn Bracht

Vit krysantemum av Mary Lynn BrachtTitel: Vit krysantemum
Originaltitel: White Chrysantemum
Författare: Mary Lynn Bracht
Översättning: Ylva Stålmarck
Format: Inbunden
Antal sidor: 396
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar

"KOREA, 1943. Hana arbetar som fridykare i en tradition av starka, självständiga kvinnor. Landet är ockuperat av Japan, men de har lärt sig att undvika de grymma och hänsynslösa soldaterna.
Tills en dag hon ertappas på stranden. För att skydda sin lillasyster Emi låter Hana sig tillfångatas och föras bort frn ön - till ett liv som sexslav på en militärbordell.
SYDKOREA, 2011. Emi har under mer än sextion år försökt förtränga sin syster och den uppoffring hon gjorde. Nu står hon inför ett val - att konfrontera det förflutna, eller att aldrig få möta systern igen.
Deras gripande berättelse kulminerar i en gastkramande upplösning. Kommer Hana att finna sin väg ut ur fångenskapen? Och kommer Emi att kunna sluta fred med sitt land och dess historia?

---------------------------------

Vit krysantemum är Mary Lynn Brachts debutroman. Jag har läst tidigare om hur japanska armén under andra världskriget kidnappade kvinnor och tvingade dem att prostituera sig på militärbordeller så jag blev direkt väldigt intresserad av den här boken när jag läste baksidestexten.

Comfort woman Seoul, KoreaBerättelsen om Hana och Emi är fiktiv, men berättad mot bakgrund av verkliga händelser under andra världskriget. Men den här typen av händelser är fortfarande skrämmande aktuella, att kvinnor utsätts för nånting sånt här händer ju fortfarande i krig, t ex när IS och Boko Haram kidnappar kvinnor och skolflickor för att hålla dem som sexslavar.  Det är fortfarande alltför vanligt i krigssituationer att kvinnor används som vapen, dvs våldtäkten har egentligen ingenting med sex att göra utan skändningen av kvinnorna är till för att försvaga fienden genom att splittra familjer och samhällen, det handlar till stor del om makt och om att injaga skräck hos motståndaren.
Lite extra info om den faktiska bakgrunden till berättelsen: När jag googlade runt efter lite mer info om den faktiska bakgrunden så hittade jag artiklar om "tröstkvinnor" som de här kidnappade kvinnorna på bordellerna kallades. Avtäckningen av en staty i Seoul till minne av dessa kvinnor orsakade en diplomatisk kris mellan Japan och Sydkorea som än i denna dag inte är slutgiltigt uppklarad

Hanas och Emis livsöden är verkligen gripande och det är mer än en gång jag får en klump i halsen. Hana är den som jag lär känna bäst och man undrar ju om man själv hade varit beredd eller haft sinnesnärvaro nog att göra som hon i en liknande situation. Trots att Emi blev räddad så blev inte hennes liv lätt heller, speciellt under krigsåren. Hon fick också leva med vetskapen om att Hana offrat sig själv för att rädda henne, och en sådan vetskap är inte lätt att bära. Något av det otäckaste är att det var kvinnorna som fick bära skulden och skammen, trots att det var män som utförde dåden, och så är det ju än idag.

Vit krysantemum är en välskriven, lättläst bladvändare som berör. Det är också en mycket läsvärd och viktig bok att läsa så att "tröstkvinnornas" öde inte glöms bort.

Mer info om författaren och hennes bok finns på Mary Lynn Brachts websida

Tack Bookmark förlag för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes bok finns på Mary Lynn Brachts websida


Vit krysantemum finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden





Veckans bokmärke vecka 17



Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det! Lägg gärna en länk i kommentarerna så jag också kan se vad du har mellan sidorna.

--------------------

Idag har jag tagit fram ett av mina Traderafynd



Den här köpte jag för att jag tyckte den var synd och så kändes den lite exklusiv eftersom den verkade vara designad och kom i en snygg ask. Ännu mer speciellt blev det när jag kollade upp designern, Nikky Design. Det är  en nätbutik för specialdesignade bröllopsskyltar och bokmärken är väl kanske inte det första man tänker på när det gäller bröllop. Men jag googlade vidare och såg att hon visst säljer en del bokmärken på t ex Etsy, så hon har väl breddat sortimentet lite. Hur just det här bokmärket hamnat i Sverige vet jag ju inte, men det var i alla fall tur för mig att hen inte ville ha den längre utan beslöt sig för att sälja det.



fredag 27 april 2018

Fler bokpaket

Det fanns några bokpaket i brevlådan åt mig idag. En riktigt spännande hög med paket innehållande



Trollsländan av Michel Bussi

Vit krypta av Mariette Lindstein

Kyldygnet av Philip Birk




Helgläsning vecka 17

Det är ju långhelg den här gången med både Valborg och Första Maj, men hemma hos oss blir det lugnt.och inget firande. Vi har inte planerat några aktiviteter för helgen utan har tänkt att bara pyssla hemma med smått och gott och däremellan läsa och glo på tv.

Jag hoppas alltså att hinna med en hel del läsning och kanske lite bloggvård och däremellan skulle jag vilja måla lite. Målandet har fått stå åt sidan ett tag, men nu är det dags att fortsätta igen.

Det jag ska läsa i helgen är






Raya av Henrik Johansson
Har jag precis börjat på












Den frusna elden av Jens Henrik Jensen











Det får nog räcka med de här två böckerna. Med tanke på att Den frusna elden är på nästan 600 sidor så är det tveksamt om jag hinner läsa ut båda de här böckerna, men jag är glad och nöjd om jag hinner börja och komma en bit i Den frusna elden.

Vad ska du läsa den här helgen?


Veckans citat vecka 17







torsdag 26 april 2018

Helgfrågan vecka 17


Det är snart dags för lite kvällste och läsning men först ska jag svara på Mias Helgfråga, som lyder

Är ni med i någon bokklubb och i så fall vilken?
Bonusfråga: Hur är det med reaskyltar på böcker. Lockas ni eller kan ni motstå?

---------------

Nej, jag är inte med i någon bokklubb. Jag var med i någon för väldigt länge sedan, men jag glömde alltför ofta att tacka nej och fick hem en del böcker som jag inte var intresserad av så jag gick ur och har sen dess inte varit intresserad av att vara med i någon igen.

Visst blir jag lockad av reaskyltar på böcker, men numera kan jag faktiskt motstå de flesta lockelserna. Numera behöver jag egentligen bara titta på högarna med olästa böcker och högen med olästa rec.ex för att hjärnan ska inse att jag definitivt inte behöver fler böcker. På ett sätt är det en typ av köpstopp jag lagt på mig själv när det gäller böcker, men med vissa undantag. Undantagen är

1. Böcker som ingår i en serie som jag vill komplettera eller börja läsa eller en bok jag verkligen vill ha eller en klassiker
2. Böcker som är så störtbilliga, t ex pocket för 5-10,-/st att det vore kriminellt att låta bli att köpa
3. Bokrean varje vår, då jag tillåter mig att köpa det jag vill ha (det sätter stopp på suget ett tag i alla fall)






Nytt i läsahögen

Det fanns ett paket i brevlådan idag också


Damen som köpte en buss och bara drog av Judy Leigh



Hett i hyllan #141

Hyllvärmare

Dags att plocka fram och visa upp hyllvärmare i Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

--------------------

Den här gången var jag och rotade längst bak i pockethyllan och hittade den här


Hyllvärmare Främmande Jord av Jhumpa Lahiri

Främmande jord av Jhumpa Lahiri (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)
Baksidestext:
"I åtta berättelser om några indiska invandrarfamiljer i USA skapar Jhumpa Lahiri små gnistrande universum. Under vardagens lugna yta vibrerar spänningarna mellan generationerna bär hemlandets traditioner krockar med det nya landets sätt att leva. Med inlevelse, skarp iakttagelseförmåga och absolut gehör ger hon en levande bild av identitet, längtan, starka familjeband och inte minst kärlek."


Den här har jag köpt före 2012 eller under år 2012, dvs innan jag började hålla koll på vad jag köper och när. Att det är noveller var nog en delorsak till att jag köpte den, jag har ju länge varit medveten om att jag borde läsa fler noveller. Och det är också en av orsakerna till att den här nog stannar kvar i bokhyllan så jag kan läsa den när jag har lite tid över.




onsdag 25 april 2018

Dagens bokpost

Idag fanns ett litet bokpaket i brevlådan


Albanens arv av Rolf Rådén

Recension: Ryssar är såna som gillar björkar av Olga Grjasnowa

Titel: Ryssar är såna som gillar björkar
Orginaltitel: Der Russe ist einer, der Birken Liebt
Författare: Olga Grjasnowa
Översättning: Svante Weyler
Format: Pocket
Antal sidor: 286
Förlag: Weyler förlag/Månpocket
Hyllvärmare 2018

"Baku, Frankfurt, Tel Aviv - Masja är en ung kvinna som tvingats lämna Azerbajdzan på grund av krig, kommit till Tyskland för att hon är judinna, nu på flykt i Mellanöstern undan en kärlekssorg. Hon vet allt om språk, men vad hjälper det? Hon är tolk med förstår inte världen. Hennes bästa vän gillar bara killar, den hon vill ha vill ha en annan. Hennes mamma vill bara att hon äter ordentligt."

---------------------

Det var nog titeln till stor del som gjorde att jag köpte den här boken en gång i tiden men sen har den blivit stående i bokhyllan. Nu när jag skulle delta i Hyllvärmarutmaningen så plockade jag fram den så att den äntligen skulle bli läst.

Jag hade inte ens hört om den här boken tidigare men titeln är så lockande att jag kunde inte låta bli att köpa den här och sen bara hoppas på att den skulle funka för mig, så jag hade alltså absolut inga förväntningar på den här boken. Så här i efterhand kan jag bara tycka att det var tur att jag inte hade några förväntningar och att jag köpte boken på en loppis för en billig peng för då blir man inte heller alltför besviken.
Men lite besviken blev jag ändå. Författaren använder en annorlunda stilsom jag faktiskt gillar. Det här handlar mycket om rotlöshet och man kallar boken för utvandrarroman, invandrarroman och samtidsroman. Jag tycker boken är rörig och jag har väldigt svårt att förstå huvudpersonen, hennes tankar och hennes agerande. Kanske är det en generationsfråga, Masja är i 20-årsåldern och jag nästan tre gånger äldre, kanske är det något annat, jag får på något sätt inget grepp om berättelsen. Resultatet blir i alla fall att det här är definitivt inte en bok som fungerar för mig.

Ryssar är såna som gillar björkar finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok
Bokbörsen


Kulturkollos veckoutmaning vecka 17: Vi ser oss om i världen


Idag är det solsken igen, än så länge i alla fall, så jag känner mig lite piggare, gladare och har lite mer energi än de senaste grådaskiga dagarna. Jag har precis fikat och pojkarna har varit ute på sin förmiddagsrunda i kattgården så nu är det dags att ta itu med annat. Först ut är Kulturkollos veckoutmaning som lyder

Det är semesterplaneringstider för många av oss och veckans utmaning handlar helt enkelt om huruvida ni förbereder er resa genom att nosa lite extra på kultur från resmålet.
Kort eller långväga resa spelar ingen roll, vi ser fram emot att läsa om böcker, konst, film, musik eller dans som passar bra ihop med ett valfritt resmål.

---------------- 

Vi är nog lite tvärtom, planerar i princip ingenting förutom själva resan dit, sen får vi se vad som händer. Ibland har vi vissa specifika ställen som vi vet att vi vill besöka, och då försöker vi planera in någon dag för det. Ofta blir sen någon av oss speciellt intresserad av en plats/historia/företeelse och läser sen mer om det efter att vi kommit hem.

Är det utomlands så tenderar vi att välja ett ställe som vi båda redan läst eller hört om tidigare och som vi är nyfikna på. Väl på plats blir det också väldigt spontant och oftast tar tar vi någon dag som får bli en äventyrsdag, dvs vi hyr en bil och åker iväg(eventuellt med något specifikt ställe som mål) och så får vi se vad som händer och var vi till slut hamnar. På det sättet har vi fått några av de bästa och roligaste minnena från våra resor. För mig är det mötet med människorna som är det viktigaste och som ger mest.  

Kreta är överhuvudtaget nånting som nog passar för de flesta - vill man bada och sola så finns fina stränder, är man historieintresserad så finns allt från Knossos till andra världskriget  (Slaget om Kreta), god mat och fantastisk natur (så länge man inte åker när det är som varmast där), vandringsleder (genom t ex Samariaravinen). Det finns hur mycket som helst att läsa om den här ön, både skönlitterärt och faktaböcker och ännu mer finns att googla på nätet.Ett måste för den Kreta-intresserade är såklart filmen Zorba med Zorbas dans och musiken (komponerad av Mikis Theodorakis)




Är det Sverige så är det snarare så att vi bestämmer åt vilket håll vi ska åka och sen får vi se var vi landar (om det inte är så att vi ska besöka bekanta). Så länge vi hade husvagn så var det ju enkelt, man hakade på vagnen och så var det bara att köra åt det håll näsan pekade. Och då kan man hamna på en folkmusikfestival i Vännäs i norr och sitta i tältena på kvällen och lyssna när musikerna jammar loss. Eller se den sista timmerflottningen på Klarälven. Eftersom vi inte längre har husvagn så måste vi bestämma i förväg vart vi ska och boka hotellrum så det begränsar vår äventyrlighet lite.

Men oavsett var vi är så är det viktigt för oss att smaka på lokal/inhemsk mat och dryck...eftersom vi är matintresserade så vet vi oftast i alla fall ungefär vad vi kan förvänta oss men frågar också ofta personalen och/eller lokalbefolkningen. Självklart blir det ibland lite roliga missöden, kan tala om att inlagd octopus inte precis är nånting vi längtar efter att få äta igen, men oftast blir det måltider att minnas och kanske laga till själv här hemma.



   







tisdag 24 april 2018

Recension: Gobi av Dion Leonard

Titel: Gobi - den sanna historien om en liten hunds långa resa
Originaltitel: Finding Gobi
Författare: Dion Leonard med Craig Borlase
Översättning: Tove Hellbom
Format: Inbunden
Antal sidor: 270
Förlag: HarperCollins Nordic
Recensionsexemplar

"Gobi är den makalösa historien om ultralöparen Dion Leonard, som under ett 250 km långt lopp genom Gobiöknen springer på en herrelös hund. Hunden, som får namnet Gobi, följer honom genom Tianshanbergen och Gobiöknens svarta sand. Dion fäster sig snabbt vid den beslutsamma och lojala lilla hunden och märker hur hans eget fokus ändras. Han låter Gobi sova i tältet, delar med sig av den lilla mat han har och bär henne över floder, trots att han vet att det kan kosta honom en topplacering.
Dion bestämmer sig för att ta med sin nya vän hem till Storbritannien, men på vägen försvinner Gobi i en av Kinas myllrande städer. Med hjälp och stöd av människor från hela världen ger sig Dion iväg för att hitta de fantastiska lilla hunden som har vunnit hans hjärta..."

------------------

När det gäller böcker med djur inblandade så vet jag att förr eller senare så kommer det delar i boken då tårarna flödar men samtidigt är de böckerna så känslosamma och härliga att läsa att jag inte kan motstå dem.

Ultralöpning är nånting jag inte visste ens fanns innan jag läste den här boken.Om jag blir trött och får ont redan av att läsa om det, hur ska det då inte vara att genomföra ett sådant lopp.Samtidigt kan jag faktiskt på ett sätt förstå varför man utsätter sig för nånting sånt, på sätt och vis utmanar man ju sig själv och jag kan förstå vilken enorm känsla det är när man klarar av en sådan utmaning.

Det är när jag funderar på de här sakerna som Gobi kommer in i bilden och jag förälskar mig totalt i henne.
Den där kopplingen mellan djur och människa, och att det är djuret (oavsett djurart) som väljer "sin" människa är nog något som de flesta "djurmänniskor" känner igen och har troligtvis varit med om. Och när ett djur valt ut en går det inte att värja sig, man blir automatiskt engagerad precis som Dion blir.

Och såklart trillar det lite tårar nedför mina kinder när jag läser vissa avsnitt, men samtidigt finns det ändå nånting så varmt med vänskapen mellan Dion och Gobi att jag sitter och ler genom tårarna och hejar på dom på deras långa resa hem.

Det här är en berättelse som gick rakt in i hjärtat på mig och rörde upp en hel massa känslor. Ett stort plus för bilderna i boken, bilderna av Gobi fick mig att vilja krama om den lilla, tappra hunden. Den här berättelsen kommer jag nog att läsa om många gånger. Läs den du också!

Tack HarperCollins Nordic för rec.exet!




Mer info om författaren och hans bok finns på Dion Leonards websida

Gobi - den sanna historien om en liten hunds långa resa finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Efterlängtad bokpost!

Nu är den äntligen här! En av de böcker jag längtat mest efter att få läsa i år!


Den frusna elden av Jens Henrik Jensen


Veckans Topplista vecka 17: Exotiska länder

Tisdag morgon och då är det dags för Veckans Topplista som anordnas av Johannas deckarhörna. Temat den här veckan är

Exotiska länder

-----------------

Böckerna är inte listade i någon inbördes ordning och titeln är länkad till recensionen där det finns mer info om boken.




1. De sju systrarna av Lucinda Riley
Brasilien












2. Den sista kejsarinnan av Kina av Jung Chang
Kina











3. Destination: Chile av Katy Colins
Chile











4. KUM av Henrik Tord
Kambodja











5. Penguin Bloom av Cameron Bloom & Bradley Trevor Greive
Australien





måndag 23 april 2018

Tematrio - Världsböcker

Usch vilket väder det blev igen! Jag hade ju hoppats att det skulle forsätta att vara lite varmare nu, istället har det varit regnigt och kyligt idag. Inte roligt alls! Jag får försöka se den positiva sidan av det, dvs det är perfekt läs- och bloggväder. Och det är dags för Lyrans Tematrio. Lyran har inspirerats av att det är Världsbokdagen idag och uppmanar därför

Berätta om tre böcker ni själva vill kalla världsböcker!

---------------------

Det är det här med definitionen för världsböcker som gör det lite svårt... men jag väljer böcker som tar läsaren till världar som man inte känner till så mycket om, både i fantasin och i verkligheten. Titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken.






Konklaven av Robert Harris
Vatikanen är nog en värld som väldigt få vet så mycket om.









Bortom portalen II - en antologi med noveller av flera författare
Fantasy, sci-fi och skräck tar en till världar som oftast bara finns i fantasin.













Morfars hemlighet av Michael Wiander
Här är det nya världar på många olika sätt, länder, fantastiska äventyr osv, osv...







Sammanfattning/Utvärdering vecka 16

Jag hade verkligen fullt upp den här helgen så jag hann inte läsa nästan nånting, men annars gick vecka 16 faktiskt bättre än vad jag hade förväntat mig. Läslusten var på topp och jag hann med att läsa en hel del och bäst av allt, jag hann med att recensera en hel del böcker. Hade jag inte haft så mycket annat för mig under helgen hade jag hunnit med ännu mer, men ibland är det ju trevligt att hålla på med annat också än bara läsning och bloggande.

Det jag jag gjorde under förra veckan var




Jag läste 4 böcker

Bödlarna i Tyburn av Tony Parsons (redan recenserad, se nedan)
Gobi: den sanna historien om en liten hunds långa resa av Dion Leonard (recension den här veckan)
Ryssar är såna som gillar björkar av Olga Grjasnowa (recension den här veckan)
Psykologen av Martin Falkman (recension den här veckan)


Jag skrev 5 recensioner

Bortom portalen II - Oskar Källner m.fl.
Den sista Mrs Parrish - Liv Constantine 
Drottning Elizabeth: en biografi - Sarah Bradford 
Eldsystrar - Susanne Boll
Bödlarna i Tyburn - Tony Parsons 

Det dök upp 1 rec.ex i brevlådan

I egna händer av Cecilia Sahlström

Jag köpte 0 böcker. Hurra!!!

Jag är riktigt stolt över mig själv för hur bra veckan gick, speciellt med tanke på att allt det där gjordes under bara 5 dagar eftersom två av veckan dagar (helgen) gick bort till annat. Nu är det bara att hålla tummarna att jag orkar hålla upp farten under vecka 17 också.











söndag 22 april 2018

Födelsedag och konsert

Den här helgen har jag alltså inte hunnit läsa mer än ett par sidor totalt.
Igår var vi en vända till Borlänge för att fira makens kusin på hans 50-årsdag...Hela dagen gick åt och är vi kom he orkade jag helt enkelt inte läsa något

Idag var vi på "Från Broadway till Duvemåla" UKK . En jättebra föreställning med massor med låtar man känner igen och väldigt bra musikalartister


Teaterbesök på UKK



Musikalkonsert på UKK

Fin utsikt över Uppsala från Skybaren

Utsikt mot Vaksala torg i Uppsala

Uppsala domkyrka

Uppsala slott

När vi kom hem var jag så trött att jag inte orkade ens att läsa tidningen. Men nu, efter att ha ätit och tagit det lugnt ett tag så börjar det kännas som att jag nog ska sätta mig ner och försöka läsa lite...sen är det bums i säng så man orkar upp i morgon bitti.





Läsplanering vecka 17

Att jag haft fullt upp den helgen är nog det minsta man kan säga, men kommande vecka borde bli betydligt lugnare. Det i sin tur för mig sig att det blir gott om lästid, i teorin i alla fall. Vi har i alla fall ingenting speciellt inplanerat för den här veckan så jag tror jag ska hinna läsa en hel del. Det som kan inverka lite på läsningen är att det enligt väderprognoserna inte blir så bra väder, det kommer inte vara speciellt varmt och det ska regna en del. Ibland tappar jag lite av läslusten när det är alltför grått och trist ute så jag hoppas att det inte blir så nu.


Jag hann inte läsa speciellt mycket under helgen så jag får försöka ta igen det i början på veckan. Så under vecka 17 tänkte jag ta itu med de här böckerna






Slaktaren av Gabriella Ullberg Westin
Läser jag just nu













Raya av Henrik Johansson











I egna händer av Cecilia Sahlström












Ensamma tillsammans av Jörgen Löwenfeldt











Vad har du tänkt dig att läsa under den kommande veckan?




En smakebit på søndag - Slaktaren

På lördagen var vi  till Borlänge för att fira makens kusins 50-årsdag, så det blev att sitta ett antal timmar i bilen. Det är synd att jag blir så illamående av att läsa i bilen för annars hade det varit ett perfekt tillfälle att sitta och läsa. Det är nog på såna här resor det skulle passa med en ljudbok om jag bara kunde lyssna utan att tappa koncentrationen och/eller somna. Somnade gjorde jag i alla fall så nu är jag lite piggare än vad jag hade väntat mig och kan läsa lite innan jag går och lägger mig. På söndagen ska vi nämligen på konsert så jag lär inte hinna läsa speciellt mycket. Men söndagen börjar med En smakebit på søndag som anordnas av Betraktninger ~ tanker om bøker. Det går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

---------------

Min smakbit kommer från sidan 13 i Slaktaren av Gabriella Ullberg Westin (titeln är länkad till Bokus och där finns mer info om boken)



"Med en duns sätter sig mannen ovanpå honom och alla chanser att fly är borta. Det river till och så är undertröjan söndersliten. Kylan känns knappt mot den nakna huden.
"Säg! Jag vill ha alla namnen!" Handen med kniven höjs, placeras precis under revbenen och eggen trycks långsamt neråt.
"Aaaaaj!" skriker han och grottmannen får sin vilja igenom, för nu rabblar han namnen, ett efter ett tills han har avslöjat dem alla. När han tystnar skakar hans överman på huvudet och blottar tänderna. Det rinner saliv från munnen. "Era jävla gamar!" Vrålet ekar bort mellan träden"