lördag 30 april 2016

Second-hand igen

Det var tänkt att vi skulle besöka Erikshjälpen idag, men de hade stängt så det var bara att köra vidare, men Röda korset hade också stängt. Men det finns ett ställe till i samma område så vi tänkte att när vi nu ändå var där så kunde vi ju kolla, kanske de skulle ha öppet. Och visst, Myrorna hade öppet! Jag skulle ju definitivt inte köpa några böcker utan det var lite annat vi var ute efter, men när de här böckerna dök upp på ett bord så kunde jag bara inte låta bli


Bränd himmel av Gilly Macmillan
Snövit ska dö av Nele Neuhaus
Hemmets kokbok 

fredag 29 april 2016

Helgläsning

Nu börjar vi bli lite vana vid att maken är hemma varje helg så vi börjar lite smått planera för lite aktiviteter på helgerna. Vi börjar lite sakta, förra helgen besökte vi bakluckeloppisen i Kista och i morgon tänkte vi åka till Erikshjälpen och kanske också besöka några andra ställen. Och jag har lovat mig själv att inte köpa fler böcker....om det inte råkar finnas något som jag absolut måste ha (t ex någon del i en serie som jag läser el dyl).

Men tid för läsning lär det ändå finnas och den här helgen tänkte jag läsa






Det var hennes fel av Kalle Segerbäck
(har jag redan kommit igång med)













Springpojken av Gabriella Ullberg Westin









Mer än så vågar jag inte planera för...

Vad ska du läsa i helgen?


Tillskott i läshögen

Ett litet paket med lite lättsammare läsning blev en bra början på den här helgen. Redan titeln får mig faktiskt på gott humör.


Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske av Emmy Abrahamson

Bokbloggsjerka 29 april - 2 maj

Usch så tråkigt väder det är och kallt är det också! Nu börjar det verkligen vara dags att det blir riktig vår med varmare dagar och sol, det är ju maj snart. Idag längtar jag verkligen efter det där fina majvädret då det ännu inte är för soligt eller varmt utan sådär lagom så att jag kan sitta ute och läsa på dan. Men det vädret verkar låta vänta på sig så jag får väl fortsätta att sitta inne och läsa. Och nu är det ju fredag och då är det dags för Annikas bokbloggsjerka och den här veckan frågar hon

Skulle du kunna tipsa om en bok (eller flera) som utspelar sig i dina hemtrakter?

---------


Det finns ett flertal böcker (av olika författare) där handlingen utspelar sig i Uppsala och den jag kan tänka mig att tipsa om är Anna Lihammers serie med Carl Hell och Maria Gustavsson. Jag har än så länge bara läst första delen (OBS! Titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken) men andra delen väntar i bokhyllan för den här serien tänker jag nog följa





Medan mörkret faller





torsdag 28 april 2016

Mios blues

Titel: Mios blues
Författare: Kristina Ohlsson
Format: pocket
Antal sidor: 390
Förlag: Pocketförlaget

"Var är Mio?
Vad hände egentligen på Mios dagis den där sista dagen? Mot sin vilja har Martin Benner dragits ibn i jakten på den försvunne fyraåringen. Så länge barnet är borta, kommer inte den hänsynslösa maffiaorganisationen att lämna honom i fred. Desperat följer Martin upp de få spå som finns.
Men Mios försvinnande är inte Martins enda problem. Han måste också bringa klarhet i vem som försöker sätta dit honom för mord som han inte begått. Han blir allt mer paranoid för var dag som går. Vem kan följa honom så nära utan att själv bli synlig?
Jakten på sanningen ställer honom inför ett ohyggligt dilemma: Kan han rädda både Mio och sig själv? Eller krävs ytterligare offer för att Martin Benner ska få ro?"

----------------
Jag var ju inte jätteförtjust i första delen, Lotus blues, men kände att jag ändå borde läsa Mios blues för att få veta vad som hände med Mio.

Martin Benner tycker jag fortfarande inte speciellt bra om och han är inte precis en hårding. Men jag måste medge att i Mios blues fungerar det ändå bättre än i förra boken.

Trots att jag lyckades lista ut i stora drag vad det hela handlade om så fanns där en del oförutsägbara detaljer som jag blev överraskad av. Det är bra för det är inte roligt med intriger som är alldeles för förutsägbara.

Trots att jag inte är stormförtjust i Mios blues heller så tycker jag att den är bättre än Lotus blues och helt klart värd att läsa om man gillar lite tuffare deckare.

Min recension av första delen

Lotus blues



Mios blues finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Storpocket/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Storpocket/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Storpocket/Pocket/E-bok


Favoritpaket

Posten kom idag också och med den ett paket till mig. Bokpaket är mina absoluta favoritpaket, det tröttnar jag aldrig på att få.


Springpojken av Gabriella Ullberg Westin
Spåren vi lämnar efter oss av Pernilla Ericson



onsdag 27 april 2016

Lärjungen: En berättelse om Fredrik Hasselquist

Titel: Lärjungen: En berättelse om Fredrik Hasselquist
Författare: Henrik Senestad
Format: Häftad
Antal sidor: 194
Förlag: Henrik Senestad förlag
Recensionsexemplar
En världsomsegling på 366 dagar

"Carl von Linné skickar ut en mängd lärjungar ut i världen för att samla arter till Systema Naturae. En av dem är Fredrik Hasselquist som ger sig av till östra medelhavskusten, Levanten. Hasselquist återvänder aldrig hem igen utan dör tragiskt i staden Smyrna efter en tre år lång resa genom Egypten och Palestina. Dödsfallet sker plötsligt strax innan hemfärden till Stockholm.

Två och ett halvt sekel senare har nu en specialutgåva av Hasselquists bok Iter palaestinum hittats innehållande en avhandling om hemforslandet av hans kvarlevor. I den framkommer nya rön som pekar på att Hasselquists död inte alls var oväntad utan att det döljer sig en hittills okänd berättelse bakom. En berättelse om handelskrig, död, svikna löften och förbjudna kärleksrelationer.

I boken får vi följa författaren av avhandlingen, Johannes Benzelius, och hans kamp för överlevnad på ett äventyr som han snabbt får ångra. Har Linné skickat ner ännu en ung man till sin död, eller kommer han få återvända?

------------------


Jag fick en förfrågan från författaren om jag kunde tänka mig att läsa den här boken. Jag läser historiska romaner ibland, när man har läst många böcker där handlingen utspelar sig i nutid passar det perfekt med någonting historiskt emellan. Och så var det ett lite spännande också i o m att det fanns en koppling till Linné.

När det gäller persongalleriet så lärde jag nog inte känna någon av huvudpersonerna tillräckligt bra för att kunna engagera mig speciellt mycket i deras göranden. 
"Deckargåtan" var riktigt klurig och berättelsen slutade inte riktigt som jag hade väntat mig. Och oförutsägbara slut är alltid positivt.
Nånting som jag verkligen uppskattade var efterordet där författaren klargjorde vad som var historiskt korrekt i boken och vad som var påhittat. 

Jag tyckte om Lärjungen, den påminner lite om den typen av mysdeckare som jag gillar.

Tack till Henrik Senestad för rec.exet!


Lärjungen finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad
Bokus Häftad



Leverans

Det är vansinnigt trevligt med bokpaket och idag kom den inte med den vanliga postbilen på eftermiddagen utan med en jättelastbil nu på förmiddagen (mer om den här leveransen vid ett annat tillfäle när jag behöver muntras upp).


Det var hennes fel av Kalle Segerbäck


tisdag 26 april 2016

Fånge, spion, partisan

Titel: Fånge, spion, partisan
Författare: Matti Putkinen & Mikko Porvali
Format: Inbunden
Antal sidor: 390
Förlag: Lind & Co
Recensionsexemplar
En världsomsegling på 366 dagar
Månadens bästa bok

"Fånge, spion, partisan är en hisnande berättelse om överlevnad under omänskliga förhållanden. Om att byta sida och utföra spionuppdrag bakom fiendens linjer. Om att utpekas som desertör och tvingas fly.
Finskspråkige Matti Putkinen utbildas till lärare i Sovjet men utpekas som "folkfiende". Efter över ett år i fängelse friges han och placeras i en av Röda arméns arbetsbataljoner.
Först hamnar han i Estland för att kämpa mot Tyskland men skickas sedan till Sibirien. Där råder sträng kyla, och döden lurar överallt bland hungersnöd och ofattbar misär.
Putkinen kommer sedan som spion till Finland. Men han låter sig tillfångatas och återvänder till Sovjet iklädd finsk uniform - som partisan i fjärrpatrull. Han ingår också i de trupper som driver tyskarna ur Lappland.
I Sovjet betraktas Putkinen snart som desertör och när man 1945 kräver att han ska utlämnas flyr han till Sverige."

---------------------

Det här är boken som jag helt enkelt var tvungen att läsa i och med att berättelsen på sätt och vis har vissa kopplingar till min egen släkthistoria.

Det är svårt att ta till sig under vilka omänskliga förhållanden människorna var tvungna att leva (eller snarare överleva) på den tiden i Sovjet. Hela systemet var ju fullständigt sjukt, hur man än gjorde så gjorde man fel och kunde åka i fängelse eller förvisas till arbetslägren i Sibirien. Putkinen måste ju ha haft en alldeles egen skyddsängel som följde honom och räddade honom när han hamnade i svårigheter, det känns nästan ofattbart att han klarade sig med livet i behåll. En av mina nära släktingar kom till Finland som karelsk flykting och även om hen berättade en del om sin barndom så berättade hen aldrig någonting om hur livet var innan de flydde och hur flykten gick till. Och nu förstår jag ju varför...
Intressant för mig var också att läsa om spionutbildningen som Matti fick i o m att det finns en "hemlighet" till i släkten som man inte heller pratar om....en ingift person i släkten var utbildad som Putkinen och skickades också till Finland för att spionera och utöva sabotage bakom linjerna. Hen (avliden sedan ett antal år tillbaka) hoppade också av till väst, precis som Matti.

Fånge, spion, partisan är en enormt intressant och spännande bok om en verklighet inte så långt tillbaka i tiden som många kanske inte är så medvetna om. Jag hoppas verkligen att många upptäcker och läser den här boken!
Tack till Lind & Co för rec.exet!


Fånge, spion, partisan finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


Top Ten Tuesday - Tio glädjeämnen för en bokmal

Idag är det segt IGEN med bloggandet. Är det någon som kan skänka mig lite inspiration och energi? Det är väl egentligen bara att streta på så kanske man kommer igång ordentligt och kan börja beta av högen med recensioner. Än så länge är högen inte alltför alarmerande, men för att den inte ska bli det så bör jag nog komma igång nu med att skriva recensionerna. Och för att komma igång med lite skrivande passar det nog bra att först göra något annat, t ex delta i Top Ten Tuesday. Temat den här gången handlar om sådant som en bokmal blir glad och nöjd av

Top Ten Bookworm Delights

--------------------
Det finns en hel massa som händer som jag kan bli väldigt glad av men såhär på rak arm är det såklart svårt att komma på allt, men jag gör väl ett försök

1. När det finns ett bokpaket i brevlådan. För mig spelar det ingen roll vad det är för bok, jag blir lika glad ändå
2. Att sitta på morgonen i lugn och ro vid köksbordet och dricka té, läsa och emellanåt titta på hararna som leker på fältet på andra sidan vägen.
3. Hitta ett par riktigt bra böcker, som man velat ha, på loppis för en billig peng
4. Hitta ett snyggt/annorlunda/spännande bokmärke i en affär/på loppis/på second-hand
5. Att få botanisera bland böckerna när man ska leta rätt på nästa bok att läsa
6. Att träffa en försäljare på t ex loppis, som faktiskt har läst de böckerna hen säljer och som gärna tar sig lite tid att rekommendera någon av böckerna hen har på bordet.
7. När man läser en debutroman och plötsligt inser att den är så bra att man nästan inte kan tro att det är en debutant som skrivit den.
8. När mannen min kommer hem med en bok han fått låna av t ex en arbetskamrat och det är en bok som jag verkligen velat läsa ett bra tag
9. Att få plocka ihop en kasse med böcker att skänka till en kompis/någon av brorsans eller makens kompisar/arbetskamrater och när de fått böckerna få höra att man lyckats plocka ihop en perfekt blandning
10. Att få sitta och läsa ute på altanen när det blivit tillräckligt varmt ute








måndag 25 april 2016

Tematrio - Parrelationer

Jag har legat i halvkoma i soffan (steg upp alldeles för tidigt i morse efter att ha sovit alldeles för få timmar i natt) hela kvällen och kom på nu att det ju var måndag och därmed dags för Lyrans Tematrio. Hon har varit ute på resa och då läst en bok som inspirerat till dagens tema och uppmanar

Berätta om tre "starka" romaner som handlar om parrelationer.

----------

Det här var inte lätt men jag fick ihop det till slut. 
OBS! Titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken.



Hela härligheten av Margaret Mazzantini










I mjölnarens spår av Stina Nilsson Bassell











Som om inget hade hänt av Maja Britzelli

















Veckans bokbloggsfråga vecka 17

Ny vecka, nya tag! Läslusten var på topp förra vecka, tyvärr var det sämre med blogglusten, så det ska jag försöka ta tag i den här veckan... Och nu när jag är i gång så tänkte jag börja veckan med Veckans bokbloggsfråga, som anordnas av Barnboksbloggen. Idag vill hon veta

Hur viktigt är det för dig att äga dina böcker? Köper du alla böcker du läser eller lånar du hellre? När det gäller de böcker som du vill äga, är det då viktigt för dig att ha samtliga böcker i en serie och att ha dem i samma format (pocket/inbunden, samma utgåva osv)?

--------------------

För mig funkar läsandet bara om jag äger mina böcker. Jag är lustläsare och väljer bok efter vad jag får lust att läsa efter att jag är klar med föregående bok. Jag måste alltså läsa baksidestexter, kanske bläddra lite i boken osv för att hitta den jag blir frestad av. Det blev alldeles för jobbigt att släpa hem en massa böcker, som jag just vid lånetillfället var sugen på, men som jag sen inte kände för att läsa när det väl var dags och var sen tvungen att lämna tillbaka för att låna på nytt vid något annat tillfälle (och e-böcker funkar inte för mig, ännu i alla fall).
Numera lånar jag aldrig från bibliotek, jag har tidigare provat men det fungerade alltså inte för migJag köper en del böcker (alltför många!) men sällan till ordinarie pris, istället utnyttjar jag olika erbjudanden osv och köper från loppis/second-hand. En del böcker får jag från släkt och vänner och så tillkommer också de rec.ex jag får.
Jag följer ganska få serier som är längre än trilogier och egentligen spelar det mig ingen roll vilket formatet är,det är innehållet som är det viktiga. Men självklart är det så att om det är böcker som jag vill behålla (jag gör mig av med en del böcker kontinuerligt) så vill jag ju gärna ha dem i samma format. Jag tror det är bara två serier längre än trilogi jag följer just nu och där vill jag såklart ha samtliga delar i serien så småningom och helst då alla delarna i samma format.

 

söndag 24 april 2016

Veckoplanering vecka 201617

Jag måste faktiskt säga at jag är stolt över mig själv nu, planeringen för vecka 16 var nästan en fullpoängare. Jag läste de böcker jag tänkt jag skulle läsa och även om jag inte hann läsa klart den sista boken så har jag i alla fall hunnit börja på den och är på god väg med den. Men vecka 17 lär inte gå riktigt lika bra så jag får vara försiktig med mina planer. Det viktiga är nu också att jag kommer ikapp med mina recensioner...det har nämligen inte gått riktigt lika bra som läsandet.




Jag tänkte i alla fall läsa




Så nära barfota av Marie Hedegård
(Har jag alltså börjat på och lär bli klar med imorgon)











Den siste pilgrimen av Gard Sveen












Det var hennes fel av Kalle Segerbäck
(levereras onsdag och jag hoppas kunna börja läsa den direkt)







Mer än så vågar jag inte planera för.

Vad tänkte du läsa under den här veckan?



Loppisfynd

Idag besökte vi säsongsavslutningen för bakluckeloppisen i Kista i Stockholm och ett tag där så trodde jag att jag skulle klara mig och inte ha en enda bok med mig hem. Men nej, självklart dyker det upp ett bord där det finns några böcker jag vill ha. Som tur var så var det pocket vilket alltså betyder ett pris på 5,-/st för dem och kokboken (ny!) kostade bara 35,- så jag fick 5 böcker för 55,- och det kan jag leva med


Ryssar är såna som gillar björkar av Olga Grjasnowa
Fyren mellan haven av M.L Stedman
Saffransköket av Yasmin Crowther
Min mamma är en persisk prinsessa av Sanna Sjöswärd
Matlådan av Annika Mogensen/Ann-sofi Rosenkvist/Henrik Lyberg



En smakebit på søndag - Så nära barfota

Egentligen borde jag nog ha gått och lagt mig för länge sedan eftersom jag ska upp ganska tidigt på söndag morgon. Men är man nattuggla så är man så jag får väl ta mig en tupplur när vi väl kommit hem från säsongsavslutningen för bakluckeloppisen i Kista i Stockholm
Men när jag nu ändå är uppe så är det lika bra att delta i En smakebit på søndag, som anordnas av Flukten fra virkeligheten, direkt innan jag går och lägger mig. Jag lär ju inte hinna med det på morgonen och vet inte när vi kommer hem på eftermiddagen.

En smakebit på søndag går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers

---------------------

Min smakbit kommer från sid 144 i Så nära barfota av Marie Hedegård (OBS! Titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)




"Vi går upp till asfaltsvägen och följer den genom byn. Många hus är av cement men det är inte många som är så fina som våra. De flesta är gamla och slitna och några ser mera ut som skjul. Några är gjorda av brun lera med halmtak och de ser mest fallfärdiga ut. I några av halmtaken är det stora hål och jag undrar vad de gör när det regnar. Men framför alla hus finns en öppen plats med träd som ger skugga och en eldstad. Lukten av eld finns överallt."




lördag 23 april 2016

Varning för vilt

Titel: Varning för vilt
Författare: Aino Trosell
Format: häftad
Antal sidor: 325
Förlag: Type & Tell
Recensionsexemplar

"Siv Dahlin är åter på banan i Varning för vilt, den här gången som mäklarassistent.
Fastighetsförsäljning i glesbygd är inte lätt. Dessutom upptäcker Siv diverse obskyra aktiviteter som hon måste hantera, utan att bli avskedad...

Nio andra berättelser: en handfull svenska krusbär, stickiga och söta, men förbannade också och understundom söta.

Varsågod. Tonen är mollstämd men det finns skönhet, det finns hopp."

------------------
Mitt projekt för i år är att läsa mer noveller så jag blev jätteglad när författaren tog kontakt och frågade om jag ville läsa den här boken. Varning för vilt består av 10 korta berättelser/noveller och det kändes perfekt för mig.

Bokens noveller är en perfekt blandning av  teman med både lite sorg och en del humor med underfundiga vändningar. Jag blir alldeles varm i hjärtat av den känsla med vilken författaren berättar om både "vanliga" och mer udda människor. Min favorit är faktiskt titelnovellen Varning för vilt med Siv Dahlin.

Jag har inte läst något av Aino Trosell tidigare men har förstått att Siv Dahlin, huvudpersonen i första novellen, visst figurerat i författarens andra böcker också och jag känner direkt att henne vill jag läsa mer om.

Jag tyckte väldigt mycket om de här novellerna och kommer att se till att läsa fler böcker av den här författaren.

Tack till Aino Trosell för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Aino Trosells hemsida


Varning för vilt finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad
Bokus Häftad
CDON Häftad






fredag 22 april 2016

Helgläsning

Den här helgen blir det inte riktigt lika mycket lästid som det blivit tidigare. På söndag har vi nämligen planerat att besöka säsongsavslutningen för bakluckeloppisen i Kista och det lär ta större delen av dagen. Självklart hoppas jag på fynd men förhoppningsvis finns det inte alltför många böcker som jag känner att jag måste ha för just nu finns det så mycket oläst hemma att jag verkligen måste tänka mig för innan jag drar hem fler böcker...

Den här helgen har jag i alla fall tänkt mig att läsa






Så nära barfota av Marie Hedegård









och förhoppningsvis hinner jag också börja på






Den siste Pilgrimen av Gard Sveen








Mer än så vågar jag inte planera eftersom jag däremellan ska hinna med lite annat också.

Bokbloggsjerka 22-25 april

Idag borde jag egentligen bara sitta och läsa så jag kan minska att läsa-högen lite. Jag ligger efter igen, känns det som, och borde nu försöka komma ikapp min egen planering. Men vissa saker måste man ju bara göra och Annikas bokbloggsjerka på fredagarna är ett måste. Den här veckan vill hon veta

Vad är du mest sugen på att läsa just nu (oavsett om du har boken/novellen/dikten/etc. i din ägo eller ej).

----------------


Jag har visserligen haft turen att under den senaste tiden få läsa en hel massa bra böcker, men just nu längtar jag mest efter att få läsa en deckare/spänningsroman/thriller och därför väljer jag nästa bok efter det. Och då blir det (Om inget annat kommer i vägen)


OBS! Titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken




Den siste pilgrimen av Gard Sveen (I köket)













Svinen av Carl-Johan Vallgren (i sovrummet)









onsdag 20 april 2016

Veckans bokbloggsfråga - vecka 16


Idag var verkligen en sån dag då jag helst hade stannat kvar i sängen. Och det var nära att jag gjorde det också, men sen insåg jag hur mycket jag hade att göra så det var lika bra att gå upp och försöka sätta igång med allt. Och just nu har turen då kommit till Veckans bokbloggsfråga som anordnas av Barnboksbloggen. Den här veckan vill hon veta

När läser du oftast? I sängen innan du somnar, under resan till jobbet, på kvällarna istället för att titta på TV…? Hur gör du för att få tid för att läsa? Har du tillräckligt med lästid eller önskar du att du hade kunnat läsa mer? 

-----------------

Jag har "turen" att inte behöva jobba eftersom jag är sjukpensionerad (får sjukersättning som det numera heter). Alltså har jag möjlighet att läsa precis när som helst, vilket jag också gör. Jag har alltid en bok i bokstödet p köksbordet så att jag kan sitta där och läsa på dagarna. Och när jag lägger mig har jag en pocket som jag läser i innan jag somnar. 
Trots att det nog verkar som att jag har all tid i världen att läsa så skulle även jag vilja ha mer lästid, men då skulle jag behöva rationalisera bort sömnen...






tisdag 19 april 2016

Veckans utmaning: Nederländerna



Det blev riktigt busväder igen! Ska det här aldrig ta slut så våren kan komma igång ordentligt! Men försöker man tänka positivt så är ju det här perfekt läsväder. Lite småmysigt att sitta inne, dricka varm te och läsa.
Men jag tar en liten paus från läsandet för att delta i Veckans utmaning hos Kulturkollo. Utmaningen lyder

Veckans utmaning handlar om att dela tankar kring Nederländerna. Det kan handla om kultur eller något helt annat. Något du upplevt eller något du läst, sett eller hört.

---------------


Min absolut första tanke har ingenting med kultur el liknande att göra utan det är människor

När jag hade slutat skolan och börjat jobba var en av mina första chefer var från en liten stad i närheten av Amsterdam. Martin var ett riktigt original och trots att han bott i Sverige i 40 år så bröt han fortfarande kraftigt på nederländska. Under perioden jag jobbade med honom så lärde jag mig läsa enklare texter på nederländska, det talade språket däremot förstår jag fortfarande inte ett skvatt av. Martin var känd för sitt speciella sätt, sin STORA röst och sina "äventyr", t ex att ramla i en av kanalerna under en affärsresa till Amsterdam.




Tulpaner hör ju till och det leder vidare till boken Tulpanfeber av Deborah Moggach som ju utspelar sig på 1600-talet i Amsterdam under "tulpanhysterin".Det är fascinerande att något som idag ses som nånting ganska vardagligt, dvs tulpaner, en gång i tiden var så värdefullt som det var.  Jag skulle inte ha något emot att åka och besöka tulpanfälten som man ibland får se på bild.











Top Ten Tuesday - 10 böcker som får mig att skratta

Jag är definitivt inte en morgonmänniska och även om jag vaknar tidigt så skulle jag varje morgon gärna ligga kvar "bara ett litet tag till". Men då känns det sen som att halva dagen gått utan att man hunnit med nånting så jag brukar tvinga mig upp i någorlunda lämplig tid. Men då kommer nästa stötesten - det tar tid och många muggar te för mig att riktigt vakna upp och komma igång med något. Då är det perfekt att börja med något som t ex Top Ten Tuesday, som anordnas av The Broke and the Bookish. Det hela går ut på att göra en tio-i-topplista efter ett givet tema. Den här gången handlar det om böcker som får en att skratta (eller i alla fall fnittra).

Ten Books That Will Make You Laugh (or at least chuckle)

--------------

Jag läser sällan sk humorböcker, men ibland så stöter jag ju ändå på böcker ur andra genréer som får mig att skratta/fnittra så det får blisådana böcker på min lista. Böckerna i listan står inte i någon inbördes ordning.

1. White Line Fever av Lemmy Kilmister
2. Jag är Ozzy av Ozzy Osbourne & Chris Ayres
3. Så tuktas en svinpäls av Pia F Davidson
4. Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand
5. Svarta änglar av Rebecca Chance
6. Den motvillige kommunisten av Colin Cotterill
7. Tvillingarna Thorntwaites testamente av Gareth P. Jones
8. Profetmorden av Mehmet Murat Somer
9. Frälsarens Predikobok 1, 2 & 3 av Janne Karlsson
10. Den som inte tar bort luddet ska dö av David Batra


måndag 18 april 2016

Tematrio - Kungligheter

Jag har faktiskt suttit och läst hela dagen och för ovanlighetens skull har jag nu på kvällen suttit och tittat på TV med mannen min. Och jag höll på att glömma att eftersom det är måndag så är det också dags för Lyrans Tematrio. Den här gången har hon valt kungligheter som tema

------------------


Jag läser en del historiska romaner och där brukar det ju böcker om både kungar och drottningar
(OBS! Titeln är länkad till recensionen och dör finns mer info om boken)


Ske din vilja av Anne Gracie (del 1 i serien The Tudors)
(Henrik VIII)











Barnbruden av Anna Laestadius Larsson (del 1 i serien Kvinnorna kring Gustav III)
(Gustav III)








En drottnings löfte av C. W. Gortner
(Isabella av Kastilien)









Nakenlek

Titel: Nakenlek
Serie: Rosanna Wilde, del 2
Författare: Katerina Janouch
Format: Inbunden
Antal sidor: 207
Förlag: Piratförlaget
Recensionsexemplar

"Rosanna har brutit upp från sin man och flyttat hem till väninnan Gilda, som lever en bohemisk tillvaro där erotiken ges stort utrymme. Med hennes hjälp ger sig Rosanna ut på en avancerad upptäcktsfärd i sin egen sexualitet. Och på en erotisk fest står hon öga mot öga med sin förre man."

-------------------


Den här boken dök upp som en liten överraskning från förlaget. Nakenlek är del två i Katarina Janouchs erotiska trilogi om Rosanna Wilde. Jag var inte jätteförtjust i första delen, Hudhunger, och hoppades då att nästa del, när Rosanna flyttat ifrån sin man skulle bli bättre.

Visst känns berättelsen bättre nu när den inte behöver handla så mycket om äktenskapsproblem osv utan Rosanna bara behöver tänka på sig själv och är fri att leva sitt liv som hon vill. Men även i den här boken saknar jag stämningen som är så viktig för mig oavsett vilken bok jag läser.

Det är mycket sex och Janouch har även den här gången kastat in ett par annorlunda inslag. Problemet för mig är att beskrivningarna är så sakliga och välordnade att även om stämningen nästan infinner sig på vissa ställen så försvinner den lika fort pga sakligheten och korrektheten i beskrivningarna. Sex och erotik i den här boken är alldeles för välordnat jämfört med hur det fungerar i verkligheten.

Men jag tycker definitivt bättre om Nakenlek än vad jag tyckte om Hudhunger, alltså måste jag läsa tredje delen också. Vem vet, del tre kanske är den bästa boken i hela trilogin

Tack till Piratförlaget för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Katerina Janouchs hemsida

Min recension av del ett i trilogin

Hudhunger




Nakenlek finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok


söndag 17 april 2016

Veckoplanering vecka 201616

Jag är faktiskt riktigt nöjd med hur det gick under vecka 15. Läsandet gick som på räls och även om jag inte hann med alla de böcker jag hade planerat för så spelar det inte så stor roll, de får bara hänga med en vecka till i planeringen.
Vecka 15 har också betytt att jag kommit ikapp med läsandet och går vecka 16 lika bra så är jag ikapp!






Vecka 16 har jag tänkt mig att läsa






Fånge, spion, partisan av Matti Putkinen & Mikko Porvali
(har jag redan börjat på och den är lättläst och intressant så det går undan)











Lärjungen av Henrik Senestad
(tyvärr har den här fått hänga med i ett antal veckoplaneringar, så det är verkligen hög tid att jag sätter igång med den)











Så nära barfota av Marie Hedegård










Vad har du planerat att läsa i veckan?





En smakebit på søndag - Fånge, spion, partisan

Jag hade lovat mig själv att den här helgen skulle jag försöka komma ikapp med läsandet och det har faktiskt gått riktigt bra. På lördagskvällen åt vi en rejäl middag med kycklingfile med ädelostsås och klyftpotatis och sen har vi legat i matkoma resten av kvällen och slötittat på Harry Potter och Fenixorden. Självklart börjar jag nu piggna till och då är det ju perfekt att delta i En smakebit på søndag, som anordnas av Flukten fra virkeligheten, innan jag går och lägger mig. Det hela går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!


Jag har äntligen kommit igång med en bok som jag längtat efter att läsa. Så min smakbit kommer från sid 19 i Fånge, spion, partisan av Matti Putkinen & Mikko Porvali (Titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken


"Vår granne Juhana Haimi hade två döttrar men inga söner. Han var en av de få i byn som verkligen skötte sina odlingar väl. Det krävde både hårt arbete och mycket tid och de små flickkorna var inte till någon större hjälp. Juhana hade slitit dag och natt tills han drabbades av svårt bråck. Mänskligt sett hade han inga andra alternativ  än att arrendera ut en del av sin mark eller anställa en dräng. Juhana valde att ta en dräng - och samtidigt begick han ytterligare ett brott: han arrenderade mer jord. Nu fanns det ju en frisk arbetare på gården och inte heller husbonden rullade tummarna. Juhana hamnade ofrånkomligen på listan över förmögna och något senare i ännu värre knipa, eftersom han var arbetsgivare."




lördag 16 april 2016

En vacker dag lämnar jag honom

Titel: En vacker dag lämnar jag honom
Författare: Maria Blomqvist
Format: Pocket
Antal sidor: 215
Förlag: Ordberoende förlag

"Jag väntade på och längtade efter att ha skulle lämna mig. För om han gick sin väg skulle jag slippa slå mig lös från honom, från oss och från vårt gemensamma liv. Eller tänk om han rentav skulle dö, en helt förbjuden tanke.

Detta är min berättelse om hur det var att leva i en kraftfull, livsfarlig passion där kasten mellan kärlek, åtrå, hopp och djup förtvivlan gjorde att jag tappade greppet om mig själv. Men även om mina barn. Den man som från första stund gick rakt in i mitt sinne, krävde full uppmärksamhet och aldrig lämnade mig i fred blev en del av mitt liv. Under en alltför lång tid. Det onormala blev normalt.

Det här är också berättelsen om att jag till slut insåg att jag höll på att bli som han. Då fanns bara en väg ut och det var bort. Bort från honom. En dag kom polisen och hämtade honom efter min flörsta, och enda, anmälan. Det var då mitt riktiga liv började. Men det var också då mina vänner vände mig ryggen. Hon ljuger! En sådan trevlig karl kan inte ha gjort det hon säger."

------------------------
Den här boken blev jag först nyfiken på pga omslaget, det är inte ofta man ser ett helsvart omslag. Och när jag läst baksidestexten så visste jag att det var en bok för mig. Jag har läst en del böcker om våld i relationer men de senaste åren har de oftast handlat om kvinnors våld mot män, men den här gången blev det alltså en bok om mäns våld mot kvinnor.

Jag var smått irriterad på språket, ända tills det slog mig att det var i princip  dagboksanteckningar jag läste och när man skriver dagbok så tänker man inte precis på hur man skriver och detta gäller speciellt om man befinner sig i Marias situation. Det är ofattbart hemskt att behöva leva på det där sättet, att hela tiden tassa på tå eftersom man inte vet när det smäller nästa gång, man vet bara att det kommer att ske förr eller senare. Och det är lätt att "utifrån" tycka och undra varför hon inte lämnade honom eller sökte hjälp tidigare, men när man sitter i den situationen som Maria befann sig i så tror jag inte det är lika lätt ta sådana beslut. Mer undrar jag över omgivningen, som först i princip blundar för det de ser och sedan när det börjar uppdagas vad han hållit på med, mer skuldbelägger henne och tycker att allt är hennes fel och/eller att hon ljuger. Tanken som direkt dyker upp i mitt huvud är att jag hoppas verkligen om jag någon gång ser tydliga tecken på att någon blir misshandlad, att jag gör något för att hjälpa istället för att blunda eller stjälpa.




En vacker dag lämnar jag honom finns att köpa hos t ex

Adlibris Pocket/E-bok
Bokus Pocket/E-bok
CDON Pocket/E-bok




fredag 15 april 2016

Helgläsning

Den här helgen kommer bror min på besök så vi lär nog hålla på med en del sådant som stjäl lästid även om han den här gången verkligen är inställd på att läsa en massa. Första frågan i telefon, när han meddelade att han skulle komma, var: "Har du något bra att läsa åt mig?". Så brorsan kommer hit för att njuta av lugnet ute på vischan, äta hemlagad mat (är man singel så orkar man inte alltid ställa sig och laga mat, i alla fall gör inte han det) och läsa.

Men, lite ska jag nog hinna läsa och då är det de här som ligger överst i högen



Fånge spion partisan av Matti Putkinen & Mikko Porvali
(Äntligen ska jag sätta igång med den här...jag har verkligen längtat efter att få läsa den)












Lärjungen av Henrik Senestad
(Den här har hängt med så länge i planeringen att nu är det dags att se till att den blir läst)






Mer än de där två vågar jag inte planera för just den här helgen.

Vad tänker du läsa i helgen?











Bokbloggsjerka 15-18 april

Jag är lite sen med jerkan, men jag har suttit och skrattat mig halvt fördärvad åt djurlivet på tomten. En flock med kråkor har invaderat gräsmattan och spatserar omkring, skatorna sitter i träden på andra sidan den lilla vägen och väntar på att flocken ska lyfta så de kan inta sin vanliga plats. Och våra katter, som fått gå ut på altan som vanligt, sitter knäpptysta och håller ett öga på "maten". Och som om det inte vore nog med kråkorna och skatorna så har fasantuppen kommit på besök och väntar också på andra sidan vägen på att få komma upp på tomten och reta katterna (han är nämligen mycket väl medveten om att katterna inte kan komma åt honom så han brukar strosa omkring precis utanför altanen och visa upp sig, vilket gör att katterna håller på att krypa ur skinnet). Det här kan jag sitta och kolla på hur länge som helst men nu är det dags att ta itu med Annikas bokbloggsjerka. Idag vill hon veta

Hur ställer du dig till biografier, memoarer och liknande? Är det något du läser, har du någon favorit, finns det någon du skulle vilja veta mer om eller är det något som du absolut inte är intresserad av?

----------------

Jag läser nästan all slags litteratur och det innefattar också memoarer/biografier osv. Jag har faktiskt t o m haft en period då jag i princip slukade den typen av böcker. Några av de absolut bästa jag läst är White Line Fever av Lemmy Kilmister och Jag är Ozzy av Ozzy Osbourne/Chris Ayres. På ett sätt kan man ju se det som två rätt så tragiska figurer med för mycket pengar och för lite sunt förnuft som knarkat och supit sig igenom livet. Men samtidigt är båda böckerna skrivna med så mycket humor att jag faktiskt skrattade så tårarna sprutade när jag läste de här böckerna. Jag har också tyckt mycket om böcker om/av äldre tiders artister, t ex Lauren Bacall, Frank Sinatra osv.