måndag 31 oktober 2016

Tematrio - Träsk och djungel

Jag har tillbringat en timme med soffliggning medan jag tittade på vår, för närvarande, favoritserie på TV, Mountain Men. Och jag skrattade så jag nästan pissade på mig...Programmet är nog gjort på fullaste allvar och är inte menat som ett humorprogram men vi kan inte riktigt ta det på allvar. Speciellt två av personerna, Eustace och Preston, som serien följer är så hysteriskt roliga att serien är värd att se bara för deras skull. Men jag kan ju inte ligga i soffan hela kvällen och eftersom det är måndag så var det dags att kolla hur Lyrans Tematrio ser ut den här veckan. Den här gången uppmanar hon

Berätta om tre böcker/berättelser som utspelar sig i våta träskmarker, i djungeln eller i regnskogen (eller liknande blöta ställen)!

------------

Den här var så svår att jag först faktiskt funderade på att hoppa över Tematriot den här gången. Första gången jag gick igenom mina lästa böcker såg det hopplöst ut för jag hittade absolut ingenting som skulle passa. Men inte kunde jag ju ge mig så det var bara att ta en andra genomgång och efter mycket om och men så fick jag ihop en trio som med lite god vilja kan sägas stämma med temat
(Titeln på är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)






Experimentet av Catrine Tollström
Det hela utspelar sig på en isolerad söderhavsö och en del av ön bestod av djungel om jag inte minns fel.










Diskodans för hädangångna av Colin Cotterill
Det här är en hel serie som utspelar  sig i Laos och huvudpersonen Dr Siri Paiboun hamnar till som tätt i djungeln, som aldrig är långt ifrån de små samhällena som han åker till. Och där fanns nog träsk också.










Teodlarens hustru av Dinah Jefferies
Numera är nog mycket av  Sri Lankas natur rätt så tuktad även om de har kvar en hel del nationalparker, men på 1920-talet då berättelsen i den här boken utspelar sig fanns det nog mer naturligt vildvuxna  djungelområden på ön.














Nytt i bokhyllan

Det som fanns i brevlådan idag var precis den typen av läsning som jag känner att jag behöver just nu.


Äventyr för ensamma hjärtan: Destination Thailand av Katy Collins



Mycket att göra-måndag



Idag lär jag inte behöva sitta sysslolös, har fullt upp just nu. De som ska (borde) göras idag är

- uppdatera bloggen med länkar (är igång med det)
- läsa (måste bli klar med Hot över Östersjön)
- skriva klart månadsskiftesinläggen
- läsa ännu mer
- skriva några recensioner
- läsa lite till

Och så ska jag lära mig min nya mobil och vänja mig vid Instagram. Där har jag ju gjort en Pirjo: Varför ta en sak i taget när man kan göra allt SAMTIDIGT. Inte så smart, men typiskt mig...

Utöver det här så ska allt det vanliga här hemma göras. Men, jag behöver i alla fall inte sitta och rulla tummarna.





söndag 30 oktober 2016

Veckoplanering vecka 44

Jag hade massor med energi i veckan och läsandet flöt på riktigt bra så planeringen för vecka 43 höll ganska bra. Problem uppstod egentligen först på fredag kväll då luften gick ur mig helt. Alltså fick lördagen bli en vilodag då jag inte gjorde speciellt mycket bokrelaterat utan pysslade med en massa annat, så i helgen blev det inte riktigt så mycket läst som jag hade tänkt mig. Alltså kom jag inte helt ikapp som jag hade tänkt mig, men jag får helt enkelt planera för det under kommande vecka istället

Det jag tänkt läsa den här veckan är








Hot över Östersjön av Mark Greavey
Har ungefär 1/4 kvar att läsa.












När drömmen slår in av Sofia Franzson













Öden och sanningar av Miroslav Popovic
Den här har hängt med i några veckor nu så nu måste jag helt enkelt se till att läsa den.






Jag hoppas att energinivån blir lika hög som den var vecka 43 för då vet jag att jag lär kanske hinna med mycket under veckan.

Vad har du tänkt dig att läsa i veckan?










En väktares bekännelser av Elin Säfström

Titel: En väktares bekännelser
Författare: Elin Säfström
Format: Danskt band
Antal sidor: 283
Förlag: Gilla böcker/Lilla Piratförlaget
Recensionsexemplar

Jag heter Tilda Modigh och är femton år - och väktare.
Och då menar jag inte en sådan som står i basker i tunnelbanan och tar hand om fyllon och stökiga ungdomar på lördagskvällarna - min uppgift är att se till att Stockholms tomtar, troll och andra så kallade sagoväsen uppför sig och inte blir upptäckta av människor. Inte mitt drömjobb precis.

I vanliga fall delar jag ansvaret med mormor, men hon är på ett uppdrag i Norrland, så nu hänger allt på mig. Och inte nog med att skolans källare blivit invaderad av jordvättar, nu går det dessutom rykten om häxor och svart trolldom på stan. Tyvärr är det jag som förväntas hantera allt detta, men jag har ärligt talat ingen aning om hur det ska gå till.

Och jag får inte berätta om det här för någon. Inte för min bästis. Inte för min mamma, som antagligen inte hade brytt sig ändå. Och verkligen inte för Hakim, som har världens mest förödande bruna ögon, och knappt vet att jag existerar.

Men det är bara att bita ihop och ta itu med jobbet. För någon måste göra det.

--------------------------
Jag har lovat mig själv att försöka läsa mer fantasy, men det har inte riktigt blivit av, fantasyböcker är inte nånting jag väljer naturligt. När författaren tog kontakt och frågade om jag kunde läsa hennes bok så var det alltså ett perfekt tillfälle för mig att ta itu med en bok ur den genrén.
Det som ofta får mig att välja bort fantasy är när det handlar om vampyrer, zombies och liknande eller när handlingen är förlagd till en värld som är alltför olik den verkliga världen. Men i En väktares bekännelser skulle det vara tomtar, troll, häxor och älvor och handlingen skulle utspela sig i Stockholm, så jag kände direkt att boken skulle passa mig. Sagoväsen är ju någonting jag på sätt och vis är uppväxt med.

Berättelsen roar ända från första början och jag läser småskrattande vidare. Jag tycker författaren har lyckats väldigt bra med att måla upp en bild (för att inte tala om deras namn) av hur de olika karaktärerna är, att jag verkligen ser dem framför mig. T ex Grummegänget är ju helt obetalbara!

Tilde tycker jag mycket om och det är hög igenkänningsfaktor där - jag kommer mer än väl hur det var när man var 15 och förtjust i någon. Hur man slog nästan knut på sig själv för att inte göra något "pinsamt" vilket självklart resulterade i att man gjorde eller sa något ännu pinsammare. Och för Tilda som väktare är det ju oundvikligt att hon hamnar i udda situationer där hon beter sig lite udda, i alla fall för dem som inte ser det hon ser.

En väktares bekännelser är en otroligt charmig och rolig berättelse som är lätt- och snabbläst och vansinnigt underhållande. Och den passar inte bara ungdomar utan den här boken är perfekt för den som vill prova på lite fantasy men inte är intresserad av vampyrer, varulvar eller alltför påhittade världar. Och jag skulle inte ha något emot att få läsa lite mer om Tilda Modigh och hennes jobb som väktare!
Tack Elin Säfström för rec.exet!



En väktares bekännelser finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band
Bokus Danskt band
CDON Danskt band


En smakebit på søndag - Hot över Östersjön

Jag har haft otroligt med energi hela veckan och fått mycket gjort, men nu tog den energin slut så lördagen blev en vilodag. Jag tog det lugnt, fikade och målade och kvällen tillbringade till största delen liggandes i soffan framför TV:n. Jag får hoppas att det var det här som behövdes och att energin börjar flöda igen. Det känns faktiskt som om en vilodag var precis vad jag behövde för nu börjar jag känna att det är dags att sätta lite fart. Alltså börjar jag söndagen med att delta i En smakebit på søndag som anordnas av Flukten fra virkeligheten. Det går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

---------------------


Min smakbit kommer från sidan 265 i Hot över Östersjön av Mark Greaney (titeln är länkad till förlaget sida och där finns mer info om boken)



"Tack och lov dog samtliga passagerare på det svenska flygplanet så gott som omedelbart, eftersom en nästan full bränsletank exploderade två sekunder efter kollisionen med det ryska spionplanet.
Ryssarna hade inte samma tur. Det tog ett tag innan kapten Tjipurin insåg att flygplanets akterparti rivits loss. I ett rasande tempo satte han på sin syrgasmask och försökte tillsammans med styrmannen få ner planet, som inte svarade på hans kommandon.
Det fanns fallskärmar åt alla i besättningen, men de hade inte satt på sig dem, och planets kraftiga nedåtgående spiralrörelse innebar att det inte fanns något de kunde göra för att överleva."





fredag 28 oktober 2016

Tillskott i bokhyllan

Det kom ett litet bokpaket med veckans sista brevutbärning


Spionen av Paulo Coelho

Helgläsning

Den här veckan har gått alldeles fruktansvärt fort, men så brukar det ju kännas när man har fullt upp och den här veckan har jag verkligen hunnit med mycket.  Jag hoppas ju att helgen bjuder på mycket lästid i och med att vi inte har någon speciell aktivitet inplanerad (om inte maken fått någon snilleblixt i bilen på väg en hem). Jag räknar i alla fall med att komma helt ikapp med både läsandet och recensionerna under den här helgen.






Det jag tänkt läsa den här helgen är






Hot över Östersjön av Mark Greaney
(har läst ungefär halva boken redan)












När drömmen slår in av Sofia Fritzson








och jag hoppas att äntligen hinna komma igång med






Öden och sanningar av Miroslav Popovic









Och, som sagt, jag ska försöka komma ikapp med recensionerna och så tänkte jag försöka göra färdigt en del månadsskiftesinlägg... Så det blir fullt upp de här dagarna!

Vad ska du läsa i helgen?









Veckans bokbloggsfråga vecka 43

Den här veckan har jag läst, läst och läst...och ändå hunnit med en massa annat som behövde göras. Det har faktiskt känts riktigt skönt att ha kommit igång lite och att ha energi att hålla på efter att ha haft ett par lågenergiveckor innan.
Men att jag haft fullt upp har också fört med sig att jag helt glömt bort Veckans bokbloggsfråga, som anordnas av Barnboksbloggen. Den här veckan vill hon veta

Vad har ditt bloggande gett dig? Kanske har du fått möjlighet att uppleva saker som du inte skulle fått göra utan bloggen, t ex delta i tv-program, tidningsartiklar, mässor eller andra arrangemang. Eller kanske har du berikats på andra sätt, blivit bättre på att uttrycka dig själv, stå upp för dig själv eller liknande. Berätta fritt om det som din blogg har medfört. 

-------------------
Ojojoj, den här frågan är inte lätt att svara på. Inte för att jag inte skulle ha några svar utan för att svaret skulle kunna bli hur långt som helst.

Innan jag började blogga hade jag under lång tid umgåtts i en omgivning med människor som inte förstod vad man sa om man använde ord med fler än två stavelser och/eller ord som inte ingår i ungdomsslang. Det var många som hade problem med ordförståelsen. Skrev jag ett svar på något så var det nästan bara folk i min egen generation som förstod, andra blev irriterade och t o m aggressiva och när de inte förstod vad jag sa så tyckte de att jag undvek att svara på frågor - en jättemärklig situation när man gett ett uttömmande svar på något och blir beskylld för att undvika svara och för att försöka slingra sig undan (och jag har alltså t o m fått hatmail där detta påpekats). Och att skriva korrekt, bra svenska ansågs (och anses fortfarande) som ett försök att "göra sig märkvärdig" och som ett försök att trycka ner andra.
Det var en ren uppenbarelse för mig när folk som besökte bloggen faktiskt förstod vad jag sa! Jag hade redan innan börjat dra mig undan från den omgivningen som jag inte mådde bra av men bloggen, de andra bloggarna och besökare på bloggen fick mig att ta det slutgiltiga steget och släppa det som jag inte mådde bra av.

Jag har alltid skrivit mycket på ett eller annat sätt men hade innan bloggandet hamnat i en situation där jag kände att jag inte längre kunde uttrycka mig ordentligt i skrift. Den svårigheten kopplar jag förresten till att jag försökte förenkla mitt sätt att uttrycka mig och då blev det kortslutning i hjärnan och jag fick inte ut något överhuvudtaget. Det kan fortfarande låsa sig emellanåt, men jag har börjat få "mitt språk" tillbaka. Jag har också blivit bättre på att få ner mina känslor och åsikter i skrift.

En sak till som jag börjar kanske bli lite bättre på men som jag fortfarande måste jobba med är det här med att kommentera. I mitt "gamla" liv var det livsfarligt att kommentera saker för om någon kunde missuppfatta det man sa (vilket någon oundvikligen gjorde) så blev man påhoppad, fick tio knivar i ryggen osv osv, så i början hade jag jättesvårt att lämna kommentarer och undvek i princip att göra det. Jag är fortfarande inte bra på det men jobbar konstant på att bli bättre.

Första blurben var helt otroligt! Nu har det blivit ett antal men känslan består, jag blir fortfarande helt förundrad över att se ett citat från det jag skrivit på ett bokomslag. Känslan av att nånting som jag skrivit duger, ger enormt mycket och peppar mig hela tiden att förbättra mitt skrivande. Vem vet vart det leder så småningom.

Jag har alltid läst mycket och brett, men i o m bloggen kom också möjligheten att ta upp det till nästa nivå, dvs att verkligen bredda det jag läser på ett helt annat sätt och töja mina gränser oavbrutet.Och där måste jag tacka förlagen och författarna som skickar mig som rec.ex, både sådant som håller sig inom min bekvämlighetszon men också sådant som utmanar mig.

Jag skulle nog kunna skriva hur mycket som helst om men det här får nog räcka den här gången. Jag slutar med att tacka alla förlag/författare som skickar mig rec.ex, alla som besöker bloggen och läser det jag skriver, alla som kommenterar, alla vänliga bokbloggare osv osv (den här listan skulle också kunna bli hur lång som helst). Utan alla er skulle jag nog inte må så bra som jag gör nu! Och så länge jag mår bra av det här kommer jag att fortsätta bloggandet.








torsdag 27 oktober 2016

Hett i hyllan #63


Jag vet inte riktigt vart dagarna har försvunnit, jag tycker den här veckan går så otroligt fort.Visserligen har jag hunnit med en hel del, så det är bara att köra på. Eftersom det är torsdag så är det dags för Monikas Hett i hyllan. Hon skriver

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

-----------------------

Jag växlar lite mellan loppisfynden och bokreaböckerna och den här gången får det bli en bok som jag köpt på en bokrea (vilket år det var har jag ingen aning om)





Agaat av Marlene van Niekerk (Titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)








Jag tyckte den här verkade vara en bok för mig plus att jag hade läst om den på många bloggar så det föll sig naturligt att köpa den när jag hittade den på en bokrea. Att jag sedan inte hunnit läsa den har, som vanligt, inte med viljan att göra utan snarare på tidsbrist. Men jag lever fortfarande i förhoppning om att kunna sätta igång med den inom en snar framtid (precis som med alla andra olästa böcker i hyllorna)












Efter monsunen av Robert Karjel

Titel: Efter monsunen
Serie: Ernst Grip, del 2
Författare: Robert Karjel
Format: Inbunden
Antal sidor: 454
Förlag: Partners in Stories
Recensionsexemplar
En världsomsegling på 366 dagar

"En svensk militär dödas av ett skott på en skjutbana i Djibouti vid Afrikas horn. Säpo-agenten Ernst Grip skickas ner för att utreda fallet. Han är inte välkommen och möter en sammansvuren lögn om vad som hänt.
En svensk barnfamilj kidnappas av somaliska pirater när deras segelbåt når Adenviken. Familjens liv är i fara och den svenska regeringen är hårt pressad. Ernst Grip som redan finns i närheten i ökenhettan dras in i förhandlingen med piraterna.
För att lösa de båda fallen inser Grip att han måste ta till medel som är allt annat än accepterade. Men vad spelar lag och moral för roll när sanningen och oskyldiga liv står på spel?

---------------

När jag fick erbjudan om att läsa den här boken var jag först lite tveksam till om den skulle fungera för mig. Men eftersom Robert Karjel är en ny författare för mig så var jag ju tvungen att prova, det är ju så jag fungerar - hellre kasta mig ut på slak lina och prova än att bara hålla mig till säkra kort. Och tur var väl det att jag är som jag är, det visade sig att jag tagit helt rätt beslut.

Huvudpersonen i boken, Ernst Grip, är en person som jag tycker om ända från det första ögonblicket jag får träffa honom i boken. Han är väldigt osvensk på många sätt och det är nog mycket det som får mig att gilla honom. Han tar snabba beslut och står för det han gör. Han respekterar regler men tycker inte att man måste följa dem slaviskt utan att ifrågasätta och framförallt så kan man tänja lite på reglerna om omständigheterna kräver det. Privat är han också en ganska ovanlig "hjälte" i o m att han är bisexuell.

Ernst Grip hamnar alltså mitt i en utredning kring en dödsskjutning som visar sig inte riktigt vara vad man från början trodde. Det är speciellt här som Ernst tar till metoder som inte är riktigt rumsrena eller enligt reglerna. Att han redan befinner sig på rätt plats gör att han också blir inblandad i fallet med den svenska barnfamiljen som kidnappats av somaliska pirater. Även där är det Ernst Grip som förväntas lösa det hela, vilket han såklart gör.

När jag läste den här boken så kunde jag definitivt inte undvika att fundera lite på "det svenska sättet" att lösa den typen av situationer som finns i den här berättelsen och om jag tror att det fungerar. Nej, "tyst diplomati", förhandlingar och att undvika våld fungerar bara om motparten är på samma våglängd, vilket terrorister, pirater osv knappast är. Hur fredlig jag annars än är så vet jag att ibland måste man ta till andra medel om man ska lösa vissa situationer. Men så är jag inte svensk heller från början och det är när det gäller sådana här frågeställningar som mitt ursprung lyser igenom.

Efter monsunen är en spännande bladvändare och jag inser att jag nu måste se till att också läsa den första boken. Jag ser också fram emot fler böcker av Robert Karjel om Ernst Grip för den här serien vill jag verkligen fortsätta läsa.

Tack Partners in Stories för rec.exet!





Mer info om författaren och hans böcker finns på Robert Karjels websida



Efter monsunen finns att köpa hos  t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


tisdag 25 oktober 2016

Top Ten Tuesday - Halloween

Jag har suttit här på morgonen och försökt lära mig min nya telefon , när det gäller mobiler så är jag en riktig sopa och det känns som om jag vore i behov av en kurs för att få det här att gå snabbare. "Smart" som jag är så bestämde jag mig för att samtidigt börja hålla på med Instagram och det var kanske inte precis ett av de mest intelligenta besluten jag tagit - men som vanligt så resonerar jag att varför hålla på dubbel så lång tid med att ta ett steg i taget när man kan göra allt på en gång...vilket ofelbart brukar leda till kaos där jag blandar ihop allt. Men det är här som snilleblixten kommer in. När allt sen är ett gytter så får maken hoppa in och hjälpa mig att reda ut det hela. Och då kan han känna sig behövd, jag får mitt trassel sorterat och lär mig på kuppen hur jag ska göra. Varför göra det hela på det enkla sättet genom att först fråga honom och direkt göra rätt?
Nu är det i alla fall dags för Top Ten Tuesday som idag handlar om Halloween och läskiga/skrämmande böcker

Halloween related freebie: ten scary books, favorite horror novels, non-scary books to get you in the Halloween/fall mood, bookish halloween costumes, scariest covers), scary books on my TBR, etc. 

-----------------

 Nu är inte skräck nånting för mig egentligen så det är en genré jag läser ganska lite av. Jag har lite för vilt galopperande fantasi så om jag läser något alltför suggestivt och skrämmande så slutar det med att jag knappt vågar somna på kvällen. Till saken hör att vi bor i ett skogsbryn där det blir riktigt mörkt på kvällarna och det förbättrar inte saken precis.

Men jag försöker få ihop en lista på böcker med skrämmande innehåll och det får bli en blandning på sånt som är fiktivt och böcker som behandlar sånt som är skrämmande i verkligheten. Många lär det inte bli eftersom jag aktivt undviker skräck.

1. Morgonen de kom för att hämta oss av Janine di Giovanni
Finns det något mer skrämmande än krig?
2. Vänd dig inte om avTove Alsterdal
Beckomberga får mig alltid att rysa.
3. Gryningspyromanen: En berättelse om hämnd  av David Widlund & Monica Walldén
Kalla kårar går mer utmed ryggraden än av de flesta fiktiva berättelser
4. Incidenten i Böhmen  av Thomas Årnfelt
Mörk och ödesmättad stämning som verkligen satte far på fantasin

Där får det nog räcka för min del, som synes så läser jag inte speciellt mycket böcker som fungerar under den här rubriken.

måndag 24 oktober 2016

Tematrio - Höga berg och djupa dalar

Veckan har börjat ganska bra och jag har idag hunnit med nästan allt jag hade tänkt mig (men självklart inte allt) och nu återstår måndagens stående inslag, nämligen Lyrans Tematrio. Lyran har blivit inspirerad av boken hon läser just nu och därför blir temat den här gången Höga berg och djupa dagar. Hon uppmanar

Berätta om romaner eller andra texter som innehåller höga berg och djupa dalar! Temat kan tolkas både bokstavligt och bildligt.

-----------------------
Verkligen inte ett lätt tema! Efter att ha tagit min vanliga kvällsvila i soffan, är jag smådimmig i hjärnan, men tre böcker ska jag ju kunna hitta. OBS! Titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken.






Flykten över Himalaya av Maria Blumencron
Riktigt höga berg












Skönhetsskolan i Kabul av Deborah Rodriguez
Här är det både hög berg och djup dal (Kabul ligger högt upp i bergen intill Khyberpasset, i en av dalarna vid Kabulfloden)











Gift med en beduin av Marguerite van Geldermalsen
Ännu fler berg. Huvudpersonen bor i en grotta uthuggen i en bergsvägg.







Vilken tur att det bara behövdes tre! Fler hade jag nog haft svårt att hitta, i alla fall om man tar temat bokstavligt.












Dagens skörd 2016-10-24

På måndagar brukar brevlådan vara knökfull, tyvärr består det mesta av reklam och en och annan postorderkatalog. Men idag fanns där också ett bokbrev till mig innehållande


När drömmen slår in av Sofia Fritzon



Vodka & plié av Terese Marvelin

Titel: Vodka & plié
Författare: Terese Marvelin
Format: Häftad
Antal sidor: 207
Förlag: Marvelin förlag
Recensionsexemplar

"Ebba Fors drömmer om en anställning på en av världens mest attraktiva teatrar, Bolsjojteatern i Ryssland. En framtid utan balett är inte ett alternativ.
Men livet är inte en dans på rosor. Ett alkoholmissbruk, en olycklig kärlek och mängder av sexiga män lurar i periferin.
Med biljett i handen och siktet inställt på Moskva stöter hon oväntat på sin stora idol, en berömd koreograf. Han ger henne ett erbjudande hon får svårt att motstå."

------------------------


Jag läste den här författarens förra bok, Allt som glimmar, i slutet av förra året och gillade den. Med Vodka & plié är det faktiskt samma förutsättningar som då, jag känner att efter att ha läst en massa våldsamma och tunga berättelser så behöver jag lite feelgood.

Huvudpersonen Ebba är en trevlig tjej som jag får sympati för. Hon har en massa drömmar men inte mycket insikt om vad som är genomförbart och hur mycket jobb det kräver att förverkliga de drömmarna. Och det är här som det blir lite problem för mig. Att drömma om Bolsjojteatern är en sak, men att söka dit med en bakgrund som "hobbydansare" är lite för mycket. Ja, jag vet att feelgood inte nödvändigtvis behöver vara speciellt verklighetsnära, men för mig funkade det här inte alls, men kan nog fungera bättre för andra. Att komma med i den svenska truppen däremot tyckte jag var helt OK.

Annars gillar jag boken, den är perfekt lättläst och mysig som en feelgood ska vara. Helt enkelt en charmig berättelse att drömma bort sig med nu när hösten är här.

Tack Terese Marvelin för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Terese Marvelins websida


Min recension av

Allt som glimmar


Vodka & plié finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad/E-bok
Bokus Häftad/E-bok
CDON Häftad


söndag 23 oktober 2016

Ett oemotståndligt begär av Birgitta Bergin

Titel: Ett oemotståndligt begär
Serie: Anna Holm
Författare: Birgitta Bergin
Format: Inbunden
Antal sidor: 314
Förlag: Bokfabriken
Recensionsexemplar

"Anna har allt hon någonsin önskat sig - ett harmoniskt familjeliv och ett utmanande jobb som företagsledare för Vansbro fastigheter. Men när hennes älskade börjar arbeta med ett nystartat välgörenhetsprojekt drivs de allt längre ifrån varandra. Och vem är egentligen projektets mystiska och hemliga grundare?
Inte blir det lättare att hålla relationen vid liv när ett svekfullt ex till Anna dyker upp i Stockholm och gör allt för att få kontakt med henne. Hon står till en början emot hans inviter, men när han råkar ut för en olycka ser hon ingen annan utväg än att hjälpa honom. Orosmolnen hopar sig alltmer över Annas nyfunna lycka, och en ödesdiger konfrontation ställer situationen på sin spets. När stormen bedarrat har Anna fler svar än vad hon önskat sig. Först då vet hon vad som är sant och falskt, vem som är hennes vän och vem som är hennes fiende."

---------------------

Ett oemotståndligt begär är tredje och avslutande delen i trilogin om Anna Holm. Jag har ju läst de två tidigare delarna och tyckt om dem så jag blev jätteglad när den här dök upp i brevlådan, jag ville ju veta hur det skulle gå för Anna.

Jag blir fortfarande irriterad på Anna och hennes obeslutsamhet, men den här gången blir jag också irriterad på att hon inte har samma regler för sig själv som för Filip. Ska man ställa krav på någon så bör man nog själv hålla ryggen fri och föregå med gott exempel. Jag är nog rätt så hårdhudad och kanske t o m cynisk så jag bara suckar åt Annas naivitet...det är nästan så jag tycker lite att emellanåt får hon skylla sig själv om det går snett. Har någon svikit förut så ska det mycket till innan man litar på den personen igen.

Även den här boken är trovärdig, precis sådär fungerar det med problemen i den verkliga världen, småsaker förstoras och man blir lätt lite småsint och kräver mer av andra än man kräver av sig själv.

Jag gillar hela trilogin och är lite nyfiken på om lugnet nu äntligen ska infinna sig för Anna. En fjärde del i serien skulle inte sitta helt fel.



Tack Bokfabriken för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Birgitta Bergins websida


Mina recensioner av de tidigare delarna i serien

Ett oemotståndligt förslag
En oemotståndlig affär


Ett oemotståndligt begär finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Veckoplanering vecka 43

Jag är riktigt, riktigt nöjd med hur läsandet fungerade förra veckan. Jag lyckades inte bara följa planeringen utan också läsa mer än vad jag planerat för från början. Det märkliga är att jag hann läsa så mycket trots att maken var hemma hela veckan, vanligtvis blir det inte lika mycket lästid när han är hemma. Men vad än orsaken är så gick det alltså bra och det är jag glad för, nu ligger jag inte efter i läsandet i alla fall. Värre är det med recensionsskrivandet, men där börjar det också sakta bli bättre.

Så nu är det alltså dags att planera för kommande vecka



Det jag tänkt läsa är





En väktares bekännelser av Elin Säfström
(Har jag redan läst ungefär 1/3)












Hot över Östersjön av Mark Greaney













Öden och sanningar av Miroslav Popovic






Om inget oförutsett inträffar så räknar jag med att hinna läsa de här och då är jag nog i kapp med läsandet.

Vad har du planerat att läsa i veckan?







En smakebit på søndag - En väktares bekännelser

Den här helgen har jag hunnit läsa, i alla fall hittills. På lördagen hade vi ett par kompisar på besök men annars så satt jag i princip hela dagen och läste. På söndag har jag en inplanerad aktivitet, att plocka ihop en hög med läsning åt en av makens arbetskamrater. Utöver det så kan jag helt ägna mig åt böckerna och det ska bli så härligt. Men söndagen börjar jag ändå redan på natten med att delta i En smakebit på søndag som anordnas av Flukten fra virkeligheten. Det går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

-------------------


Min smakbit kommer från sidan 10 i En väktares bekännelser av Elin Säfström (Titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)






"Jag försöker se till att Stockholms rådare inte gör sig helt omöjliga och blir upptäckta av vanligt folk. Detta eftersom vanligt folk knappast skulle godta att leva i frid och harmoni med tomtar och troll och andra, i deras tycke, tvivelaktiga individer. Det är i alla fall vad mormor säger och jag tror hon har rätt. Folk brukar inte vara jättebra på att acceptera sådant de uppfattar som avvikande."




lördag 22 oktober 2016

Gryningspyromanen av David Widlund och Monica Walldén

Titel: Gryningspyromanen: En berättelse om hämnd
Författare: David Widlund och Monica Walldén
Format: Häftad
Antal sidor: 328
Förlag: Hoi förlag
Recensionsexemplar

"I april 2016 blev Ulf Borgström villkorligt frigiven efter ett fängelsestraff för grov mordbrand. Hur kommer det sig att han bara blivit dömd för tre bränder, när han enligt egen utsago har anlagt minst 200? Vem är han, och vad har format honom till den han är idag?
Denna dokumentära bok ger svaren på vad som skapat Sveriges värsta mordbrännare. Vi får veta var hans oresonliga hat mot samhället kommer ifrån och får en inblick i vad vi kan vänta oss av honom efter frigivningen. I boken presenterar författarna även en helt ny metod för åtal som aldrig tidigare prövats i Sverige.
Det här är historien om en man som gäckade polisen i tjugo år. En sann berättelse om svek, hämnd och ett stort misslyckande av samhället."

------------------
Jag fick ett mail från en av författarna, David Widlund, med en förfrågan om jag ville läsa den här boken.Jag tyckte boken verkade intressant så jag tackade såklart ja.

Eld är ju både fascinerande och skrämmande så att läsa om någon som bränner ner hus frivilligt är riktigt läskigt, men samtidigt är det intressant att få lite bakgrund till varför någon väljer att göra sådant. Själv är jag småfnoskig när det gäller eld och kollar tusen gånger att allt är släckt innan vi åker hemifrån och jag tror faktiskt att de flesta tänker sig för när det gäller eld. Och efter att ha läst den här boken måste jag medge att jag är extra noga med att hålla koll.

I den här boken har författarna grävt i Gryningspyromanens bakgrund och hur han formades till den han är idag och det är inte precis trevlig läsning. Hans barndom och tonåren var ju inte lätta och det finns mycket där som legat i fatet för honom. Samtidigt är min tanke också att man får många chanser i livet att välja väg och att det gäller då att välja det "rätta" och inte låta sig styras av tidigare oförrätter. Jag kan förstå känslorna när man haft en svår barndom, men det finns många som inte haft det lätt men som ändå inte låter det negativa ta över utan väljer motsatsen.

Det här är en intressant bok med mycket fakta om det som Gryningspyromanen gjort och om människan bakom dåden. Intressant är också att få läsa om myndigheternas och polisens agerande under den här perioden, vid vissa avsnitt kan man bara sucka, ta sig för pannan och undra "Hur tänkte de?" och man undrar lite över det svenska rättssystemet, tanken bakom alla regler och restriktioner för hur saker och ting ska göras är nog bra, men i verkligheten fungerar det inte riktigt som det var tänkt.

Gryningspyromanen: En berättelse om hämnd är en intressant och skrämmande bok som faktiskt också ger förslag på hur utredningen av den här typen av brott borde hanteras så att man har möjlighet att få fast, och framför allt få fram hållbara bevis, så att man kan döma brottslingarna innan de hinner göra alltför stor skada.

Mer info om författarna och boken finns att läsa på bokens websida

Tack David Widlund för rec.exet!



Gryningspyromanen finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad
Bokus Häftad
CDON Häftad



fredag 21 oktober 2016

Helgläsning

Idag har min lilla illertjej, Ira, varit på blixtvisit hos veterinären för att få ett hormonchip så hela morgonen har gått åt till det. Det betydde också att jag inte hann med min vanliga dos med t hé direkt på morgonen och led svårt av abstinens tills vi kom hem. Nu har jag hunnit tanka upp så att hjärnan börjar fungera normalt och då är det dags att sätta igång med läsplaneringen för helgen







Det jag tänkt läsa är





Efter monsunen av Robert Karjel
(har redan läst ungefär 1/3)












En väktares bekännelser av Elin Säfström








Skulle jag sedan hinna med nånting till skulle jag såklart bli glad. Och utöver läsandet så ska jag försöka hinna komma ikapp med recensionerna den här helgen.





Veckans sista

Sista paketet för veckan var en tegelsten


Hot över Östersjön av Mark Greaney

torsdag 20 oktober 2016

Blodmåne av Markus Lutteman

Titel: Blodmåne
Författare: Markus Lutteman
Format: Inbunden
Antal sidor: 383
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar
En världsomsegling på 366 dagar

"En noshörning dödas brutalt på Kolmårdens djurpark medan den svenska rockstjärnan Rob Chazey trashar hotellrum i New York.

Något dygn senare befinner han sig i den sydafrikanska vildmarken, mitt i en global härva av smuggelkarteller, desperata tjuvjägare och korrumperade diplomater."

---------------------



Jag har läst Luttemans El Choco och Det du inte såg, tidigare och gillat båda böckerna och Herkulesserien som han skriver tillsammans med Mons Kallentoft är en av mina absoluta favoritserier så jag behövde inte fundera speciellt länge när jag såg att Blodmåne skulle komma ut. Och inte nog med att boken är skriven av en författare jag gillar men den behandlar också ett alltid lika aktuellt och viktigt ämne: tjuvjakt på och handel med utrotningshotade djur.

Bara tanken på att kommande generationer inte kommer att kunna se vissa arter av vilda djur i naturligt tillstånd utan bara som bilder på djur som "en gång funnits" är skrämmande. Jag har inget emot jakt så länge det handlar om t ex mat, men tjuvjakt på utrotningshotade djur är oförsvarbart. Visst, det finns arter som man trott varit utrotade men där man sen hittat någon överlevande koloni, men i de flesta fall händer inte det utan det som är utrotat är helt enkelt borta för evigt.

Författaren lägger också i Blodmåne skulden där den här hemma, dvs inte hos de som av olika orsaker (hot, fattigdom el dyl) gör det smutsiga jobbet att döda djuren och skaffa fram kroppsdelar som de kan få betalt för, utan hos "slutanvändaren" som betalar för att få tag på dessa kroppsdelar (t ex noshörningshorn). De som inte kan stå emot hot och/eller bara försöker tjäna pengar för att få mat på bordet tycker jag synd om, de är nog offer också men på ett annat sätt än djuren.

Jag är enormt imponerad över den reasearch Lutteman gjort inför den här boken och jag är väldigt glad för de faktasidor och källhänvisningar som finns i slutet på boken där man får info som gör att man kan fördjupa sig i ämnet om man skulle vara intresserad.
Markus Lutteman skänker 10% av intäkterna från boken till olika projekt för att skydda noshörningarna.

Själva berättelsen är spännande och samtidigt riktigt hemsk och den leder till mycket funderingar kring utrotningshotade djur och människorna som är inblandade i tjuvjakten och handeln med den här typen av djur.
Blodmåne är en engagerande och viktig bok om ett problem som folk kanske inte alltid tänker på men som alla borde bli medvetna om. Den här boken är en bladvändare som hamnar direkt bland mina Årets favoriter! Läs den, du också!

Mer info om författaren och hans böcker finns på Markus Luttemans websida

Tack till Bookmark förlag för rec.exet!


Blodmåne finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Dagens post 2016-10-20

Det här är inte sant! Det börjar kännas som om postutbärningen här ute äntligen börjat fungera...kanske. Igår kom ett stort paket med foder åt djuren och faktiskt så kom posten med den ända till dörren precis som kunden beställt, istället för att köra förbi på stora vägen och tuta och sen påstå att ingen var hemma.
Och det kom post idag också...ingenting stort den här gången, men ett litet bokpaket innehållande


En väktares bekännelser av Elin Säfström



Hett i hyllan #62



Veckan har gått alldeles för fort och det är redan torsdag. Och på torsdagar är det dags för Monikas Hett i hyllan. Hon skriver

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

-----------

Den här gången blir det ännu en av mina loppisfynd. Jag har varitoch är nyfiken på Mo Yan så när jag hittade den här på en bakluckeloppis så var det ett perfekt tillfälle att köpa en bok av honom billigt. (OBS! Titeln är länkad till Adlibris och där finns mer info om boken)






Vitlöksballaderna av Mo Yan








På det sättet är loppisar och second-hand perfekt - jag kan köpa böcker av författare som jag ännu inte provat på och det är så billigt att även om jag sen inte skulle gilla boken så lär jag inte ångra att jag lagt ner alltför mycket pengar på boken med tanke på att den troligtvis bara kostat ca 20,-. Jag är fortfarande lika nyfiken men har bara inte haft tid än att prova om jag gillar böcker av just den här författaren.

onsdag 19 oktober 2016

Veckans bokbloggsfråga vecka 42

Idag ska jag hämta nya ID-kortet hos polisen och därefter är det dags att veckohandla. Men innan jag åker iväg så tänkte jag svara på Veckans bokbloggsfråga som anordnas av Barnboksbloggen. Hon frågar

Hur ser din familj och dina vänner på ditt bloggande och läsande? Är de nyfikna, stöttande och glada för ditt intresse eller tycker de att det tar alldeles för mycket tid och energi? Hur bemöter du detta i så fall? Ser du själv till att prioritera ditt intresse även om omgivningen inte är stöttande? 

--------------------


Hela min familj läser och har alltid läst så det har alltid varit ett gemensamt intresse. Min man läser också. Så på det sättet har jag haft och har det väl förspänt, läsandet har alltid varit en del av mitt/vårt liv så ingen har någonsin överhuvudtaget reagerat på att jag läser eller hur mycket jag läser eller hur mycket tid som går åt till det.
Jag har vänner som läser och självklart pratar jag mycket om böcker med dem. Och jag har vänner som inte läser men med dem har jag något annat gemensamt och då är inte mitt läsande på tapeten överhuvudtaget. Enda reaktionen från både läsande och icke-läsande vänner har varit "Hur hinner du läsa så mycket?"-
Den enda som nämnt något om mitt bloggande är brorsan och han tycker det är kul att jag har en egen blogg och har faktiskt tipsat sina vänner och bekanta om den.

Det är ingen som kommenterat att jag skulle lägga för mycket tid på läsande och/eller bloggande (de skulle bara våga!), de är nog nöjda med att jag har nånting att göra på dagarna. Och så är det ju också så att vid den här åldern bryr jag mig faktiskt inte speciellt mycket om vad andra tycker om mitt läsande. Jag är 50+ och sjukpensionär så jag kan lägga precis så mycket tid jag vill på läsande och bloggande och ändå hinner jag med en massa annat också.

tisdag 18 oktober 2016

Veckans utmaning: Nördar och noobs



Veckoutmaningen hos Kulturkollo handlar om nördar och noobs.

Veckans utmaning är tämligen enkel i sitt utförande, men kanske svår för den som vågar ta den. Det handlar om att komma ut, att erkänna, att vidkännas och stå för sitt nörderi. Vad brinner du för? Vad är du storsamlare av? Vad är din fandom? Vad kan du allt om? Och för all del: när är du noob (d.v.s. nybörjare och dålig, men samtidigt kan du inte låta bli)?

-------
Ojojojoj, här kan man snacka om att öppna Pandoras ask. Jag har nämligen väldigt lätt att snöa in mig totalt på olika saker och går då "all in" så att säga. Det har också lett till att samlingarna här hemma är så omfattande att maken brukar säga att vi skulle behöva minst 10 rum till.

Foto: Lilian Westerberg
Det som jag verkligen ordentligt snöat in mig på de senaste 20 åren är ILLRAR. Jag har  levt med och läst om illrar, deras sjukdomar , beteende, historia, geografiska utbredning osv osv. Jag har varit både "vanlig" illerägare och fött upp illrar. Har varit ordförande i en illerförening, jobbat med omplaceringar och hitteillrar osv., hållit föreläsningar och utbildningar om iller osv osv. Illrar har nog varit den största passionen i mitt liv under de senaste 20 åren och trots att jag nu dragit ner på det hela lite så sitter jag fortfarande och läser forskningsrapporter, studier och sånt. En av orsakerna till att illrar tog över mitt liv så fullständigt är att det är ett så fascinerande djur och det går inte att bli fullärd. En av mina första mentorer sa att i samma sekund hon kände att hon kunde allt om illrar och inte hade nånting kvar att lära sig så skulle hon lägga av... Hon somnade in i sin egen säng omgiven av sina illrar.
Illerintresset bredde också ut sig till andra områden eftersom jag började samla böcker om illrar, både skönlitterära och faktaböcker (veterinärböcker) och illerfigurer. Så nu har jag ett helt vitrinskåp fylld till bristningsgränsen med illrar (och deras släktingar) i keramik, brons, trä, glas osv osv, både av erkända konstnärer och av okända. Och en hylla i bokhyllan som är helt och hållet för illerböckerna. Och i datorn finns en länksamling till vetenskapliga artiklar, forskningsresultat osv osv.

-------------------------

Något som jag också gillar att samla på är GLAS OCH KERAMIK. Det intresset har ännu inte blivit en lika djupgående passion och det kostar ju lite mer, så samlingen är än så länge inte alltför omfattande, men den växer hela tiden. Och jag är ännu inte riktigt på det stadiet där jag läser allt jag kommer över när det gäller designers osv. Men en del har jag hunnit med och jag lär fortsätta att läsa på. Det här samlandet ser jag lite som en liten pensionsförsäkring, speciellt när man någon gång gör riktiga fynd...





                                                                        -----------------------






Något som är nytt och som jag fortfarande är nybörjare (noob) i är MÅLARBÖCKER. Jag lär aldrig bli speciellt bra på att måla med tanke på att jag har defekt färgsyn och har problem med visuell perception, men man kan ju bli bättre ju mer man håller på. Det som är lite farligt med det här intresset är att det är lätt att fastna för det här med att skaffa fler och fler målarböcker och så finns det ju en uppsjö olika typer av pennor man kan skaffa sig. På tal om det så är det nog dags att lägga in månadens beställning hos Zinkvit...







Och det här är bara de mest uttalade nörderierna just nu, det känns som att jag hela tiden utvecklar nya specialintressen och snöar in mig totalt på något, om inte annat så för ett tag i alla fall, tills något nytt och roligare dyker upp. Helst ska det alltid vara något där jag kan kombinera så många områden som möjligt, dvs läsa, samla och besöka ställen.