lördag 19 november 2016

Arktis: liv i en värld av is och snö av Felix Heintzenberg & Ole Jørgen Liodden

Titel: Arktis: liv i en värld av is och snö
Författare: Felix Heintzenberg & Ole Jørgen Liodden
Format: Inbunden
Antal sidor: 200
Förlag: Bio & Fokus Förlag
Recensionsexemplar
En världsomsegling på 366 dagar

"I de allra nordligaste delarna av vårt jordklot finns en avlägsen värld av is och snö, en av vår planets sista genuina vildmarker. När den svaga sommarsolen tinar upp isarna väcks den arktiska tundrans karga och vilda skönhet under ett par veckors tid åter till liv. Här lever några av norra halvklotets mest fascinerande livsformer, allt från isbjörnar och fjällrävar till fjällugglor och lämlar. Intill tundran, längs de nordliga ishavskusterna, häckar havsfåglar i jättelika kolonier och under ytan har sälar och valar hittat en egen värld.

Den som har tillfälle att besöka Arktis förstår att det är så mycket mer än bara ett område eller ett landskap. Det är Arktis invånare, fåglarna ihop med andra djur och växter i landskapet, med alla ljud, dofter och det nordiska ljuset, som är Arktis"


------------------------------------------

När jag fick ett erbjudande om att välja en av de nominerade böckerna till Augustpriset för att läsa och recensera blev jag jätteglad. Ja hade ju redan tidigare kikat lite på böckerna och det var speciellt en som jag var väldigt intresserad av och självklart valde jag den.

Redan den vackra bilden på framsidan var så lockande att jag hade svårt att låta bli att kasta mig över boken i samma sekund jag fick den och när jag väl började läsa blev jag helt uppslukad av den. Det här är verkligen en bok som låter mig besöka Arktis sittandes i min egen fåtölj.

Många tror att fackböcker är tråkiga och svåra och därför t o m undviker fackböcker. Den här boken  är allt annat än tråkig. Texten är engagerande och lättläst och man lär sig en hel del om det unika djur- och växtlivet i Arktis. De fantastiskt vackra fotona förstärker känslan av att befinna sig där mitt bland isbjörnar och andra arktiska djur. Trots att boken alltså är fullproppad med fakta så är den lättläst och man tar till sig information utan att ens märka det och utan att behöva anstränga sig.  Och man får upp ögonen för hur bräcklig den arktiska  miljön är när det gäller klimatförändringar och hur enkelt människan kan få de här fantastiska djuren och växterna att försvinna...för evigt. Hur helt plötsligt kommande generationer kan se allt detta bara på bild som någonting som en gång funnits men som människan lyckats förstöra.

Arktis: Liv i en värld av is och snö är nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok och det är den definitivt värd. Det här är inte bara en fotografibok som man lägger på kaffebordet så att besökare kan titta lite på de vackra fotografierna, det här är en bok som engagerar och berättar om en av de sista orörda vildmarkerna och den får verkligen läsaren att förstå varför den här unika miljön med djur- och växtarterna som är speciellt anpassade till att leva där, måste bevaras.

Läs mer om Augustpriset på den officiella websidan

Mer info om Felix Heintzenberg finns på hans websida
Mer info om Ole Jørgen Liodden finns på hans websida

Arktis finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar