onsdag 1 februari 2017

Den vita liljan av Elisabet Nemert

Titel: Den vita liljan
Författare: Elisabet Nemert
Format: Pocket
Antal sidor: 294
Förlag: Månpocket
Hyllvärmare

"Catherina föds år 1460 i Palermo på Sicilien. Hennes mor dör i barnsäng men hinner uppfatta att den lilla bär på en ovanlig styrka. Av fruktan för att den känslokalle fadern ska undertrycka flickan bönfaller hon sin svägerska att låta dottern växa upp hos henne i Messina.
Catherina får en lycklig barndom, hon uppfostras till en sofistikerad renässansdam som även är en mästare på ridning och fäktning. Men när fosterfdern dör slås hennes tillvaro i spillror. Hennes biologiske far säljer henne för ett stycke land till en man som är så grym att hon tvingas fly. Under falsk identitet och förklädd till man beger hon sig till Florens för att söka sin lycka som konstnär. Av en slump träffar hon Lorenzo de Medici, stadens härskare och samtidens störste konstmecenat. Det uppstår en ögonblicklig kontakt dem emellan.

---------------

Jag har hört talas om Elisabet Nemerts böcker och vet att många tycker om dem, men trots att jag gillar att läsa historiska romaner ibland så har det inte blivit av att jag läst något av henne förrän nu.

En berättelse som utspelar sig på Sicilien är alltid intressant, det är ganska sällan som jag stöter på böcker där handlingen ens delvis finns just där. Tyvärr tycker jag inte riktigt att jag får någon känsla av vad som är speciellt med just den platsen, men det kanske inte spelar så stor roll eftersom det viktiga i berättelsen är Catherinas liv.

Den här boken är lite "extra allt" - den är väldigt svart/vit. Alla de goda är för goda och snälla och alla de onda är riktigt elaka och grymma. Här är det ytterligheterna som är det viktiga och det som slår an tonen för berättelsen.
Personbeskrivningarna är det lite likadant med, Catherina är verkligen extra allt - hon är vansinnigt vacker och hon är mästerlig i allt hon företar sig vare sig det gäller måleri, fäktning eller ridning.

Jag kan ändå överse med alla klichéer och det sockersöta för det här var precis det jag behövde just nu, totalt kravlös läsning med både hjärta och smärta. Jag har ju lovat mig själv att i år försöka läsa lite lättsammare litteratur och det här var en början. Och jag kommer säkerligen att läsa mer av den här författaren!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Elisabet Nemerts websida


Den vita liljan finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad/E-bok
Bokus Häftad/E-bok
CDON Häftad


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar