torsdag 23 februari 2017

Veckans utmaning: Hälsa och välmåendeMina första reaböcker kom idag och efter att ha suttit och bläddrat igenom dem så är jag otroligt sugen på att sätta igång med någon av dem. Och jag har också suttit och bläddrat i de målarböcker jag köpte på rean. Där är nu problemet att de är så fina att jag nästan är rädd för att förstöra dem om jag börjar måla i dem.
Nu tänkte jag sätta igång med att skriva färdigt lite inlägg och recensioner och då kom jag på att jag ännu inte svarat på Kulturkollos veckoutmaning. Den lyder

Ja, den här veckans utmaning är enkel. Vi pratar hälsa och välmående och energitjuvar, så väl som kickar. Så veckans utmaning går helt enkelt ut på att delge ditt absolut bästa tips för att må bra, bättre, bäst! Vilket är ditt allra mest hälsosamma tips? Vad gör du för att boosta självförtroendet? När mår du som allra bäst? Är det framför brasan med en bok och en katt i knäet? Är det på semestern? Käkar du kanske ohemult stora mängder grönkål? Vad är hälsa för dig?

----------------

Så veckans utmaning går helt enkelt ut på att delge ditt absolut bästa tips för att må bra, bättre, bäst! Vilket är ditt allra mest hälsosamma tips?

Mitt absolut bästa tips för att må bra är att se till att vila tillräckligt och att försöka minska stress och "måsten" till ett minimum. Konstant stress och att pressa sig till det yttersta är varken fysiskt eller psykiskt bra så kan man bromsa lite och skal av lite av alla "måsten" så mår man mycket bättre. Det finns mycket som man gör som inte är absolut nödvändigt men som man gör bara för att det är så man alltid gjort. Men tänk efter - är det absolut, definitivt nödvändigt att göra det just då?
Det kan vara svårt att lära sig att vila, det var det för mig, men när man väl lärt sig så påminner kroppen om när det är dags att ta en paus och bara ta det lugnt.

Vad gör du för att boosta självförtroendet?

Jag vet inte om jag egentligen gör något speciellt - möjligtvis att jag bara upprepar det som mina föräldrar lärde mig en gång i tiden "Du är minst lika bra som alla andra"

När mår du som allra bäst?

Jag har nog aldrig mått så bra som jag gjort sen vi flyttade till huset där vi bor nu. Jag trodde aldrig att jag skulle älska att bo ute på "landet" men det gör jag. Och jag mår som allra bäst när jag sitter i köket med en mugg te och tittar på djurlivet där utanför - tidigt på morgonen leker hararna vid skogsbrynet på andra sidan vägen och fältet, fasantuppen som kommer och hälsar på lite då och då och som retar katterna så de nästan kryper ur skinnet, fasanhönan som tar med sig sin kull varje år på besök och alla de andra vilda djuren som rör sig häromkring.

Vad är hälsa för dig?
Hälsa är nog att vara i balans på alla sätt, både fysiskt och psykiskt. Man behöver inte äta på något speciellt sätt (t ex alla dessa olika dieter) utan man kommer långt med att se till att äta balanserad och vällagad "vanlig" mat. Man behöver inte springa på gym 4 dagar i veckan eller vara ute och jogga varje dag - det räcker bra om man ser till att gå istället för att ta bussen, ta trapporna istället för att åka hiss. Viktigt är också att man gör sånt som man själv trivs med och tycker är roligt och som man blir glad av, då kommer nog allt det andra av sig självt.

2 kommentarer:

  1. Balans är bra men ofta ack så svår att få till.

    SvaraRadera
  2. Du är minst lika bra som alla andra! Bra att säga till sig själv ibland men svårt att lyssna på tror jag.

    SvaraRadera