tisdag 2 oktober 2012

Blå gryning

Blå gryning av Ann Cleeves

"Havet stormar mellan de höga klipporna på Fair Isle, den minsta av Shetlandsöarna. I ett litet ostadigt plan sitter polisen Jimmy Perez på väg hem med sin fästmö Fran, som ska presenteras för föräldrarna.
På ön finns också en fågelstation med en kvinnlig föreståndare, hennes familj och ett antal besökande ornitologer. Efter en förlovningsfest för Perez och Fran hittas föreståndaren brutalt knivmördad. Vid första anblicken verkar ett klassiskt triangeldrama ligga bakom mordet, men det visar sig att fler på ön bär på hemligheter.
Snart inträffar ytterligare ett oförklarligt brott. Utan hjälp utifrån vet Perez att han måste aerbeta snabbt. De tilltagande höststormarna isolerar öborna från omvärlden och en av dem är en mördare som kan slå till när som helst."

-------------------------------------------------------------

Jag blev ju lite förvarnad av Monika men hoppades ändå att jag inte skulle bli alltför besviken på Blå gryning. Tyvärr så hoppades jag nog för mycket. Det känns som att Ann Cleeves tappat intresset när hon kom till den här fjärde delen i kvartetten och det är synd. Hela boken känns faktiskt lite halvhjärtad, tyvärr. Jag har gillat den Jimmy Perez som man undan för undan lärt känna i de tre första böckerna - lugn, fåordig och eftertänksam - men i Blå gryning försvinner hans personlighet i princip helt känns det som. Miljöbeskrivningarna som varit en annan favorit i dom tre första böckerna förmedlar inte riktigt den karga naturen på öarna längre, och personbeskrivningarna är på något sätt ihåliga. Ann Cleeves har i Blå gryning definitivt tappat lusten att skriva mer om Shetlandöarna och det är synd, jag hade gärna läst fler böcker med Jimmy Perez som huvudperson.

Blå gryning finns att köpa hos t ex Bokus och Adlibris
2 kommentarer:

  1. Ryktet säger att det ska komma fler böcker i Shetlandskvartetten. Vi får hoppas att Cleeves hittat tillbaka till lusten att skriva om människorna där i så fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle vara jättekul om det kom flera, men under förutsättning att dom i såna fall kommer upp i nivå med dom tre första böckerna.

      Radera