lördag 27 oktober 2012

Stalins barn

Stalins barn av Owen Matthews

"En sommardag 1937 arresteras den unge partimannen Boris Bibikov av Stalins hemliga polis. Hans familj ser honom aldrig igen. Kort därefter skickas hans hustru till Gulag och de två döttrarna får klara sig själva i ett krigshärjat Sovjetunionen. Mirakulöst nog överlever flickorna. I början av 1960-talet förälskar sig den ena av dem, Ljudmila, i den brittiske ambassadtjänstemannen Mervyn Matthews. I skuggan av kalla kriget utspelas deras passionerade kärlekshistoria, tills de slutligen återförenas i England. Här föds bokens författare, Owen."

----------------------------------------------

Oj, vad jag misstog mig på den här boken. Jag såg den ett flertal gånger på t ex bokrean och hoppade över den i o m att den enligt omslaget och baksidestexten för mig signalerade "vanlig kärleksroman". Nu hamnade den i köpkorgen i alla fall när jag skulle beställa böcker (3 för 99,-) och hade valt två och behövde en tredje. Och tur var väl det för när jag började läsa så var det inte en "vanlig kärleksroman" jag läste. Owen Matthews har skrivit den mer som ett reportage om sina föräldrar och om det Ryssland där dom träffades  och det är det som gör den så intressant. En kärlekshistoria med Ryssland/Sovjet som bakgrund hade redan det varit intressant, men nu är det ett reportage med korrekt bakgrundsfakta om samhällssystem, politik och levnadsvillkoren för dom som bodde i Sovjet och det gör det hela superintressant. Att sen den "passionerade kärlekshistorian" kanske inte är så passionerad och inte slutar helt i rosenrött är nästan ett plus i kanten för det är ju ändå det verkliga livet det handlar om och inte bara fiktion.

Min man älskar såna här böcker och han hade också uppfattat boken som en vanlig kärleksroman men efter att ha kikat lite i den så sitter han redan och väntar att få läsa den.

Stalins barn kan köpas hos t ex Bokus eller Adlibris


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar