måndag 21 september 2015

Akrobaten

Titel: Akrobaten
Författare: Jenny Forsberg
Format: Kartonnage
Antal sidor: 244
Förlag: Klartext

"Nu får det vara nog!" skrek Lena och kastade potatisgratängen i golvet. Formen sprack på mitten. Kladdig potatis och sås över köksgolvet.
Leilas make, mytomanen Tom, sprider gärna bilden av den lyckliga familjen i Täbyvillan, men Leila har tröttnat på hans bedrägerier. Hon vill skiljas.
Parets tonårsbarn Anna och Victor har båda sina hemligheter, Anna dränker sina i sprit, droger och förnedrande fyllesex. Victor slår volter i gymnastikhallen och knut p¨å sig själv för att dölja skolvardagens mobbning. Leila flyr in i kärleksromanernas värld, men någon som förföljer familjen tvingar henne tillbaka till verkligheten."

----------------------------------

Jag såg den här boken i ett inlägg hos en annan bloggare och blev nyfiken. Att sen författaren själv tog kontakt och frågade om jag ville läsa boken och recensera den var som pricken över i:et.
Jenny Forsberg har skrivit tre fackböcker tidigare och Akrobaten är hennes debutroman.

Akrobaten är en relationsroman om en "vanlig" familj, även om det händer mycket i familjen just nu.
De vuxna, Tom och Leila är inte riktigt personer som jag orkar engagera mig i. De två lär jag ändå inte känna mer än vad som räcker för att bli irriterad på båda - Tom ljuger, ljuger och ljuger och fifflar med lite av varje, Leila låtsas som om hon inte visste alt. anade något, för medger hon att hon vet (eller ställs inför fullbordat faktum) så måste hon göra något åt det.

Annat är det med de två barnen, Anna och Victor, där är det lätt att engagera sig i deras liv och problem.Det som är synd är att man lite ytligt hastar förbi, t ex med Anna, sådant som jag kan känna man kanske borde ha fördjupat sig i lite mer.De problem Anna och Victor har är väldigt trovärdiga och känns verkliga. Och något jag verkligen uppskattar är de ungas språk, som sitter som det ska.

Tempot är ganska högt, men....det känns som att Forsberg försökt klämma in alldeles för mycket i en och samma bok - för mig är det  inte riktigt trovärdigt att allt det här skulle kunna hända i en "vanlig" familj inom en relativt kort tidsperiod. Jag hade faktiskt föredragit en något lugnare tempo med lite mer fördjupning i vissa av händelserna, och speciellt då Anna och Victor.

Akrobaten är en lätt- och snabbläst roman som jag faktiskt tror att även många ungdomar skulle uppskatta.

Tack till Jenny Forsberg för rec.exet! 

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Jenny Forsbergs blogg

Akrobaten finns att köpa hos t ex

Adlibris  Kartonnage/E-bok
Bokus Kartonnage/E-bok
CDON Kartonnage/E-bok


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar