söndag 27 oktober 2013

När jorden rämnar

När jorden rämnar av Reggie Nadelson

"New York är förlamat sedan attentatet den elfte september: barrikader, avspärrningar och beväpnade soldater är numera permanenta inslag i stadsbilden. En frostig vintermorgon hittar en joggare barnkläder, indränkta med blod och nergrävda i den till hälften frusna marken i närheten av Brighton Beach på Brooklyns Atlantkust. När ett barn försvinner i en annan del av staden kommer hela New York Citys skräck och osäkerhet upp till ytan. Finns det ett samband mellan de båda fallen?

Den rysk-judiska kriminalpolisen Artie Cohen kallas in för att delta i utredningen. Under sitt alltmer besatta sökande efter det försvunna barnet hamnar Cohen i de avlägsna förstäderna på Brooklynkusten, och hans förflutna kommer plötsligt ikapp honom.

Jakten på mördaren går genom ett New York som sällan skildras, staden som är byggd på vatten: öar, broar, tunnlar och stränder - från nedre Manhattan via Brooklyn och Coney Island till fiskeläget Sheepshead Bay."

--------------------------------------------------


Jag blev lite förvånad när jag kom underfund med att Reggie Nadelson är en kvinna. Den lite hårdföra stilen brukar ju faktiskt oftast användas av män och mera sällan av kvinnor.

Den rysk-judiska kriminalpolisen Artie Cohen är precis en sådan udda fågel som jag gillar och han rör sig i såpass ovanliga miljöer, den ryska befolkningsgruppen i New York, att redan det blir intressant. Nackdelen är att själva brottet kommer lite i skymundan eftersom det finns så mycket att redogöra om själva befolkningsgruppen och deras inställning. Men i o f s så har också brottet och dess efterverkningar beröringspunkter med just vanorna och inställningen hos de inflyttade ryssarna.

Själva brottsintrigen är ganska klurig, men så småningom börjar jag ana mig till vad som hänt och vem som egentligen är den skyldige. Och från början misstänker ma inte ens den personen, vilket också är positivt.

Jag har två böcker till om Artie Cohen i bokhyllan och det ska bli spännande att se om de är lika intressanta.

När jorden rämnar finns att köpa hos t ex

Adlibris  (ljudbok)
Bokus  (mp3-bok)
CDON  (ljudbok)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar