torsdag 31 oktober 2013

Eldnatt

Eldnatt av Yrsa Sigurdardóttir

"Vårdhemmet för gravt handikappade förvandlades till en helvetisk dödsfälla när hela huset en natt stod i lågor. Fem dog i elden, den enda överlevande, en pojke med Downs syndrom, dömdes för mordbrand.
Men var han verkligen skyldig? Händelsen har nästan hunnit falla i glömska när advokat Thóra Gudmundsdóttir blir påmind om den, av en ny bekantskap som hon hellre vore utan. En långtidsdömd pedofil på samma anstalt som pojken tycks ha ett lika sjukligt som skrämmande sinne för att skaffa sig kunskap i fallet. Vilka är hans intressen, varför har han kontaktat henne?
Samtidigt börjar en radiojournalist få hotfulla samtal till sitt program. Det är uppenbart att fler brott, med dödlig utgång, kan kopplas till branden. När hela sanningen gör sig hörd innebär den en fasa som går bortom naturen."

---------------------------------------

Om det är något jag tycker är riktigt skrämmande så är det bränder. Och ännu mer skrämmande blir det när de som drabbas är människor som har små möjligheter att rädda sig ur lågorna. Så redan från början galopperade fantasin iväg och det blev riktigt, riktigt läskigt.
Man kunde ganska tidigt i boken gissa sig till vem som var inblandad, men det gjorde faktiskt ingenting, för det var vägen till avslöjandet och hur det hela gått till som var det intressanta.
Jag gillade Den som gräver en grav, men Eldnatt var nog snäppet bättre.
Nu läser jag böckerna i lite fel ordning, men det har faktiskt hittills inte stört läsningen alls, men jag ska nog försöka komma i fas nu, så nästa bok blir Det tredje tecknet och då ska jag nog vara i fas och kan fortsätta läsa Sigurdardottirs böcker i den ordning de ska vara, för än så länge har jag inte tröttnat på huvudpersonen Thóra.

Eldnatt finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar