måndag 28 oktober 2013

Sköldpaddans långsamma vals

Sköldpaddans långsamma vals av Katherine Pancol

"Joséphine är i 40-årsåldern när hon plötsligt slår igenom och blir succéförfattare. Hon lämnar sin iskalla mamma och sin bortskämda syster och födelsestaden Curbevoi för att slå sig ner i en elegant våning i Paris.

Det dröjer dock inte länge förrän Jo börjar sakna förorten. Hon är fri men inte lycklig. Som ensamstående mamma måste hon vaka över båda sina döttrar, den tonåriga Zoé och hennes ambitiösa storasyster Hortense, som gör karriär som modestylist i London. Joséphines förhållande till sin egen syster är allt annat än harmoniskt. Och hon väntar ständigt på den stora kärleken som aldrig tycks dyka upp.

Så inträffar en rad våldsamma mord i de lugna och borgerliga kvarter där Jo bor och hon klarar sig nätt och jämnt undan med livet i behåll. Som tur är finns Philippe där, hennes svåger som älskar och åtrår henne. Kanske kan han få henne att glömma...?"

------------------------------------------


Sköldpaddans långsamma vals är en fristående fortsättning på Katherine Pancols Krokodilernas gula ögon. Och för en gångs skull känns "fristående fortsättning" verkligen som fristående, man behöver absolut inte ha läst Krokodilernas gula ögon för att få behållning av Sköldpaddans långsamma vals. Alltför ofta är det ju ändå så att trots att det står 'fristående' så har man en gnagande känsla av att man nog ändå borde ha läst den tidigare delen.

Jag hade lite svårt att  komma in i boken till att börja med, men ju längre in i boken jag kom desto lättare blev det. Jag tycker väldigt mycket om Katherine Pancols sätt att beskriva personerna och hur hon låter en lära känna dem genom deras tankar. Det är också mycket dialoger i boken och jag kan tycka att Pancol emellanåt är nästan för detaljerad när det gäller dialogerna - man hade inte behövt ha med varje ord som personerna säger.

När det gäller mordena så var det riktigt spännande att försöka gissa sig till vem som var förövaren och jag pendlade länge mellan två olika personer, men gissade sedan ändå på rätt person. Men jag gissade mig inte till den extra knorren som Pancol fått med.

I stort så tycker jag om boken, men man kunde faktiskt ha dragit ner lite på de alltför detaljerade dialogerna. Istället saknar jag mer miljöbeskrivningar - jag fick på något sätt ingen riktig känsla för hur det såg ut i Paris där de bodde. Och nu är jag nyfiken och sugen på att också läsa Krokodilens gula ögon!

Tack Bazar förlag för rec.exet !

Sköldpaddans långsamma vals finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza
2 kommentarer:

  1. Jag har precis läst ut Krokodilernas gula ögon, och är nyfiken på fortsättningen. Författaren var litet omständlig i den första boken också, men det visade sig ändå vara en bladvändare, för jag läste som en besatt ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med att vara lite omständig känns lite "franskt" för det har jag stött på ofta i böcker skrivna av franska författare.

      Radera