fredag 11 oktober 2013

Till dess din vrede upphör

Till dess din vrede upphör av Åsa Larsson

" >>Luften och hans egna rörelser hade rört upp så mycket slam inuti planet att han inte kan se handen om han håller armen utsträckt och lyser på den med ficklampan. Det är som att simma i en grön soppa.
Han ser ingenting. Absolut ingenting. Han vet inte längre vad som är upp och ner.
Linan som är fäst vid hans viktbälte fastnar lite här och där, i fastsurrningskrokar i golvet, i ett avslitet säte, i ett löst säkerhetsbälte. Överallt. Sedan börjar han simma på linan. Krockar med den. Fastnar i den. Den löper som ett spindelnät inuti planet. Och han hittar inte ut.<<

Någon mördar Wilma Persson och Simon Kyrö när de dyker på ett plan i Vittangijärvi.
Vad är det för en gammal hemlighet de har kommit på spåren?
Och vem är beredd att mörda för att hindra att den kommer ut?
En mordutredning tar sin början där polisinspektör Anna-Maria Mella hotas och kammaråklagare Rebecka Martinsson får besök av de döda."


-----------------------------------------------------Jag blir mer och mer förtjust i Åsa Larssons serie om Rebecka Martinsson. Till dess din vrede upphör är del fyra i serien. Jag hade lite svårt att först komma in i handlingen, möjligtvis pga det övernaturliga inslaget, där ett av offrena (Wilma) visar och berättar för läsaren vad som har hänt. Men när jag väl vant mig vid det (hon dyker upp lite här och var senare också) så gick det bra ändå. Som vanligt så känner jag riktigt kylan, den isiga vinden, ser snövallarna och naturen....och det känns som att komma hem. När det sen gäller persongalleriet så börjar jag nog ljumna lite när det gäller Rebecka, just nu är hon inte speciellt intressant, tycker jag. Måns hoppas jag försvinner i nästa bok, jag föredrar definitivt Krister Eriksson som verkar trevlig och en "hyvens" karl som nog skulle passa Rebecka. Anna-Maria Mella och Sven-Erik Stålnacke gillar jag fortfarande lika mycket som tidigare.

Familjen Krekula är inte alltigenom onda utan man kan faktiskt emellanåt förstå varför de handlar som de gör, och speciellt Hjalmar tycker jag bara synd om. Och det här är nånting som jag speciellt gillar i Larssons böcker, de goda och de onda beskrivs inte som ytterligheter utan alla är bara mänskliga och beter sig som människor gör, både på gott och ont.

Nu har jag kvar Till offer åt Molok i bokhyllan och känner att jag nog snart måste läsa den också.

Till dess din vrede upphör finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar