tisdag 4 februari 2014

Flykten från läger 14

Titel: Flykten från läger 14
Författare: Blaine Harden
Format: pocket
Antal sidor: 243
Förlag: Pocketförlaget

"Flykten från läger 14 är den omskakande skildringen inifrån ett nordkoreanskt arbetsläger av en ung människa som lyckades rymma därifrån.
Shin Dong-huyk föddes i arbetslägret 1982 och kände inte till något annat än den värld som fanns innanför det höga elstängslet där han växte upp. I tjugo år präglades hans liv av svält, tortyr och angiveri - ett upphittat riskorn kunde leda till en kamp på liv och död. Shin levde långt under varje form av mänsklig värdighet, ända till den dag då han lyckades fly och fann en helt ny värld, på andra sidan taggtråden."

----------------------------------------------


Jag fick tipset om den här boken av min man som hade läst om den någonstans. Jag har ju läst en del liknande böcker om livsöden i t ex Kina och Kambodja så jag tänkte att det skulle vara intressant att också få läsa och lära sig lite om Nordkorea. Nordkorea hör man ju annars inte så mycket om när det inte handlar om Kimfamiljen och deras tyranni och den personkult som omger dem. Utöver det så brukar det mest handla om spekulationer och gissningar om vad som egentligen händer i det landet.

Shins berättelse om sitt liv är helt ofattbart hemskt. Författaren Blaine Harden reserverar sig för sanningshalten i allt som Shin berättat, men för inte så länge sen såg jag en dokumentär om nordkoreaner som flytt till Sydkorea och både deras berättelser om förhållandena i Nordkorea och deras svårigheter att anpassa sig till livet och världen utanför Nordkorea överensstämmer perfekt med det som berättas i boken. Det är överhuvudtaget en bedrift att lyckas överleva i lägret och även om man i boken berättar en del av vad folk tvingades till för att överleva så tror jag ändå att verkligheten nog var ännu värre.

Det är svårt att förstå att någon, i det här fallet Kimfamiljen, kan utsätta sitt land och sina landsmän för sådan här grymhet. Frågan som dyker upp i huvudet på mig är "Varför?". Vad finns det för anledning till att agera på det här sättet? Visst har det funnits grymma diktatorer i västvärlden också, men i grymhet överträffas de definitivt av t ex Kimfamiljen i Nordkorea och de röda khmererna i Kambodja.

Tack till Pocketförlaget för rec.exet!

Flykten från läger 14 finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza2 kommentarer: