måndag 17 februari 2014

Här är jag nu

Titel: Här är jag nu
Författare: Karen Campbell
Format: Inb
Antal Sidor: 419
Förlag: Lind & Co

"Abdi har tillsammans med sin fyraåriga dotter Rebecca kommit till Skottland för att söka asyl. De har flytt fasansfulla händelser och Rebecca är så traumatiserad att hon slutat prata. Abdi är förvirrad över allt det nya som möter honom. I Somalia var han fiskare, lärare och familjefar. Hur ska han kunna skapa ett nytt liv åt sig och sin dotter i ett främmande land?

Deborah, en drygt fyrtioårig och barnlös kvinna som just begravt sin man, blir Abdis mentor och försöker hjälpa honom och Rebecca till rätta. I drygt ett års tid träffas de varje månad. Till en början är vänskapen lite tafatt och stel men den växer sig allt starkare, och efter hand får de lära sig mer om varandras brokiga förflutna."


----------------------------------------------


Det här är en bok som får mig i alla fall att fundera lite på hur det är att som flykting komma till ett helt nytt land som är så totalt annorlunda än vad man är van vid. Och där allt vad man varit i ens eget land suddas ut och man står på noll, eller snarare på -10, ingenting man gjort tidigare spelar längre nån roll eller är användbart. Det jag gillar är hur Campbell skildrat svårigheterna med att konfronteras med ett annat sätt att leva med en gnutta humor, ingenting är nattsvart svårt utan det finns ett litet leende med överallt. Och även om Abdi möter problem och t o m rasism så finns också motpolen med vänlighet och hjälpsamhet där.

Det är lite småmysigt med vänskapen mellan Deborah och Abdi och Rebecca och hur den vänskapen hjälper dem alla att gå vidare i livet.
Handlingen är väldigt trovärdig fram tills att Deborah börjar söka efter Abdis fru och då flyger både verkligheten och trovärdigheten rakt ut genom fönstret, tyvärr. Visst passar den delen in i handlingen och visst blir det då en "happy ending", men den här utvecklingen är inte längre trovärdig. Abdis fru hade man faktiskt kunnat få med i handlingen på något annat, mer trovärdigt, sätt.

Men jag tycker mycket om boken och vill gärna läsa mer av Karen Campbell.

Du som bor i Uppsala med omnejd! Enl uppgift ska Karen Campbell komma till Uppsala Stadsbibliotek den 6 mars för föreläsning,intervju och boksignering.

Tack Lind & Co för rec.exet!

Här är jag nu finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar