måndag 24 februari 2014

När rött blir svart

Titel: När rött blir svart
Författare: Qiu Xiaolong
Format: pocket
Antal sidor: 318
Förlag: Ordfront förlag

"Kriminalkommissarie Chen har tagit ledigt från sitt arbete vid Shanghaipolisen för att utföra ett välbetalt översättningsuppdrag. Men han hinner knappt påbörja sin semester förrän dissidentförfattaren Yin Lige hittas mördad i sin bostad.
Frågan är vad som är motivet. Under kulturrevolutionen var Yin Lige rödgardist, men vid sin död hade hon stämplats som dissident på grund av en roman som kritiserade det som skett under kulturrevolutionen.
Har hon mördats av någon hon har förorättat, eller är det ett simpelt rånmord? Kan det rentav vara så att det är myndigheterna som röjt henne ur vägen?
Sökandet efter mördaren äger rum i ett Shanghai statt i förändring, där trånga gränder ligger bredvid moderna skyskrapor och där den starka staten utmanas alltmer av de nya marknadskrafterna - men där gamla oförrätter inte är glömda, utan bara gömda."

---------------------------------------------

Oj, vad segt det var att försöka komma igenom den här! Det är mycket om ett samhälle som både politiskt och ekonomiskt ligger någonstans i övergången från Maos kommunistiska Kina till ett mer västerländskt samhälle men där människorna inte riktigt har hunnit ikapp utvecklingen. Själva  deckardelen känns mer som en förevändning för att kunna beskriva både övergången, människorna mitt i och hur allt har varit och mordet och utredningen är faktiskt på något sätt en bisak i den här berättelsen. Ingenting har ännu ändrats i hur t ex polisen arbetar, dvs utredande polis måste fråga  sin chef om varje detalj och han i sin tur frågar nästa chef osv osv, och det är segt, segt, segt. De flesta försöker på något sätt själva "tjäna" på på det de gör så att det nästan känns lite korrumperat, själva utredningens syfte är mer att skulden läggs på rätt person, som absolut inte får ha något politiskt motiv så att en del av skulden skulle falla på partiet, än på att skipa rättvisa.

Visst är det intressant på ett sätt att få läsa om ett samhälle i förändring, men samtidigt tröttnar man ganska fort när det är så segt och utdraget. Nej, det här var ingen bok för mig...

När svart blir rött finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar