torsdag 13 februari 2014

Halvblodsblues

Titel: Halvblodsblues
Författare: Esi Edugyan
Format: inb
Antal sidor: 334
Förlag: Leopard förlag

"Berlin 1939. Hot-Time Swingers, ett populärt tysk-amerikanskt jazzband, har förbjudits att göra spelningar eftersom nazisterna har bannlyst deras "degenererade" musik. Bandet flyr till Paris, där de får en tillfällig fristad och spelar med Louis Armstrong. Men strax efter att tyskarna ockuperat Paris grips bandets briljante unge trumpetare Hieronymus Falk av Gestapo och hörs aldrig av igen. Han är tjugo år gammal, han är tysk medborgare. Och han är svart.
Femtio år senare har Hieronymus Falk blivit en jazzlegend och det ordnas en festival i Berlin för att hedra hans minne. Två av bandets originalmedlemmar, Sid Griffith och Chip Jones, bjuds in för att medverka. De återuppväcker sin vänskap, minnena av rivalitet, kärlek och svek. Sid - som är den enda som kan vittna om vad som hände när Falk försvann - vägrar fortfarande att prata om det. Men när Chip avslöjar att någon skickat honom ett brev som kan ge svar på vad som egentligen hände Falk tvingas Sid att bryta sin tystnad."

--------------------------------


Det tog ett tag innan jag fattade vad det var jag saknade. Men till slut gick det upp ett ljus - jag borde såklart haft jazzmusik i bakgrunden under läsningen. Stämningen i det jag läser är väldigt viktigt för mig och jar har märkt att när jag läser om någonting som har med musik att göra så höjer det upplevelsen ett litet knäpp om man har just den typen av musik i bakgrunden. I Halvblodsblues hamnar man i de rökiga, mörka jazzklubbarna i Berlin och Paris och det är egentligen inte svårt att "höra" musiken i huvudet eller för den delen, nazisternas stöveltramp i bakgrunden.
Jag har läst, tack vare att både min far och min man har varit intresserade, ganska mycket om andra världskriget men jag lärde mig ändå någonting nytt i o m Halvblodsblues. Men jag tänker inte berätta vad det är som jag lärde mig eftersom det kanske skulle avslöja lite väl mycket om boken.
 Det tråkiga med den här boken var att jag faktiskt inte tyckte jag lärde känna någon av personerna, och därmed hade jag lite svårt att relatera till någon av dem.
Och jag blev också lite besviken när man inte fick reda på vad som hände med Delilah, som nog var den enda som jag kunde känna lite med.
Och som vanligt, så känns det nästan som att ha sett en film när man är färdig med boken för jag tror faktiskt den här skulle kunna bli en otroligt bra film.

Halvblodsblues har nominerats till Man Bookerpriset 2011 och Orangepriset 2012.

Tack Leopard förlag för rec.exet!


Halvblodsblues finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza
2 kommentarer: