fredag 12 december 2014

Bokbloggsjerka 12-15 december

Idag är jag uppe tidigt både för att min man ska iväg och hämta hem lite prylar från en lägenhet i Norrtälje och för att en av mina illrar är sjuk. Och när jag nu är uppe redan och det är fredag så passar jag på att delta i Annikas bokbloggsjerka. Den här veckan frågar hon
Är tre ett dåligt betyg? (Gäller betygskalan 1-5. Sortera in trean på motsvarande plats om du använder en annan typ av poängsättning)

-----------------


Jag betygsätter ju inte de böcker jag läser och recenserar. Och det gör jag inte för trots att man försöker undvika att jämföra böcker med varandra så känner jag att man vid betygsättning ändå blir tvungen att göra det (Bok x fick betyget 4, är den här boken lika bra eller är den bättre eller sämre?)och eftersom jag inte håller mig inom en och samma genre eller ens håller mig inom ett fåtal genréer så blir det ännu svårare.

Men om jag tänker rent generellt så tycker jag nog inte att betyg 3 är helt dåligt. Det inte bra heller eftersom det betyget för mig innebär nånting genomsnittligt, dvs nånting som inte precis märks i mängden utan mer försvinner i den stora mängden genomsnittliga, icke speciellt anmärkningsbara böcker....

Så ja, på ett sätt kan jag faktiskt också förstå om någon blir irriterad om deras bok "bara" får betyget 3 eftersom de själva säkert tycker den är värd ett högre betyg (en författare skriver väl en bok för att hen tycker sig ha nånting att berätta och hen lär ju tycka om sin egen bok). Men samtidigt så tycker jag att ger man ut en bok så kan man inte förvänta sig att alla älskar den. Bättre då att ta till sig den ev konstruktiva kritik som framförs än att bli sur för kritiken.

Trots att jag alltså inte ger betyg så har jag fått några småsura kommentarer från författare som skickat sin bok till mig för recension. Men jag har glädjande nog också fått positiva kommentarer och feedback när jag kritiserat en bok.
16 kommentarer:

 1. En trea för mig är lite som en axelryckning, varken bu eller bä :)

  SvaraRadera
 2. Jag har betyg 1-5 på min blogg men funderar att ta bort det systemet för det är svårt att jämföra böcker. Vill mer kunna förmedla känslan de gav när jag läste boken.

  SvaraRadera
 3. Stackars illern, hoppas den kryar på sig snabbt! Jag håller helt med om att betyg är klurigt eftersom böcker inte går att jämföra. Det finns ju både bra och dåligt i nästan alla.

  SvaraRadera
 4. Tycker det är lite konstigt om man får småsura kommentarer- man ska väl vara ärlig?

  SvaraRadera
 5. Jag skulle aldrig ge en bok högre betyg bara för att vara snäll mot förlaget eller författaren utan 100% ärlig om vad jag tycker och tänker när jag läst och recenserat boken. Knepigt att ge ut sin bok och sen inte kunna ta åt sig av kritiken..det är ju individuella åsikter..vissa älskar det andra hatar och tvärt om :)

  SvaraRadera
 6. Jag håller med dig att det är svårt att jämföra böcker och att det ofta kan bli orättvist. Författarna borde vara intresserade av att läsa både bra och dåliga recensioner eftersom en bok sällan passar alla och kritik bör ju leda författande framåt. Hoppas illern kryar på sig. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Du har helt rätt i att man inte kan förvänta sig att alla ska tycka om en viss bok, alla är ju olika och tycker olika. Om jag nu var författare och fick dålig kritik skulle åtminstone jag ta med mig det till nästa gång jag skrev - det är ju bara bra att veta vad man kan göra bättre, tycker jag.

  SvaraRadera
 8. Tycker också det är jättesvårt så därför slutade jag efter ett tag med betyg. Jag är själv också mer intresserad av någons uppfattning om styrkor och svaghet i en bok istället för bara en siffra. Sedan kan ju en kombination vara jättebra, men jag tyckte det var svårt att sätta betyg på ett sätt som kändes helt rätt.

  SvaraRadera
 9. Ja det är väldigt många positiva kommentarer man fått också och författare som blivit väldigt glada.
  Mia

  SvaraRadera
 10. Man kan verkligen inte styra andras tyckande. http://hannelesbibliotek.blogspot.se/

  SvaraRadera
 11. Som författare så skulle man säkert vilja ha femmor. Fast Fredrik Backman skrev i en intervju (på min blogg) Hellre en tvåa med kärlek än en likgiltig femma.

  SvaraRadera
 12. För mig är 3 ett bra betyg - tyckte om boken, men kanske inte direkt några stående ovationer. Nyanserade omdömen är alltid mer intressanta än betygssiffror (som egentligen är ganska vanskligt att sätta då det gäller böcker).

  SvaraRadera
 13. jag betygsätter endast på goodreads. men betygsättning är ju i sig inte värre än att säga tycker om eller tycker inte om; tycker mycket om eller tycker jättemycket om

  SvaraRadera
 14. Egentligen borde man inte betygsätta böcker eftersom betygsättningen är personlig. Det jag tycker är bra kan ju någon annan tycka vara dåligt och tvärt om.

  SvaraRadera
 15. Hoppas din iller mår bättre nu!

  Betyg är inget för mig, jag väljer efter min egen känsla, som kan variera kraftigt!

  SvaraRadera