fredag 5 december 2014

Bokbloggsjerka 5-8 december

Fredag och dags för Annikas Bokbloggsjerka. Den här gången ställer on en fråga som hon fått från Lotten


Hur tror du att man kan inspirera barns läsande? Har du några goda exempel?

---------------------------
Jag har inga egna barn och har ganska få barn i min omgivning så det enda jag kan hänvisa till är hur jag blev intresserad av böcker och läsande.

Innan jag lärde mig läsa så läste mamma för min bror och mig. Det gjorde hon varje kväll så långt tillbaka som jag kan minnas. Och enligt henne var det så jag lärde mig att läsa - när hon läste så följde hon textraderna med fingret och en dag hade jag bara börjat rätta henne när hon läste slarvigt och börjat påpeka för henne "så står det inte alls där" och sen gick jag bara över till att läsa böcker själv. Utöver det var jag alltid omgiven av böcker under hela barndomen och det var ett naturligt fritidsnöje för mig eftersom alla i min familj läste.

När jag sen började skolan så fick jag ett eget lånekort till biblioteket så jag kunde gå dit och låna böcker alldeles själv....
Vi barn fick också böcker som presenter vid födelsedagar, jul osv så man lärde sig att se fram emot de där hårda, fyrkantiga paketena som alltid innehöll något roligt att läsa.

Så jag har alltid varit omgiven av böcker och uppmuntrats ända från början att läsa...

Så det här är väl det enda jag kan tänka mig att inspirera till läsande...se till att läsning är en naturlig del av barnets liv och att det hela tiden finns tillgång till framför allt rolig läsning.14 kommentarer:

 1. Rolig läsning är nog nyckelorden här. Det ska vara kul att läsa.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med, det är precis min erfarenhet också.

  SvaraRadera
 3. Kom just att tänka på att mina båda barn alltid fick böcker lite när som. En gång när sonen fick en bok i födelsedagspresent blev han besviken för "böcker fick han ju ändå".

  SvaraRadera
 4. Rolig läsning - precis vad som behövs för att locka barn att börja läsa. När de väl börjat kan de förfina sitt läsande efter hand - om de vill.

  SvaraRadera
 5. Bilden av en underbar barndom :)

  SvaraRadera
 6. Det där med att rätta mamma när hon läste fel gjorde tydligen jag också. Inte något jag kommer ihåg själv, men mamma har berättat att hon läste fel med flit för att testa mig.

  SvaraRadera
 7. Högläsning är ett fantastiskt instrument. Våra barn korrigerade också när man läste fel såsmåningom. Och så lärde de sig formuleringarna i vissa böcker utantill...

  SvaraRadera
 8. Det lät helt fantastiskt! = ) Det är så jag vill att det ska bli för mina barn. Just nu försöker jag få min 5,5 åring att så smått försöka ljuda fram något ord hit eller dit bara för att testa och se hur det känns och uppmuntra honom till att vilja läsa själv. = D Han kan vissa böcker utantill så dem kan han läsa även fast han inte läser orden utan berättar efter vad han kommer ihåg. Men det är roligt att lyssna på.

  SvaraRadera
 9. Trevligt att läsa om din tidiga läsning.

  SvaraRadera
 10. Jag gjorde allt det och mina läste när de var yngre, men båda har slutat. Jag lever på hoppet att de ska upptäcka tjusningen med läsning igen...

  SvaraRadera