torsdag 4 december 2014

Medvetandet är starkare än mediciner

Titel: Medvetandet är starkare än mediciner
Författare: dr Lissa Rankin
Format: Häftad
Antal sidor: 315
Förlag: Soulfoods Publishing

"I kliniska försök kallas det för placeboeffekten. Men patienter som behandlas med placebo känner inte bara att de mår bättre. Det sitter inte bara i huvudet. Det är faktiskt möjligt att läka kroppen genom att läka sina tankar.

När dr Lissa Rankins egen hälsa började svikta förstod hon att det var något som saknades i den traditionella sjukvården: ett erkännande av kroppens inneboende förmåga att reparera sig själv, och hur vi kan använda medvetandets kraft för att aktivera den förmågan. Under sina efterforskningar upptäckte hon att forskarna under 50 års tid faktiskt har bevisat att kroppen kan läka sig själv.

I Medvetandet är starkare än mediciner lägger författaren fram forskningsresultat som bevisar att ensamhetskänslor, pessimism, depression, rädsla och oro skadar kroppen, samtidigt som nära relationer, tacksamhet, meditation och kreativt skapande aktiverar kroppens självläkningsprocesser. Du kommer snart att:
-Förstå luckorna i den västerländska medicinen och hur du kan överbrygga dem.
- Upptäcka en ny och radikal modell för hälsa och välbefinnande som bygger på vetenskaplig forskning.
- Ställa diagnos på obalanserna i ditt liv på områden såsom andlighet, miljö, kost och relationer som kan ligga till grund för dina hälsoproblem.
- Skriva ett eget recept, skapa en tydlig handlingsplan och göra din kropp redo för mirakel."


---------------------------------------------------

Det här är definitivt en sådan bok som nog en del avfärdar som flummig. Det är ganska få som vågar sig på att erkänna att de kanske i alla fall tror lite på sådant här. Skulle man medge nånting sådant blir man ju klassad som knäppskalle. För mig är det däremot nästan en självklarhet att kroppen klarar så mycket mer än vad man tror och att man själv som patient har ett ansvar för att ge sig själv de bästa möjliga förutsättningar för att bli bra - om det då sker genom att man ändrar tänkesätt, genom kost och motion, genom medicinering eller genom en kombination av dessa tre spelar mindre roll, men jag tror definitivt att man är en bra bit på väg om man lyckas med att ändra sitt eget tänkande och agerande.

Det var faktiskt riktigt intressant att läsa Medvetandet är starkare än mediciner och jag hoppas att många sjukvårdsanställda också skulle läsa denna bok. Inom svensk sjukvård är man benägen att gå den negativa vägen. Man fokuserar hellre på det man anser inte är genomförbart än på att uppmuntra de sjuka att försöka i alla fall. Blir man allvarligt sjuk och inte direkt balanserar på gränsen till allvarlig depression så saknar man sjukdomsinsikt, tror patienten stenhårt på att nånting går att göra så lägger man ner enormt mycket tid och ork på att "bevisa" att det inte går och att det är lika bra att ge upp. Tyvärr finns det också oerhört få läkare som har en positiv och uppmuntrande inställning, de verkar också se det som sin uppgift att slå ner en patients varje försök att tro på sig själv och sin egen förmåga att utvecklas och bli bättre.

Boken är alltså oerhört intressant, men samtidigt tyckte jag faktiskt att den var lite för tjatig. Jag fick många gånger den där känslan "Jajaja, jag förstår/vet/håller med, jag behöver inte få det uppskrivet på näsan för 144e gången". Men den känslan kan bero på att jag egentligen inte behövde övertygas att ta till mig bokens budskap.

Tack Blue Publishing och Soulfoods Publishing för rec.exet!

Medvetandet är starkare än mediciner finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus


1 kommentar:

  1. Jag tror på detta, mycket kan kroppen klara själv. Inte allt givetvis, men mycket. Tycker läkarna ofta fokuserar på "verkan" i stället för "orsaken". Om man har ont så får man en tablett som tar bort smärtan, men ingen verkar bry sig om varför man har ont.

    SvaraRadera