lördag 6 december 2014

Intervju med en seriemördare

Titel: Intervju med en seriemördare
Författare: Kalle Segerbäck
Format: Inbunden
Antal sidor: 502
Förlag: HOI Förlag

"Seriemördaren Daniel Winston sitter isolerad i en underjordisk fängelsebunker långt ute i ödemarken. Han lyckas kontakta journalisten Carl Molinieux som med spänning ser fram emot uppdraget som verkar vara att nedteckna Daniels egen berättelse. Något ingen journalist dittills varit i närheten av.
Carl intervjuar poliser som drev utredningen, träffar anhöriga till offren och de få personer Daniel omgett sig med. Mötena skapar dock bara nya frågor och mystiken tätnar ytterligare när Carl plötsligt befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle. Vem är det egentligen som sitter fängslad? Hur kunde han själv bli misstänkt för brott? Ven styr vad och varför?"


----------------------------------------------


Den här boken var jag sugen på i våras när den kom ut, men hade då tyvärr ingen möjlighet att läsa den. Så när jag nu blev tillfrågad av Kalle Segerbäck om jag kunde tänka mig att läsa den så dök jag ju på möjligheten såklart. Och vilken tur att jag gjorde det!

Början av boken känns nästan som en dokumentär, en reportagebok. Jag tänker omedelbart på de tidiga avsnitten av Law & Order som alltid var svartvita alldeles i början just för att ge intrycket av dokumentär. Och på ett sätt är ju Intervju med en seriemördare en reportagebok, men med en rejäl knorr - Segerbäcks bok är nämligen den reportagebok som en av huvudpersonerna, Carl, skriver/skrivit.  Låter det komplicerat? Inget att oroa sig för, det hela blir ännu mer komplicerat ju längre in i boken man kommer. Och det är faktiskt också en del av tjusningen med den här boken - man har ingen aning om vartåt det barkar och det går inte att gissa sig till nånting.

Med tanke på att Intervju med en seriemördare är Segerbäcks debut så är jag imponerad över vilken komplex intrig han lyckats trolla ihop. Ingenting är riktigt vad det verkar vara och det känns emellanåt som en omöjlighet att det skulle gå att knyta ihop trådarna på slutet. Men trots att det är en komplicerad intrig så har jag faktiskt inga problem med att hänga med i svängarna och hålla isär olika identiteter, vem som är släkt med vem, hur och varför.

Men jag har problem med en sak.....Först händer ingenting och sen hänger ingenting och sen händer allt på en gång. Trots att jag är van läsare och tyckte att det var intressant att följa Carls tankegångar i början på boken så blev det till slut nästan för mycket i en enda stor klump och jag var en hårsmån från att lägga ifrån mig boken. Första halvan av boken innehåller i princip enbart Carls intervjuer med Daniel och trots att den delen väcker en hel del frågor och funderingar hos mig och är i det avseendet intressant, så blir det nästan för mycket av det goda i en enda stor klump. Jag tror boken hade mått bra av att man antingen komprimerade den första delen (vilket jag ändå inte tycker är så optimalt eftersom det är på de sidorna man lär känna Daniel och får möjlighet att förstå hur han tänker och rättfärdigar det han gjort) eller kastat om kapitlena lite så att tempot blev jämnare och intervjuerna och de filosofiska funderingarna delades upp med kapitel som driver handlingen framåt.

Hade det inte varit för den där  seeega början så skulle Intervju med en seriemördare faktiskt susat rakt in bland mina Årets favoriter.  Men det bådar gott för framtiden och jag hoppas verkligen att det inte dröjer alltför länge innan Kalle Segerbäck kommer med en ny spänningsroman för nu vill jag ha mer!

Tack Kalle Segerbäck för rec.exet!

Intervju med en seriemördare finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON


1 kommentar:

  1. Åh, den boken verkar vara precis i min smak! Tack för boktipset!

    SvaraRadera