måndag 27 april 2015

Glöm inte att låsa

Titel: Glöm inte att låsa
Författare: Elizabeth Haynes
Format: inbunden
Antal sidor: 447
Förlag: Lind & Co

"Catherine Bailey är ung, singel och festar hårt med sina vänner på helgerna. Känner hon sig attraherad av en man tvekar hon inte att ge sig in i leken. Men när hon träffar Lee blir det snabbt allvar. Han är snygg, karismatisk och spännande - det är nästan för bra för att vara sant. Inte bara Catherine utan också alla hennes väninnor faller som käglor.
Deras passion är himlastormande, Lee uppvaktar Catherine som ingen man tidigare gjort, men snart får hon uppleva hans dåliga humöroch skrämmande brutalitet. Vem är han egentligen? När kommer han höra av sig härnäst? Vad sysslar han egentligen med? 
Att Lee är en man med makt står klart. Deras relation blir alltmer oförutsägbar och Catherine känner sig osäker. Hon har en kuslig känsla av att någon rotar bland hennes saker. Inte låg boken där när hon gick till jobbet i morse? Hon kontrollerar gång på gång att fönster är stängda och dörren låst när hon går ut.
Catherine känner sig hotad till livet och förvandlas från en festglad och självsäker ung kvinna till ett nervvrak med tvångsbeteende. Hon försöker tala med goda vänner om det som händer men blir inte trodd - de känner Lee och dyrkar honom. Inte skulle han bete sig på det sättet? Hennes liv blir outhärdligt, hon litar inte på någon, har ingen att vända sig till.
Catherine ser till slut ingen annan utväg än att fly. Men det hon tror sig ha undkommit en gång för alla kommer att upprepa sig."

-----------------------------------

Glöm inte att låsa är en av böckerna i högen jag köpte på bokrean. När jag såg baksidestexten så var jag ju bara tvungen att ha den här boken, det kändes som om den kunde vara riktigt spännande.

Jag är alltså beredd på det värsta när jag börjar läsa. Och visst är den spännande såtillvida att det känns kusligt med tanken på att någon skulle kunna ta sig in i ens hem utan att man visste om det och att man skulle märka det först efteråt när saker och ting inte riktigt ligger där de ska. Man blir lite paranoid av själva tanken.

Det som stör mig lite är att författaren använt sig av tvångssyndrom för att få till effekterna på "offret" och blandat ihop tvångssyndromsymptom med en del annat bara för att allt ska stämma ihop. Jag är tyvärr rätt så petig när det gäller användandet av riktiga sjukdomar i skönlitteratur - få det exakt rätt eller använd det inte! I slutet av boken anger författaren att hon gjort ordentligt med research när det gäller tvångssyndrom och det har hon säkert gjort. Men slutresultatet känns inte riktigt bra för mig, trots att berättelsens tvångssyndrom efter diverse utsvävningar återgår till kända fakta. Så detta lämnar för mig en lite bitter eftersmak och skadar berättelsens trovärdighet för mig.

Annars känns handlingen väldigt trovärdig och på ett kusligt sätt nära verkligheten. Det finns alltför många kvinnor som råkar illa ut pga män som ser till att underminera deras självkänsla och verklighetsuppfattning.

Men trots mina invändningar så tyckte jag faktiskt att Glöm inte att låsa var en riktigt bra och spännande bok och jag ser fram emot att läsa fler böcker av Elizabeth Haynes.

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Elizabeth Haynes hemsida

Glöm inte att låsa finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Pocket/E-bok

2 kommentarer:

  1. Denna köpte jag också, den låter väldigt spännande Jag är inte säker på att jag skulle reagera på felaktigheterna, men jag håller med dig; vissa saker måste bara vara rätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sjukdomar är lite av min grej, där kräver jag helt enkelt att allt ska vara rätt om jag ska kunna se någon trovärdighet överhuvudtaget med boken.

      Radera