tisdag 21 april 2015

Top Ten Tuesday - Favoritförfattare

På tisdagar är det fasta inslaget Top Ten Tuesday som anordnas av The Broke and the Bookish. Den här veckan ska man lista sina 10 all-time favoritförfattare eller fler om man vill

Top Ten ALL TIME Favorite Authors (yeah, I'm mean like that! You could narrow it down to a genre if you it REALLY kills you...or just make your list a top 20 :P )

----------------------

Jag kunde inte hålla mig till tio så det fick bli en 16-i-topplista istället (klarade inte av att stryka fler favoriter). De författare som hamnade på listan är sådana vars böcker jag kan läsa om hur många gånger som helst. Och författarna är listade utan inbördes ordning.

 1. Ernest Hemingway - Den gamle och havet var den första Hemingway jag läste och jag fastnade totalt. Numera är favoriten Döden på eftermiddagen.

 2. Systrarna Brontë - jag läste en massa Brontë i tonåren och de var så underbara. Och så har jag läst om en del av dem i vuxen ålder och jag gillar dem fortfarande lika mycket!

 3. Isabel Allende -  Efter att ha läst Andarnas hus och haft en diskussion om den med en av mina lärare på Komvux (där jag gick då) så var jag ohjälpligt fast. Numera ser jag till att ha minst en olst bok av henne i bokhyllan att ta till när andan faller på.

 4. Jan Mårtenson - När jag "träffade" Antikhandlare Johan Kristian Homan var det kärlek vid första ögonkastet. Jag älskar böcker som inte bara är underhållning utan där jag också lär mig något när jag läser.

 5. Emile Zola - Vi läste Hallarna i skolan och jag blev totalfascinerad av Zolas beskrivning av grönsakerna i stånden och var bara tvungen att läsa fler böcker av honom och tyckte lika mycket om dem.

 6. Väinö Linna - Okänd soldat satte pappa i händerna på mig och tyckte jag skulle läsa den och trots att den handlade om krig så tyckte jag om den och har läst den flera gånger sedan dess. Och även om jag tyckte om den så gillade jag hans Under polstjärnan-trilogi ännu bättre. 

 7. Nevil Shute - Vem kan glömma Fem svarta höns? Såg den först som film och var bara tvungen att läsa den också. 

 8. Graham Greene - Brighton Rock och Resor med tant Augusta är de som dyker upp i huvudet direkt.

 9. Agatha Christie - Hercule Poirot är favoriten och jag har läst nästan alla böckerna om honom, men har nu funderat på att bekanta mig mer med hennes andra huvudkaraktärer såsom miss Marple, Tommy och Tuppence

10. Jonathan Kellerman - Och faktiskt också hans fru Faye Kellerman. Favoritkaraktärerna är Dr Alex Delaware och polisen Milo Sturgis.

11. Leon Uris - Har nog nästan alla hans böcker, speciellt den tidiga produktionen: Mila 18, Exodus, Harmageddon


12. Conn Iggulden - En favorit från de senaste åren. Har läst hans böcker om Julius Caesar och Djingis Khan och vill nu börja med den senaste serien om Rosornas krig.

13. James A. Michener - älskar hans mastodontberättelser, t ex Hawaii, Centennial, Frihetens sjö

14. Stieg Trenter - Harry Friberg blev en favorit direkt och jag köpte faktiskt nyligen ett rätt stort paket med Trenters böcker för att kunna läsa om dem.

15. Pearl S Buck - Bucks böcker började jag läsa när jag gick i skolan och läste nog de flesta av dem så nu börjar det bli dags för en omläsning.

16. Cecilia Samartin - En ganska ny favorit vars böcker jag nog lär läsa om och om igen. 

Det blev alltså många klassiker men det är väl därför de är klassiker - för att de tål att läsas om och om igen.


7 kommentarer:

 1. Michener skrev många bra böcker och Exodus av Uris tänker jag fortfarande på ibland :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Michener har jag kvar i bokhyllan och har tänkt mig att läsa om några av böckerna när jag hinner. Samma med Exodus.

   Radera
 2. Thanks for sharing your favorites. I love to hear others' recommendations!

  Here's mine!

  SvaraRadera
 3. Jag har bara läst Svindlande höjder, men den tyckte jag mycket om! Får kanske kolla upp de andra systrarnas verk :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De andra systrarnas böcker var också bra!

   Radera
 4. Tänk att vi hade Shute gemensam :-) Leon Uris tyckte jag väldigt mycket om för många år sedan!

  SvaraRadera