måndag 20 april 2015

I tystnaden begravd

Titel: I tystnaden begravd
Författare: Tove Alsterdal
Format: Inbunden
Antal sidor: 411
Förlag: Lind & Co

"Lars-Erkki Svanberg, en gång Sveriges snabbaste skidåkare, slås ihjäl med sin egen yxa på gården Rauhala hemma i Tornedalen.
I ett trapphus i Sankt Petersburg skjuter en rysk gangsterledare sin närmaste vän, och flyr sedan mot gränsen.
Katrine, som har just fått sparken från Sveriges Radio, upptäcker att hennes mamma inte är den människa hon trodde. I byn Kivikangas långt uppe i norr finner hon sanningar som tystats ner i generationer.
Medan midvintern långsamt släpper sitt järngrepp över Nordkalotten dras deras historier allt närmare varandra, tills allting slutligen löper samman i den utkylda mangårdsbyggnaden på Rauhala - ett namn som betyder lugnet, friden."

-----------------------------

Redan det faktum att en stor del av handlingen var förlagd till Tornedalen gjorde att jag var väldigt sugen på den här boken. Så när den dök upp på bokrean kunde jag äntligen få hem den.

Det är mycket om livet uppe i norr som jag känner igen. Jag kommer inte från Tornedalen utan från en liten stad ca 20-25 mil söderut utmed den finska sidan av kusten men det verkar vara tillräckligt nära för att det ska finnas mycket som är lika. En sak speciellt fick mig att le brett och igenkännande och det var det här med hur viktigt det var att veta vems man var och hur det var första frågan som folk ställde. Precis så var det i min stad också - t o m flera år efter att jag flyttat därifrån och kom på besök så kunde någon i affären fråga "Är inte du Einars flicka?" och svarade jag ja så hade personen i fråga fullt klart för sig vem jag var och vilken min koppling till staden var. Utöver det så hela stämningen i boken så norrbottnisk som det kan bli och karaktärerna är av den typen som man träffar på där uppe. Så trovärdighet finns det kilovis av, hela stämningen i boken är så norrländsk som den kan bli.

Intressant var också att få läsa lite om de svenska arbetare som en gång i tiden reste till Sovjet för att bygga upp det kommunistiska paradiset... Jag har läst något lite kort om det tidigare i någon annan bok men det här är nog första gången jag fått läsa lite mer än en kort notis.

Själva kriminalberättelsen är spännande och så komplex att jag har inte en chans att försöka mig på gissningar om förövare och motiv. Jag gissar och gissar och varje gång kommer det nånting nytt som gör att gissningen visar sig vara fel. När sen upplösningen kommer så blir jag rätt rejält överraskad, det var inte ens i närheten av någon av mina gissningar.

Nu när jag läst den här boken så inser jag att jag helt enkelt måste också läsa Alsterdals debutbok Kvinnorna på stranden. Och så måste jag självklart också läsa den senaste boken Låt mig ta din hand

Mer info om författaren och hennes böcker kan man hitta på Tove Alsterdals hemsida

I tystnaden begravd finns att köpa hos t ex

Adlibris Pocket/ Ljudbok/E-bok
Bokus Pocket/Ljudbok/E-bok
CDON Pocket/Ljudbok/E-bok
1 kommentar:

  1. Jag var ju inte så glad i Kvinnorna på stranden, men jag ska ge henne en chans till. Med den här boken :)

    SvaraRadera