fredag 3 april 2015

Käre ledare

Titel: Käre ledare
Författare: Jang Jin-sung
Format: Inbunden
Antal sidor: 319
Förlag: Norstedts

"När Jang Jin-sung - en högt uppsatt tjänsteman i den nordkoreanska propagandaapparaten - tar med sig en säkerhetsklassad tidskrift hem från jobbet förändras hans liv. Jang lånar ut tidskriften till sin gode vän Young-min, som glömmer den på ett tåg. Dagen efter står säkerhetspolisen på Jangs kontor. Deras liv är i fara och Jang bestämmer sig för att omedelbart fly landet tillsammans med sin vän.
Det blir en dramatisk resa från Nordkorea till Kina och så småningom vidare till Sydkorea."

-----------------------------


Både min man och jag är väldigt intresserade av att läsa om Nordkorea, världens kanske hårdast "stängda" land. De senaste åren har det dykt upp ett par böcker om förhållandena i Nordkorea, t ex Flykten från läger 14 av Blaine Harden och Ingenting att avundas av Barbara Demick och dessa har vi såklart läst. Båda de böckerna har handlat om "vanligt" folks kamp för överlevnad. I januari i år kom sedan Käre ledare och den här gången berättas det mer om hur eliten lever.

Det är skrämmande att läsa om hur folk i Nordkorea har det och faktiskt så blir jag rätt så arg på att ingen gör något. Inte nog med att nordkoreanerna hotar och provocerar andra länder men de terroriserar sitt eget folk som inte har en chans att försvara sig. Det är fruktansvärt lätt att fråga sig varför folket inte tar saken i egna händer, men tänker man efter och läser på lite så inser man ju att inte nog med att de flesta av dem har fullt upp med att försöka överleva men de är också hjärntvättade ända sedan barnsben. Det som verkligen är obegripligt är att Kim-familjen behandlar sina landsmän på det här sättet - med tanke på hur många som dör i svält och umbäranden så lär de snart inte ha några medborgare kvar att hjärntvätta.

Käre ledare är oerhört intressant att läsa, inte minst för att författaren varit del av den nordkoreanska eliten och har därför insikt i hur den ledande Kim-familjen och deras anhängare resonerar och vad som egentligen händer bakom kulisserna

Jang Jin-sung bor numera i Sydkorea efter att flytt från Norkorea under mycket dramatiska former och han är grundare och chefredaktör för New Focus International som rapporterar om vad som händer i hans gamla hemland.

Käre ledare finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar