söndag 19 juni 2016

Förbannelsen av Birgitta Stillman

Titel: Förbannelsen - En berättelse om Gud och Satan, trolltro och magi
Serie: Förbannelsen, del 1
Författare: Birgitta Stillman
Format: Kartonnage
Antal sidor: 366
Förlag: Ebes förlag
Recensionsexemplar
Världsomsegling på 366 dagar

"Året är 1633 och Elof reser till Pommern för att studera latin och teologi. Han träffar Niels, dansken, som läser juridik. En varm vänskap uppstår, trots att Sverige och Danmark är fiender och att de båda männen har skilda uppfattningar om bevisföringen vid trolldomsprocesser. Sedan blir Elof presenterad för Niels trolovade, Signe... 
Det är en orolig tid, det långa kriget rasar i Europa. Satan är en realitet, han utmanar Gud om herraväldet. Och det är de trollkunniga som helst svär djävulseden. Dessa avgudadyrkare måste med alla medel bekämpas annars kommer jorden att gå under."

------------------
När jag fick mail från författaren om att läsa den här boken tvekade jag och det var nära att jag tackade nej. Orsaken till min tveksamhet kommer längre ner i texten. Men jag tackade ja eftersom ämnet är så intressant.

Det gick i början lite knackigt att komma in i handlingen, men så småningom började det flyta på. I början varvas Elofs tid i Pommern med vad som händer under tiden i Krokbäck, byn Elof kommer ifrån och som han ska återvända till när han väl prästvigts.
Det är enormt intressant att läsa hur vidskepliga människorna var på den tiden. Man kan inte låta bli att förundras över att man trodde att kvinnor som använde naturmediciner och liknande på något sätt höll på med häxkonster, lade förbannelser på andra osv. Intressant är också hur en del använde sig av vidskepligheten för egen nytta, genom att anklaga någon för att hålla på med häxkonster och trolldom kunde man ju t ex ta över andras mark och/eller annan egendom man ville ha eller bara bli av med folk som man inte gillade. Och inte var det lättare för de som på något sätt hade t ex psykiska sjukdomar, man kunde ju bli anklagad för att vara häxa bara för att man betedde sig annorlunda.
Tyvärr var det nog ofta de svagaste och fattigaste i samhället som drabbades hårdast, var man rik nog så kunde man köpa sig fri från nästan vilka anklagelser som helst
Det märks att författaren lagt ner mycket tid på research inför den här boken och att hon är väl inläst på ämnet.

Varför jag tvekade att ta emot boken? Titeln på boken känns tyvärr inte så bra och jag tror att det är "undertiteln" som gör det. Första gången jag läste titeln var min första tanke att det här kanske var en lite torr fackbok och även om jag också läser fackböcker fick jag uppfattningen att den här ändå inte var nånting för mig. Som tur var valde jag ändå att läsa boken och det ångrar jag inte för den visade sig vara allt annat än en torr fackbok.

Förbannelsen är en intressant och läsvärd bok om en period då man på fullt allvar trodde på häxor, troll och förbannelser. Jag ser fram emot en uppföljare till den här boken och jag vet att hon redan påbörjat arbetet på den.

Jag har i ett tidigare inlägg gett ett smakprov från den här boken HÄR
Tack till Birgitta Stillman för rec.exet!

Förbannelsen finns att köpa hos t ex

Adlibris Kartonnage/E-bok
Bokus Kartonnage/E-bok
CDON Kartonnage/E-bok


2 kommentarer:

  1. Titeln fick mig också att tro att det var en fackbok. Jag blev väldigt överraskad när jag läste mer om boken och insåg att den var skönlitterär...

    SvaraRadera
  2. undertiteln låter inte så lockande precis. och jag trodde absolut att det var en fackbok

    SvaraRadera