onsdag 22 juni 2016

Mambo i Chinatown av Jean Kwok

Titel: Mambo i Chinatown
Författare: Jean Kwok
Format: Inbunden
Antal sidor: 388
Förlag: Bazar förlag
Recensionsexemplar

"Tjugotvååriga Charlie Wong växte upp i New Yorks Chinatown som den äldsta dottern till en ballerina från Peking och en nudelmakare. Trots att hon fötts i USA har hon levt hela sitt liv enbart i dessa kvarter. Nu i vuxen ålder lever hon i samma lilla lägenhet med sin änkling till far och sin elvaåriga syster, och vantrivs med sitt jobb som diskare.

Men när hon får jobb som receptionist på en dansstudio får hon tillträde till en världs hon hittills knappt förstått existerar, och allt hon en gång tagit för givet ställs på ända. Gradvis börjar den blyga och klumpiga Charlies naturliga talanger blomma ut. Med dem förändras hennes perspektiv, förväntningar och självkänsla - något hon med stor smärta måste dölja för sin far som är mycket misstänksam mot allt västerländskt. Men i takt med att Charlie blommar ut blir hennes syster allt sjukare. När pappan insisterar på att, utan framsteg, behandla sin sjuka dotter enbart enligt österländska läror tvingas Charlie förlika sina två jag - öst och väst, gammal värld och ny - för att rädda sin lillasyster utan att offra sin nyfunna självsäkerhet och identitet."

-------------------------

Både titeln och omslaget på den här boken var så lockande att jag helt enkelt inte kunde motstå den. Mambo i Chinatown är Jean Kwoks andra bok, hon  debuterade 2010  med boken Nästan hemma (I Sverige utkom den 2011) som jag tyvärr inte läst, än.

Huvudperson i den här boken är Charlie som försöker balansera på den där fina linan mellan två olika kulturer. Jag tror nog att de flesta invandrare, på ett eller annat sätt, känner igen situationen oavsett vilket land de kommer ifrån och/eller vilket land de flyttar till och samma gäller även dem som har invandrade föräldrar men föds i "det nya landet". Man är uppvuxen och uppfostrad enligt de normer som gäller i den "gamla" kulturen och det vill man respektera samtidigt som man vill leva som alla andra i det nya landet. Det vanliga är nog att göra det som Charlie gör, försöka ha en fot i varje läger och hålla det gamla och det nya separerade så gott det går så att man kan behålla det man vill från det gamla samtidigt som man tar in en del från det nya landet och den nya kulturen.

Mambo i Chinatown är en underbar, underbar berättelse om "den fula ankungen" som växer upp till en vacker svan...och som i slutet får prinsen och halva kungariket.
För mig är den här boken en av den här sommarens absoluta höjdpunkter och den åker direkt in på "Årets favoriter". Läs Mambo i Chinatown du också!

Tack till Bazar förlag för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Jean Kwoks websida

Mambo i Chinatown finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden2 kommentarer:

  1. Jag tyckte väldigt mycket om den :) Det känns som en måste-bok nu i sommar.

    SvaraRadera
  2. den har stått länge på min TBR - lista

    SvaraRadera