Sidor

lördag 30 juni 2018

Läsplanering Juli

Jag hann aldrig, eller  rättare sagt, glömde bort, att göra en läsplanering för juni, och kom på det så sent att det var onödigt att göra det då. Men jag fortsätter i alla fall och gör en TBR för juli.
Jag börjar med böcker som  ska läsas först (böckerna i högen ligger inte i läsordning)


99 trappsteg och dubbel rebound av Ebba Lovin
Salt av Emmeli Bergman
Julia och Jack av Anna Lönnqvist
I sparvens klor, del 1/2 av Karin Söderlund Leifler
I sparvens klor, del 2/2 av Karin Söderlund Leifler
Brytning av Monika Selahn
Dödstvätterskan av Sara Omar
Judas: en familjetragedi av Astrid Holleeder
Solo av Jesper Stein

När jag kommit igenom den högen så kan jag börja plocka fritt från bokhyllorna med olästa böcker i mitt rum (visar bara bild på den ena)









Veckans bokmärke vecka 26


Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det! Lägg gärna en länk i kommentarerna så jag också kan se vad du har mellan sidorna.

------------------------------

Den här gången har jag tagit fram ett riktigt gammalt bokmärke som jag köpt på loppis


I vanliga fall kan man  ju inte datera såna här gamla, handbroderade bokmärken, utan man vet att de är gamla eftersom det syns på dem, men man vet inte hur gamla. Men det vet man när det gäller det här bokmärket


Vänder man på det här bokmärket så finns dateringen där, det står

jag själv sytt
9/9 1902
Astrid Ekbom 
Matfors

Ett sånt här bokmärke kunde jag ju inte motstå, trots att jag nog aldrig kommer att använda det.

fredag 29 juni 2018

Recension: Generalens älskarinna del 1 av Lisa Hågensen

Titel: Generalens älskarinna
Serie: Purebred bok 3, del 1/2
Författare: Lisa Hågensen
Format: Häftad
Antal sidor: 246
Förlag: Fusce förlag
Recensionsexemplar

"Staden Pandor vilar mellan höga berg, och på ett av dem ruvar Högborgen, där den fruktade Generalen styr över die Herrenvolks armé och regionens alla dödsläger. När Whanzi förs till Pandor Camp väntar henne inget annat än hårt arbete, svält och död. Men Whanzi är ingen vanlig femtonåring, och lyckas efter en osannolik flykt ta sig till motståndsrörelsen. De skickar ut henne på ett uppdrag som - om hon lyckas - kan ge dem verktygen att krossa die Herrenvolk.
Men Whanzi kan inte glömma vännerna från Olympo. Var tog de vägen, Laban, Thorbi och Piero? Vad hände egentligen med Dora? Whanzi hamnar i en värld av spioneri, intriger och mord, och måste utstå många fasor innan de alla är tillsammans igen."

-------------------

Jag läste de två tidigare delarna i serien under hösten/vintern 2017 och har nu bara väntat på nästa del. Den här tredje och avslutande boken är uppdelad i två delar. Jag har valp att skriva om dessa två delar separat istället för att skriva om dem i en och samma recension.

Världsbygget går vidare och det blir ännu mer tydligt hur Herrefolket tagit till sig väldigt mycket av tänkandet från det de hittat om gamla "civilisationer" och använder det i sin ideologi om världsherravälde. För mig, som är äldre, är ju mångt och mycket självklarheter och nånting jag vet en del om och har åsikter om, men kanske att unga idag har lättare att ta till sig vissa saker på det här sättet istället för att rakt av läsa historieböcker.

I den här tredje boken får man följa Whanzi och det hon går igenom för att överleva i en värld som inte accepterar hennes typ av människor. Persongalleriet utökas något men än så länge är det hanterbart utan större problem.
Värre är det med alla  olika länder/områden, jag önskar faktiskt att det hade funnits en karta med de olika länderna någonstans i boken, det hade underlättat.

Generalens älskarinna del 1 är en spännande och lättläst och får mig verkligen sugen på att sätta igång med del 2.

Tack Lisa Hågensen för rec.exet!

Mina recensioner av de tidigare delarna i serien

Flykten från Olympo
Herrefolket

Generalens älskarinna del 1 finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad
Bokus Häftad
CDON Häftad


Helgläsning vecka 26

Maken har varit ledig i två veckor men ska börja jobba igen på måndag. Alltså tar vi det lugnt den här helgen så att han kan njut av de sista lediga dagarna den här omgången för sen jobbar han nästan hela juli innan han går på sin "riktiga" sommarsemester. Det blir inte heller så jättevarmt den här helgen så det passar ju perfekt att sitta och läsa. Nu kommer inte jag bara sitta och läsa utan det jag känner är viktigast för mig just nu är att komma ikapp med recensionerna, så jag får nog sitta mycket framför datorn och försöka få undan recensionerna av lästa böcker.

Det jag har tänkt läsa den är helgen är








Nattvakten av Anna Ihrén











Julia och Jack av Anna Lönnqvist










99 trappsteg och dubbel rebound av Ebba Lovin













Vad ska du läsa i helgen?





torsdag 28 juni 2018

Helgfrågan vecka 26


Efter en lång, het dag har det nu börjat blåsa rätt så rejält och det skvätter också lite vatten så nu hoppas vi på att skvättandet ska utvecklas till ett ordentligt regnväder. nu är det i alla fall dags för Mias Helgfråga och den här veckan vill hon veta

Hur ser din sommarläshög ut?
Bonusfråga:Hur firar du in semestern?

----------------

Jag har ingen riktig sommarläshög.



Först ska böckerna i recexhögen läsas. Sen börjar jag plocka böcker från bokhyllan för olästa böcker och då beror det helt på vad jag är sugen på just då. Så någon slutgiltig sommarläshög har jag inte utan det blir som det blir.

Svar på bonusfrågan: Jag är ju på semester året om i och med att jag inte jobbar längre så för mig är det ingen skillnad förutom att när maken gått på semester är han hemma hela dagarna och stör mitt läsande. Nej, skämt åsido, det blir skönt att ha honom hemma ett antal veckor.



Bokpost!

Efter att ha vädrat ordentligt i morse så stängde vi dörrar och fönster och har sen dess hållit oss inomhus där det är någorlunda svalt. Men maken fick ge sig ut i värmen (över +30 idag) för att vittja brevlådan och det hade kommit ett bokpaket till mig


Brytning av Monika Selahn



Hett i hyllan #150



Idag blir det varmt (det var redan 20 grader vid 07.00-tiden) så det är bäst att försöka få undan lite innan det blir riktigt hett och man inte orkar nånting längre. Alltså är det dags för Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

--------------------

Den här gången fick det bli ett loppisfynd till



I kloka kvinnors sällskap av Célestine Vaite (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)
Baksidestext:
På Tahiti är det allmänt känt att kvinnor är klokast, särskilt mödrar. Materena vet allra bäst, ala tycker så, alla utom Materenas dotter Leilani.
Materena är höggravid när hon får anställning som städerska och strax därefter föder hon sin lilla dotter. Så fort hon kan börjar Matereni jobba igen. Hon är stolt över att vara städerska men drömmer om en annan framtid för sin dotter Leilani. Dottern är en utmaning från den allra första stund. Ju äldre Leilani blir desto mer ifrågasätter mor och dotter varandra. Materena är övertygad om att hennes dotter kommer att växa upp till att bli en smart kvinna som inte kommer att finna sig i några dumheter. Men när Leilani träffar sin första kärlek, måste Materena försöka förstå att hennes dotter behöver finna sin egen väg."



Den här köpte jag sommaren 2013 på Bakluckeloppisen på Täby Galopp. Jag är alltid ute efter något lagom lättläst att ha som sovrumsbok och den här kändes nog ganska perfekt för det. Jag hade helt glömt bort att den fanns i bokhyllan men nu tar jag fram den och lägger så att den syns, för visst verkar det vara en bok som är lagom lättläst att läsa innan man somnar?


onsdag 27 juni 2018

Recension: När du vänder dig om av Pernilla Ericson

Titel: När du vänder dig om
Serie: Erlagruppen, del 3
Författare: Pernilla Ericson
Format: Inbunden
Antal sidor: 280
Förlag: HarperCollins Nordic
Recensionsexemplar

"En kvinna blir brutalt våldtagen av en okänd man i sitt hem på Södermalm i Stockholm. Förövaren kan gripas på plats och vid första anblicken ser det ut som ett enkelt ärende. Men ingenting är som det verkar. Det fanns en inbjudan. Ett meddelande om hårdhänt sex.
När Erlagruppen åter samlas, tar de sig an ett fall präglat av kvinnohat. Utredningsteamet jagar någon, eller några, som inte skyr några medel för att terrorisera kvinnor. En stulen identitet på nätet blir ett effektivt vapen. Och skräcken sprider sig.
Samtidigt kämpar polis Liv Kaspi med sitt privatliv.Hon älskar en man med en bakgrund i den undre världen - men kan hon lita på honom?"

-------------------------

Jag läste andra delen i serien för ett år sen när den kom ut och har sedan dess väntat på nästa för det här är en av mina favoritserier

Den här tredje delen i serien bygger på verkliga händelser och det gör boken lite extra spännande och till och med otäck. När jag sen i slutet på boken kunde få reda på det som boken baserats på gick det kalla kårar utmed ryggraden, jag har ju läst i tidningar om händelser som det här. Kvinnohat av den här är typen är verkligen otäckt. Det här får mig också att än en gång inse hur lyckligt lottad jag själv varit eftersom jag oftast har jobbat inom mansdominerade branscher och företag men aldrig råkat ut för något. De män jag jobbat med har alla varit tillräckligt trygga i både sin yrkesroll och sin manlighet att det inte varit ett problem att en kvinna klampat in på områden som dittills alltid varit förbehållet männen.

Jag tycker väldigt mycket om den här lite annorlunda gruppen med starka karaktärer. i de två tidigare böckerna har man lärt känna Edith, Liv och Richard lite bättre så den här gången var det dags att få veta mer om Aminah. Det hon råkar ut för är inte mindre skrämmande än det fall som gruppen utreder, i mitt tycke är det nog på ett sätt nästan lika skrämmande eftersom det handlar om Aminahs familj.

När du vänder dig om är inte bara en välskriven och spännande deckare, eftersom den baseras på verkliga händelser kryper berättelsen in under skinnet på en och får mig som läsare att tänka till lite extra.

Jag längtar redan efter nästa del i den här serien, det här är verkligen en serie som passar mig.
Har du ännu inte läst om Erlagruppen så tycker jag att det är dags nu!

Tack HarperCollins Nordic för rec.exet!

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR



Mina recensioner av de tidigare delarna i serien

Spåren vi lämnar efter oss
Jag ska hitta dig


När du vänder dig om finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Favoriter: Ej skönlitterärt #5

Förra veckan hade jag så mycket att göra på onsdagen att jag glömde bort det här helt och hållet, men ibland blir det bara så. Då är det bara att fortsätta veckan därpå.

Idag har jag tagit fram en favorit som är lite annorlunda


Fladdermöss - i en värld av ekon av Johan Eklöf & Jens Rydell 
(titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)



Jag tycker om de flesta djur, och fladdermöss har jag alltid varit smått fascinerad av. Den här boken fick jag som rec.ex och den är helt fantastisk - inte nog med att den innehåller en massa intressant fakta men bilderna är helt otroliga! Och det var faktiskt den här boken som fick mig att börja följa en sida om fladdermöss på Facebook, Bat World Sanctuary Det finns också en massa hemsidor där man kan lära sig mer om just fladdermöss och se bilder på dem. 

tisdag 26 juni 2018

Veckans topplista vecka 26 - Böcker som utspelar sig på sommaren

Dags för Veckans topplista, som anordnas av Johannas deckarhörna,som också är den sista före sommaruppehållet. Temat är

Böcker som utspelar sig på sommaren

---------------------
Böckerna är listade utan inbördes ordning och  titeln är länkad till recensionen där det finns mer info om boken





1. En sommar på luffen av Eli Åhman Owetz











2. Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden  av Jenny Colgan













3. Blomsterflickan av Ellinor Häggström












4. Min mammas hemlighet av Nikola Scott


 


5. När drömmen slår in av Sofia Fritzson







måndag 25 juni 2018

Sammanfattning/utvärdering vecka 25

Vecka 25 gick inte riktigt som jag hade tänkt mig, men jag är nog rätt så nöjd ändå. Jag hade bra med lästid så läsningen kan jag inte klaga på. Det som gick riktigt dåligt var faktiskt recensionsskrivandet. Jag hade tänkt att jag skulle hinna skriva tillräckligt med recensioner under veckan att jag skulle kommit ikapp, men så blev det inte. Just nu ligger jag alltså ännu mer efter med recensionerna än vad jag gjorde tidigare så jag får nog ta mig i kragen riktigt ordentligt och se till att få undan sånt som nu legat ett tag.

Det som hände under vecka 25 var

Jag läste klart 4 böcker som jag ska försöka recensera den här veckan

Annars skjuter jägaren mig av Nele Neuhaus
Generalens älskarinna, bok 3, del 2/2 av Lisa Hågensen
En oskyldig lögn av Sabine Durrant
Holländarn av Birgitta Bergin

Jag skrev 4 recensioner

Demonviskaren av Lovisa Wistrand
Lånat silver och krossat glas av Ewa Klingberg
Falco av Mons Kallentoft & Anna Karolina
Under två timmar av Hanna Landahl

Det dök upp 7 rec.ex i brevlådan

Cirkusflickan av Pam Jenoff
99 trappsteg och dubbel rebound av Ebba Lovin
Solo av Jesper Stein
Judas: en familjetragedi av Astrid Holleeder
Dödstvätterskan av Sara Omar
Julia och Jack av Anna Lönnqvist
Solo av Emeli Bergman

Trots att presentkortet jag fick i födelsedagspresent bränner i fickan så lyckades jag hålla mig och köpte alltså 0 böcker.



söndag 24 juni 2018

Recension: Under två timmar av Hanna Landahl

Titel: Under två timmar
Författare: Hanna Landahl
Format: Inbunden
Antal sidor: 281
Förlag: Bokförlaget Polaris
Recensionsexemplar

"Överallt finns de. De där ansvarsfulla människorna som håller sig i trim, som satsar hårt och springer långt och snabbt. Staffan är inte en sådan man, han tränar inte alls faktiskt. Därför är han ansvarslös. Och opålitlig. Och synnerligen karaktärssvag, åtminstone i sina egna ögon och i frun Annas med antagligen? Någonstans bland hämtning på förskolan och grå myndighetskorridorer på Migrationsverket har han tappat bort sig själv och den status han en gång hade. Men nu är det dags att ändra på det. Staffan bestämmer sig, uppmuntrad av Håkan Hellströms musik, för att göra det alla andra gör. Han ska springa Göteborgsvarvet - på under två timmar."

---------------------

Jag har läst Välkommen till Himmelsta (länk till recension finns längre ner på sidan) av den här författaren så det var inte ett svårt beslut att tacka ja när jag fick förfrågan om jag ville läsa den här boken.

Jag undrar om inte nästan alla någon gång har träffat en "Staffan", jag vet att jag har det. En person som en gång i tiden ville så mycket men som sedan aldrig vågade ta steget och som avundas dem som begränsar sig på samma sätt. Lite sådär vardags-/myndighetsgrå och väldigt lagom på alla sätt. En person som man tycker synd om och samtidigt faktiskt ler åt.  I beskrivningen av Staffan har författaren verkligen träffat mitt i prick och jag kan riktigt se honom framför mig.

Jag blir faktiskt full i skratt när Staffan helt plötsligt bestämmer sig för att springa Göteborgsvarvet. Han små försök i början till träning påminner mig direkt om de gubbar vi såg på motionsspåret när vi bodde i Stockholm. Man kände igen dem på en gång - iförda splitternya träningskläder och skor lunkade de 50 m och stod sen och flåsade i en halvtimma. Man såg dem oftast en gång, ev två och sedan aldrig mer.
Alla Staffans beslut grundar sig på att han vill vara som alla andra som han ser som mer lyckade än sig själv. Eftersom grunden är hans mindervärdeskomplex så tar han gång på gång fel beslut och snärjer in sig i sina egna lögner. Och det vet man ju att har man ljugit om en sak så måste man fortsätta att ljuga för den första lögnen genererar fler och fler och förr eller senare blir man påkommen.

Under två timmar är en väldigt realistisk berättelse med en stilla humor som jag verkligen uppskattar. Jag blir irriterad på huvudpersonen men kan samtidigt inte låta bli att le åt de val han gör. Trots att Staffan är en rätt så irriterande person så beskrivs han ändå med en viss medkänsla, annars hade jag nog inte bara tyckt att han är rätt så patetiskt utan kanske till och med tyckt rätt illa om honom. Man får sig verkligen en tankeställare när man läser den här boken!

Tack Bokförlaget Polaris för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Hanna Landahls websida 


Min recension av en annan bok av den här författaren

Välkommen till Himmelsta

Under två timmar finns att köpa på t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Läsplanering vecka 26

De senaste månaderna har det verkligen gått undan när det gäller läsningen och läslusten har hållit i sig. Alltså förväntar jag mig att det håller sig på ungefär samma nivå under den här sista veckan i juni. Jag tror också att jag får rätt så bra med lästid den här veckan. Visserligen är maken ledig hela veckan, vilket betyder att jag får försöka vara lite social också, men när han är hemma så tar han sig tid också att bara sitta och läsa och då kan jag koncentrera mig helt och hållet på läsningen. Jag har ju hamnat lite efter när det gäller recensionerna och jag har börjat lite sakta komma ikapp, men det återstår lite till, så det får helt enkelt bli så att jag jobbar undan nu så att jag ligger i fas vid slutet av månaden.


Under vecka 26 har jag tänkt läsa





Morden i Baronville av David Baldacci
Började jag läsa på söndag morgon












Strandhotellet av Olséni & Hansen












Cirkusflickan av Pam Jenoff











Nattvakten av Anna Ihrén









Vad har du tänkt dig att läsa den här veckan?





En smakebit på søndag - Holländarn

Det har varit en riktig klassisk svensk midsommarhelg, dvs kallt och regnigt. Men det finns lite positivt med det också - när det är sånt väder är det skönt att hålla sig inomhus. Och då kan man läsa så mycket man orkar. Så lördagen satt vi, maken, brorsan och jag, och läste nästan hela dagen. På lördag kväll klarnade det upp lite så jag hoppas verkligen att det blir lite bättre väder på söndagen. Men söndagen börjar med  En smakebit på søndag som anordnas av Betraktninger ~ tanker om bøker. Det går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

-------------------------

Min smakbit kommer från sidan 31 i Holländarn av Birgitta Bergin (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)



"Kan du tänka dig, Karin! Stina vill släktforska! Kan du förstå hur man kan komma på något så dumt!"
Koppen i min hand slinter plötsligt och ramlar rätt ner i golvet. "Nej" Knät knakar som vanligt när jag hastigt böjer mig ner för att plocka upp, men konstigt nog höll koppen. Tack och lov, jag älskar just den koppen. Innehållet sprider sig dock effektivt, det är kaffefläckar långt uppe på köksskåpen. "Fan också!"
"Svär inte är du snäll", kommenterar mamma slött och ointresserat. Som om hon vill påskina att hon struntar i om jag svär eller inte men att hon ändå måste poängtera olämpligheten med svordomar. Jag orkar inte bemöta henne, torkar bara upp och får tid att tänka på vad hon just sa.
Stina vill släktforska.
Min brors äldsta dotter. Varför vill hon det? För att hon kanske är den enda i familjen som vågar stå för att hon undrar över hur Arne kom in i bilden en gång för länge sedan och vad som hände med ... mannen som är min och Johnnys riktiga pappa?"











lördag 23 juni 2018

Recension: Falco av Mons Kallentoft & Anna Karolina

Titel: Falco
Serie: Herkulesserien del 5
Författare: Mons Kallentoft & Anna Karolina
Format: Inbunden
Antal sidor: 360
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar

"En tonårsflicka utför ett kallblodigt terrordåd i Stockholms tunnelbana. Sverige befinner sig i chock. Är flickan en ensam galning eller har hon agerat på någons order?
En polis anmäls försvunnen och hittas kort därefter brutalt mördad. Hans senaste uppdrag var som hanterare vid infiltreringen av en stor knarkliga. nu kräver infiltratören, vars identitet är okänd, Zack som ny kontaktperson.
Samtidigt som Zack kämpar med tilliten i sin nya kärleksrelation dras han allt djupare in i utredningen. När bitarna slutligen faller på plats står tusentals människoliv på spel."

----------------

Falco är femte delen i en av mina absoluta favoritserier, Herkulesserien. Så fort jag läst föregående del så börjar väntan på nästa och det tar alltid alldeles för lång tid innan den kommer. Den här gången var det faktiskt lite extra pirrigt att vänta. De tidigare delarna har skrivits av Mons Kallentoft och Markus Lutteman, den här gången har Kallentoft tagit in en ny medförfattare, Anna Karolina. Jag har i en tidigare recension sagt att Kallentoft/Lutteman var som en "Marriage made in Heaven" så det skulle bli intressant att se hur den nya konstellationen fungerar i jobbet med en redan väl etablerad hjälte och serie.

Ämnet i Falco är verkligen skrämmande aktuellt och jag påminns direkt om terrorattacken på Drottninggatan. Här händer attacken i tunnelbanan och tyvärr kommer det mig ännu närmare eftersom maken jobbat i tunnelbanan och vi ibland diskuterat den här typen av scenarion. Brrrr...riktigt kusligt! Jag är glad att jag inte längre behöver åka tunnelbana för jag har en känsla av att jag nog skulle ha tittat lite annorlunda på mina medpassagerare efter att ha läst den här boken
Som vanligt är det fullt ös från början till slut i den här boken och det är bara att hålla i hatten och försöka hänga med. Det jag märker är att beskrivningarna av själva polisarbetet i boken känns mer realistiska och därmed mer trovärdiga och det är nog till stor del Anna Karolinas förtjänst.

Zack är fortfarande en av mina favoriter bland "hjältar" i den här typen av böcker. Förra gången Zacks känsloliv togs upp, i Bambi, var jag inte så positiv till det, men det som händer i Falco stämmer bättre ihop med hans personlighet så den här gången fungerar det för mig.

Författarparet Kallentoft/Karolin fungerar bättre än vad jag hade vågat hoppas på i mina vildaste fantasier och det känns som att serien nu utvecklats ett steg framåt och blivit, om det nu är möjligt, ännu bättre än vad den har varit. Nästan varje bok i serien har varit bättre än den förra och jag tycker nog att det stämmer även den här gången. Falco är i mitt tycke den hittills bästa boken i serien!
Självklart åker den upp på listan för Årets favoriter !

Tack Bookmark förlag för rec.exet!




Mer info om författarna och deras böcker finns på deras websidor

Mons Kallentoft
Anna Karolina

Mina recensioner av de tidigare delarna

Zack
Leon
Bambi
Heroine

Falco finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden



Veckans bokmärke vecka 25

Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det! Lägg gärna en länk i kommentarerna så jag också kan se vad du har mellan sidorna.
--------------------



Den här veckans bokmärke är ett irländskt, broderat bokmärke jag köpt på Tradera. Ibland när jag tittar in där så hittar jag bokmärken som jag känner att jag vill ha i min samling och det här bokmärket var ett sådant. Jag lär nog aldrig använda det i någon bok, men det är så sött att jag helt enkelt föll för frestelsen. Inne i den lilla lappen står det "This is an authentic piece of embroidered artwork hand painted and produced in a manner that is mindful of old world craftmanship". Även om det inte syns på bilden så är den faktiskt både broderad och målad. Målningen är väldigt svag med pastellfärger.
Det här är en "kul att ha"-pryl!



Helgläsning vecka 25

Väderprognoserna utlovar kallt och regn under helgen, dvs klassisk svensk midsommarväder. Som jag kommer ihåg från när jag var tonåring och tillbringade somrarna i sommarstugan ute i Roslagen så var det alltid varmt och soligt på midsommar, nu är det istället alltid kallt och regnigt. Men det finns ju ändå nånting positivt med det också, det är perfekt läsväder!

Brorsan tillbringar helgen hos oss men nu när han inte varit här på ett par veckor så är han svältfödd på läsning och lär sitta (ligga) djupt försjunken i  någon bok och han lär hinna med många igen (rekordet hittills är 4 böcker på en helg).

Det jag tänkt mig att läsa är




En oskyldig lögn av Sabine Durrant
Började läsa den här igår












Holländarn av Birgitta Bergin











Morden i Baronville av David Baldacci











Vad ska du läsa under midsommarhelgen? Eller ska du ta ledigt från läsningen och bara fira midsommar?


torsdag 21 juni 2018

Helgfrågan vecka 25




Idag är det kallt och regnigt och jag har dragit på mig tjocka kläder igen, men fryser ändå. nu är det i alla fall dags för Mias Helgfråga

Följer du någon Booktuber? 
Nej, och jag är faktiskt inte ens det minsta intresserad, för mig är det det skrivna ordet som gäller. Har kikat lite på någon/några men insåg ganska snabbt att det inte var någonting för mig.


Hur firar ni midsommar?
Vi firar egentligen inte alls. Vi äter något gott men annars blir det inte mycket firande. Och med tanke på att väderprognosen utlovar ca 15 grader imorgon så kommer nog i alla fall jag hålla mig i värmen inomhus, tända i brasan, vira in mig i en pläd och läsa.




Överraskning

Det dök upp ett överraskningsbokpaket i brevlådan idag


Salt av Emeli Bergman

Recension: Lånat silver och krossat glas av Ewa Klingberg

Titel: Lånat silver och krossat glas
Serie: Huskvarna, del 2
Författare: Ewa Klingberg
Format: Inbunden
Antal sidor: 352
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

"Jeanette begraver sin förolyckade man och känner framför allt lättnad. Nu behöver hon inte ta tag i pappersarbetet och bodelningen som den planerade skilsmässan skulle ha inneburit, hon behöver inte visa hänsyn och kan skjuta planerna på ett nytt boende på framtiden. Men knappt är maken i graven förrän Jeanettes besvärliga svärmor kräver att få flytta in.
Jeanette flyr upp på vinden för att rensa ut gammal bråte. Och längst in, bakom en bit skavd tapet, hittar hon en dörr. Det som finns där bakom har legat dolt sedan länge och för henne samman med ett gripande livsöde i slutet av 1800-talet."

-----------------

Jag läste första delen i den här serien förra sommaren och tyckte väldigt mycket om den så när nu andra delen skulle komma ut ville jag såklart läsa den också.

Boken består av två parallella berättelser som knyts samman genom de fotografier och fotoutrustning Jeanette hittar på vinden när hon ska rensa där inför en eventuell försäljning av huset.
Jag kan faktiskt förstå Jeanettes känslor, eller snarare lättnad, över makens död. Mentalt har hon ju fjärmat sig redan innan och nu slipper hon också det praktiska med en skilsmässa. Men det är faktiskt inte Jeanette som jag fastnar för, även om hon är en sympatisk person.

Den jag fastnar för är Matilda, som lever på 1800-talet och som inte vill foga sig i den "vanliga" kvinnorollen. Hon är självständig, vill klara sig själv och hålla på med det som hon tycker är roligt och som hon vet att hon är bra på.

Jag känner inte till Huskvarna mer än att vi åkt förbi där på väg annanstans men jag blir faktiskt lite nyfiken på den staden och känner att nästa gång vi tar vägen förbi ska vi nog stanna till och ta oss en titt.

Lånat silver och krossat glas är en trevlig feelgoodroman som jag faktiskt läste på en enda sittning, den är helt enkelt en bladvändare som passar riktigt bra när man vill sitta och mysa med en bok. Jag läser ibland historiska böcker och jag tycker att blandningen av nutid och dåtid i de här böckerna fungerar så perfekt att även den som i vanliga fall inte läser historiska romaner kommer nog att ha stor behållning av böckerna i Huskvarnaserien. Jag vill absolut läsa fler böcker av den här författaren!

Tack Historiska Media för rec.exet!

Min recension av första delen i serien

Manglade dukar och vikta servetter

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Ewa Klingbergs blogg

Holavedsbrudar


Lånat silver och krossat glas finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Hett i hyllan #149


Det är inte klokt hur snabbt tiden går, det är ju redan torsdag! Och torsdagen börjar med Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

-------------------

Surprise, surprise! Boken jag plockat fram idag är inte ett loppisfynd!

Tiga är guld av Lyndsay Faye
Baksidestext:
" Lyndsay Faye slog igenom med New Yorks gudar, et tät och rafflande kriminalhistoria från mitten av 1800-talet, som hyllades för sin inlevelsefulla och trovärdiga skildring av New York.
I Tiga är guld återvänder hon till den irländske polismannen Timothy Wilde och hans kamp för överlevnad i en stad präglad av fattigdom och konflikter mellan olika invandrargrupper.
Med två decennier kvar till slaveriets avskaffande blomstrar människohandeln i USA. När en grupp slavhandlare kidnappar en familj dras Wilde och hans bror Valentine in i ett nät av intriger där människor satt i system att tjäna pengar på andras lidande."









Jag hade läst första delen, New Yorks gudar (titeln är länkad till recensionen) i början på 2015, och tyckte den var väldigt bra och ville läsa fortsättningen också. Alltså beställde jag den här direkt så det inte skulle gå så lång tid mellan böckerna, men den blev visst stående i bokhyllan istället. Jag är fortfarande väldigt sugen på att läsa den så jag måste nog lägga fram den så att jag inte kan missa den nästa gång jag letar efter något att läsa.

onsdag 20 juni 2018

Recension: Demonviskaren av Lovisa Wistrand

Titel: Demonviskaren
Serie: Alvblodstrilogin
Författare: Lovisa Wistrand
Format: Inbunden
Antal sidor: 464
Förlag: Whip Media
Recensionsexemplar

"Iszaelda måste återuppväcka Akares. Tillsammans med Acranta ger hon sig in i dödsvärlden Saxx för att finna honom. Ett kvickt uppdrag blir en härva av missförstånd och faror; överleva. En arkaisk ceremoni, demoner, en jakt på sanning och ett hav av blod. Var är Akares?
Keelan vet att förhållanden mellan alv och drake är lika med dödsstraff. Ändå blir han förälskad i någon han aldrig borde ha tittat åt. Känslorna leder honom till våghalsiga beslut - till häxor, lögner och de mystiska dimmorna i Eytherlarn. Snart finner han sig fångad under en fruktansvärd förbannelse.
Vad gör man när allt känns som mörkast? När ens egen kropp börjar förändras och ens blotta närvaro är en fara för andra? Och när man gjort något så hemskt, att ingen någonsin får veta..."

--------------------

Demonviskaren är andra delen i Alvblodstrilogin. Jag läste första delen, Drakviskaren, för ca 6 månader sedan och jag älskade den så jag hade väldigt höga förväntningar på den här boken.

Jag hade lite svårt att komma in i boken, men mer jag läste desto bättre gick det. Men jag tror det hela hade gått lite snabbare om det funnits någon typ av sammanfattning i början på vad som hänt dittills, eller om jag läst de två böckerna direkt efter varandra utan att ta någon paus. Sen är ju också en delorsak på grund av min ovana med fantasy så tar det lite tid att ställa om mig på nya världar och annorlunda karaktärer.
Persongalleriet i första boken var rätt så omfattande och här utökas det lite till, vilket gör att jag emellanåt blir lite förvirrad och måste stanna upp för att komma underfund med vem som är vem och vad de har för relation till varandra och vad det är för typ av alv.

I förra boken var ju draken Nyx min favorit och jag tycker fortfarande väldigt mycket om henne, men den här gången saknar jag lite den humor och den rapphet som var så tydliga i hennes repliker i Drakviskaren. På ett sätt så förändrades nog min uppfattning av henne också när jag blev medveten om den förbannelse hon drabbats av och såg framför mig hennes andra jag.

Tempot är högt i boken, det händer något hela tiden och det får mig att kasta mig över varje sida för att få reda på mer. Jag känner mig, märkligt nog, fortfarande "hemma" i den här världen och har inte så svårt för den som jag har med en del fantasyvärldar.

Demonviskaren är en lättläst bladvändare som jag verkligen inte blev besviken på! Det som hade underlättat betydligt var om det hade funnits någon typ av sammanfattning i början av boken av tidigare händelser, men trots att det inte fanns en sådan så flög sidorna bara förbi, berättelsen är ju så lättläst och spännande. Just nu ser jag verkligen fram emot sista delen i trilogin för att få veta hur det kommer att gå för Iszaelda och Akares och om det finns någon lösning för Keelans och Nyx problem.  Den här trilogin tycker jag väldigt mycket om!

Tack Whip Media för rec.exet!


Min recension av första delen i trilogin

Drakviskaren

Lovisa Wistrands blogg finns HÄR

Demonviskaren finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


Sommarläsning

Lite sommarläsning i brevlådan idag!


Julia och Jack av Anna Lönnqvist

Kulturkollos veckoutmaning vecka 25: Mina ryska favoriter


Det är inte precis varmt idag, så frusen som jag är har jag fått dra på mig lite varmare byxor och hålla mig inomhus. Och jag håller mig också inne i mitt rum för där är det alltid lite varmare, så då är det perfekt att sitta och blogga lite. Nu är det då dags för Kulturkollos veckoutmaning som lyder

Utmaningen är kort och gott: Vad tänker du på när du tänker på Ryssland? Dela med dig av dina tankar, böcker, bilder, musik eller annat!

---------------

När det gäller böcker så är det





Anna Karenina av Leo Tolstoj










Doktor Zhivago av Boris Pasternak










Jag älskade båda böckerna när jag läste dem första gången och har läst om båda två, Doktor Zhivago några fler gånger än Anna Karenina, och jag är jättesugen på att läsa om dem. Självklart har jag också sett filmatiseringarna av böckerna. Doktor Zhivago är det förstås den gamla filmen med sammetsögda Omar Sharif i huvudrollen som   Dr Zhivago och Julie Christie som Lara. Och den filmmusiken lär jag inte glömma i första taget.
Anna Karenina har jag också sett ett par olika filmatiseringar av.

När det gäller musik så är det nog en del kanske lite udda sånger och sångare jag tänker på först.

Först  kom jag att tänka på Viktor Klimenko, en finsk sångare med rysk bakgrund (född i fångläger) som hade lite av sin "storhetstid" på 70-talet. Han sjöng ganska ofta på ryska


Jag är uppvuxen med den här typen av musik och vi hade nog t o m ett par LP:n hemma med den här sångaren.

Nästa : Vem kan glömma Alla Pugatjova på 80-taletmed sina miljoner rosor? Alla Pugatjova, Sovjets största schlagerstjärna och en riktig diva




Hon var med i Jacobs stege 1980 och släppte då tillsammans med Jacob Dahlin ut sin låt Superman endast i Sverige.



Hon var verkligen en superstjärna i Sovjet och blev faktiskt så småningom också UNICEF-ambassadör