torsdag 21 juni 2018

Recension: Lånat silver och krossat glas av Ewa Klingberg

Titel: Lånat silver och krossat glas
Serie: Huskvarna, del 2
Författare: Ewa Klingberg
Format: Inbunden
Antal sidor: 352
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

"Jeanette begraver sin förolyckade man och känner framför allt lättnad. Nu behöver hon inte ta tag i pappersarbetet och bodelningen som den planerade skilsmässan skulle ha inneburit, hon behöver inte visa hänsyn och kan skjuta planerna på ett nytt boende på framtiden. Men knappt är maken i graven förrän Jeanettes besvärliga svärmor kräver att få flytta in.
Jeanette flyr upp på vinden för att rensa ut gammal bråte. Och längst in, bakom en bit skavd tapet, hittar hon en dörr. Det som finns där bakom har legat dolt sedan länge och för henne samman med ett gripande livsöde i slutet av 1800-talet."

-----------------

Jag läste första delen i den här serien förra sommaren och tyckte väldigt mycket om den så när nu andra delen skulle komma ut ville jag såklart läsa den också.

Boken består av två parallella berättelser som knyts samman genom de fotografier och fotoutrustning Jeanette hittar på vinden när hon ska rensa där inför en eventuell försäljning av huset.
Jag kan faktiskt förstå Jeanettes känslor, eller snarare lättnad, över makens död. Mentalt har hon ju fjärmat sig redan innan och nu slipper hon också det praktiska med en skilsmässa. Men det är faktiskt inte Jeanette som jag fastnar för, även om hon är en sympatisk person.

Den jag fastnar för är Matilda, som lever på 1800-talet och som inte vill foga sig i den "vanliga" kvinnorollen. Hon är självständig, vill klara sig själv och hålla på med det som hon tycker är roligt och som hon vet att hon är bra på.

Jag känner inte till Huskvarna mer än att vi åkt förbi där på väg annanstans men jag blir faktiskt lite nyfiken på den staden och känner att nästa gång vi tar vägen förbi ska vi nog stanna till och ta oss en titt.

Lånat silver och krossat glas är en trevlig feelgoodroman som jag faktiskt läste på en enda sittning, den är helt enkelt en bladvändare som passar riktigt bra när man vill sitta och mysa med en bok. Jag läser ibland historiska böcker och jag tycker att blandningen av nutid och dåtid i de här böckerna fungerar så perfekt att även den som i vanliga fall inte läser historiska romaner kommer nog att ha stor behållning av böckerna i Huskvarnaserien. Jag vill absolut läsa fler böcker av den här författaren!

Tack Historiska Media för rec.exet!

Min recension av första delen i serien

Manglade dukar och vikta servetter

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Ewa Klingbergs blogg

Holavedsbrudar


Lånat silver och krossat glas finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


2 kommentarer:

  1. riktigt mysig blandvändare med lite kvinnohistoria.

    SvaraRadera
  2. Tack för de fina orden. Trevlig Midsommar!

    SvaraRadera