torsdag 13 juni 2019

Hett i hyllan #200


På torsdagarna visar vi upp våra hyllvärmare i Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

--------------------

Jag har plockat fram ett loppisfynd som vanligt


Lolita av Vladimir Nabokov
Från Adlibris:
"Lolita är historien om hur den medelålders pedofilen Humbert Humbert dykar, exploaterar och utnyttjar den tolvåriga Dolores Haze. Humbert Humbert berättar självm innifrån fängelsecellen, misstänkt för mordet på en rival, ännu en man som utnyttjat Dolores, Dolly, Lo, Lolly - Lolita. Vladimir Nabokovs Lolita är en monstruös roman, totalitär i sin sexism, men också en vild satir och fars, flödande av lekar med genrer som nekännelseroman, romantisk skräckberättese med dubbelgångarmotiv, detektivroman med flera."Trots att jag läst många klassiker när jag var ung så finns det såklart en hel del som jag ännu inte läst och Lolita är en av dem. När jag hittade boken på loppis år 2014 så var jag ju tvungen att köpa den för jag har ju ändå hört så mycket om just Lolita. Jag kände då och känner fortfarande att jag måste läsa den, ändå har den blivit stående i bokhyllan, troligtvis av det vanliga skälet = tidsbrist. Ett annat skäl är nog att trots att det här är i pocketformat så är den inte en bok som jag kan ha som sänglitteratur, den kräver nog att man är lite mer koncentrerad än vad jag brukar vara när jag läser i sängen. Den måste jag alltså ha på bokstödet och läsa när jag kan koncentrera mig ordentligt, dvs på dagen. Just precis nu har jag inte tid men Lolita läggs nu i främsta ledet i pockethyllan och så läser jag den så fort jag får lite tid över.


6 kommentarer:

 1. Lolita har jag också tänkt läsa någon gång men jag har inte den boken hemma - däremot andra av Nabokov (olästa...)

  SvaraRadera
 2. Jag har läst den, men det var så himla länge sedan att jag känner att jag borde läsa om den.

  SvaraRadera
 3. Läste den för länge sedan och tyckte att den var bra även om det kan kännas jobbigt att läsa en historia utifrån en pedofils synvinkel.

  SvaraRadera
 4. Har inte läst den, men en annan av Nabokov. Som jag inte gillade jättemycket.

  SvaraRadera
 5. Den där boken har jag velat läsa ett tag. Tack för påminnelsen.

  SvaraRadera
 6. Lolita har jag läst. Den är läsvärd. Det gäller bara att komma förbi den där ryggmärgsreflexen att man inte vill läsa en bok om en pedofil och hans drömmar.

  SvaraRadera