måndag 10 juni 2019

Recension: Bestraffaren av Pia Kask

Titel: Bestraffaren
Serie: Hannah Fors
Författare: Pia Kask
Format: Inbunden
Antal sidor: 281
Förlag: Hoi förlag
Recensionsexemplar

"Den fiktiva kuststaden Wästholm skakas av morden på två tonåringar. Först verkar morden slumpmässiga, men när ytterligare en flicka försvinner och dyker upp svårt skadad står det klart för civilutredaren Hannah Fors och kriminalinspektören Henrietta Rollins att det handlar om en seriemördare. Hannah upptäcker en koppling mellan offren som går långt bak i tiden - kan mördaren vara någon som väntat i tjugo år på att ta ut sin hämnd? Rollins avfärdar teorin men Hannah kan inte släppa tråden. Samtidigt konfronteras Hannah med sitt eget mörka förflutna, och hemligheter som hon till varje pris måste dölja hotar att ödelägga den redan bräckliga relationen med Rollins."

-----------------------

Bestraffaren är Pia Kasks debutroman och första delen i en planerad serie om Hanna Fors. Ordet debut får mig alltid att bli nyfiken, jag tycker väldigt mycket om att läsa debutromaner.

Det enda som faktiskt tog emot lite var att det var två kvinnliga huvudpersoner i boken. Jag har faktiskt börjat tröttna lite på de kvinnliga huvudpersonerna i deckare för i grund och botten är det samma person vilken bok man än läser. Det blir lite av samma fenomen som det var med de grå, buttra och smått alkoholiserade manliga kriminalpoliserna tidigare, man ledsnar till slut. Till min glädje insåg jag rätt så snabbt att den här författaren tagit ett helt annat grepp om det här, struntat i all politisk korrekthet och skapat annorlunda karaktärer som man verkligen blir både intresserad och road av. Än så länge hamnar Hanna lite i skymundan av kriminalinspektör Henrietta Rollins som är extra allt och som därmed stjäl all uppmärksamhet. Henrietta Rollins är också den karaktär jag roas mest av och som jag direkt ser framför ögonen när jag läser om henne.
Hanna har sina egna demoner och, som sagt, i den här första boken hamnar hon lite i bakgrunden på grund  av Henrietta Rollins men hon är ändå en person som jag vill veta mer om.

Miljön är den fiktiva staden Wästholm som, i alla fall vid det här första mötet, inte har många likheter med de sommarfagra samhällen man tänker på när man hör ordet kuststad. Westholm är betydligt mörkare och det hörs inte precis några Taube-toner i bakgrunden när man läser om staden. Det ska bli väldigt spännande att också lära känna Westholm lite bättre.

Bestraffaren är en annorlunda, intressant och spännande debut som liknar inget annat jag läst på ett bra tag. Jag ser verkligen fram emot nästa del i den här serien!

Jag har bjudit på en smakbit ur boken i ett annat inlägg HÄR!

Tack Hoi förlag för rec.exet!

Bestraffaren finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


1 kommentar:

  1. Tack för den jättefina recensionen! Det värmer också så oerhört mycket i författarhjärtat när recensenten har uppfattat på pricken vad jag strävade efter i manuset: "...att den här författaren tagit ett helt annat grepp om det här, struntat i all politisk korrekthet och skapat annorlunda karaktärer som man verkligen blir både intresserad och road av." :-)

    Önskar dig en härlig läs-sommar!

    SvaraRadera