söndag 16 juni 2019

Recension: I kloka kvinnors sällskap av Célestine Vaite

Titel: I kloka kvinnors sällskap
Originaltitel: Frangipani
Författare: Célestine Vaite
Översättning: Lisbet Holst
Format: Pocket
Antal sidor: 300
Förlag: Bonnier pocket
Hyllvärmare 2019

"På Tahiti är det allmänt känt att kvinnor är klokast, särskilt mödrar. Materena vet allra bäst, alla tycker så, alla utom Materenas dotter Leilani.
Materena är höggravid när hon får anställning som städerska och strax därefter föder hon sin lilla dotter. Så fort hon kan börjar Materena jobba igen. Hon är stolt över att vara städerska men drömmer om en annan framtid åt sin dotter Leilani. Dottern är en utmaning från allra första stund. Ju äldre Leilani blir desto mer ifrågasätter mor och dotter varandra. Materena är övertygad om att hennes dotter kommer att växa upp till att bli en smart kvinna som inte kommer att finna sig i några dumheter. Men när Leilani träffar sin första kärlek, måste Materena försöka förstå att hennes dotter behöver finna sin egen väg."

--------------------------

Jag försöker minska antalet hyllvärmare i mina bokhyllor och den här boken har stått där sedan jag köpte den sommaren 2013 och nu var det dags att ta itu med den.
Författaren Celestine Vaite är född på Tahiti men bor i Australien och den här boken har en gång i tiden blivit nominerad för det brittiska litterära priset Orange Prize. I kloka kvinnors sällskap är andra delen i en trilogi, vilket jag inte var medveten om när jag köpte boken, men den går alldeles utmärkt att läsa fristående.

Boken handlar om Materena, en professionell städerska, och hennes dotter Leilani. Materena har väldigt bestämda åsikter om hur man ska leva sitt liv och anser också att det är kvinnorna som är de starka som håller ihop familjen och som alltid vet bäst, män är mera ett nödvändigt ont som man får försöka stå ut med. Materena har uppfostrat sin dotter till att bli en självständig, modern kvinna men hon hade inte räknat med att Leilani vid något tillfälle slutar lyssna på sin mor utan börjar bestämma själv över sitt liv.

Det är första gången jag läser en bok skriven av en tahitier och det var verkligen intressant. Författarens beskrivning av tahitiernas vardagsliv är minst sagt underhållande och Materenas egensnickrade levnadsregler får mig att le. Det här är en lättläst, lättsam och underhållande bok.

I kloka kvinnors sällskap finns att köpa hos t ex

Bokbörsen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar