torsdag 6 september 2012

Tre på tre: Vita nätter

Tre på tre: Vita nätter av Ann Cleeves

"Sommar på Shetlandsöarna, den årstid när fåglarna sjunger vid midnatt och solen aldrig går ner. I en enslig dal vid vattnet förbereds en vernissage på ett konstgalleri. Jimmy Perez, poliskommissarie på ön, är en av gästerna. Till vernissagefesten anländer en välklädd främling, går fram till en målning och brister i häftig gråt. Perez tar honom åt sidan och det fragår att mannen inte vet vem han är. Plötsligt är han försvunnen. Nästa dag hittas en död man i en sjöbod med en clownmask för ansiktet.
När Jimmy Perez börjar forska i det förflutna kommer han märkliga hemligheter på spåren. Gamla lojaliteter sätts på hårda prov, och till slut måste sanningen fram..."

---------------------------------------------------------------

Vita nätter är den andra boken jag läser för Pocketlovers Tre på tre-utmaning och den andra boken i Ann Cleeves Shetlandsserie om fyra böcker.

Jag tycker mer och mer om poliskommissarie Jimmy Perez. Han är försynt och håller sig ganska mycket i bakgrunden men samtidigt är det ändå han som får hela undersökningen att gå framåt eftersom han både känner och förstår människorna på öarna. På något sätt är inte själva mordmysteriet det centrala i dom här böckerna utan det är människorna, deras liv och relationerna dem emellan i ett avlägset och isolerat samhälle  som är det viktiga.  Och, som jag misstänkte när jag läste första boken, så lärde jag känna och förstå Jimmy bättre i den här boken. Och det passar faktiskt hans personlighet att man lär känna honom lite i taget...

Vita nätter finns att köpa hos t ex Bokus eller AdlibrisInga kommentarer:

Skicka en kommentar