söndag 15 januari 2017

Brevbärarens sista möte av Dan Fränkel

Titel: Brevbärarens sista möte
Författare: Dan Fränkel
Format: Danskt band
Antal sidor: 271
Förlag: Vulkan förlag
Recensionsexemplar

"Trettiosex år efter Robert Hanssons spårlösa försvinnande 1976 kan hans gamla vänner inte sluta grubbla. Vad var det som hände egentligen och varför verkade polisen så ointresserad?

Robert är aktiv i det lilla marxist-leninistiska partiet som ser det kommunistiska Albanien som ett föregångsland.
Han får en unik möjlighet att lära sig albanska men hamnar samtidigt i klorna på den östtyska säkerhetstjänsten. Han dras in i en värld där ett förräderi lätt följs av fler och där varje försök att bryta sig ur är förenat med livsfara. I Östberlin finns Belinda Hauser, kvinnan med de vackra ögonen och de mörka hemligheterna. Ska hans kärlek till henne rädda bägge?"

-------------------

Brevbärarens sista möte är en verklighetsbaserad berättelse och författarens egen teori om vad som egentligen hände när hans vän brevbäraren försvann spårlöst på 70-talet.

70-talet är någonting som jag kommer ihåg - den tidsperioden präglades för mig mycket av att jag utvecklades från tonåring till vuxen och tog steget in på arbetsmarknaden och började intressera mig för sådant som hände utanför kompiskretsen, skolan och familjen. Och nu när jag läste boken så satt faktiskt maken och jag och pratade minnen från 70-talet och om boken (och maken paxade direkt på att få boken så fort jag var klar med den!)

Huvudpersonen, Robert Hansson, i den här berättelsen skulle nog idag ha fått någon typ av diagnos, t ex autism eller något liknande, alla hans rutiner, fobier osv tyder på det. Det är riktigt intressant att få följa hans vardag i Stockholm och hans resor i  de forna öststatsländerna. Miljöbeskrivningarna träffar mitt i prick - jag besökte aldrig Östberlin, men på 70-talet åkte jag med min familj först till Västberlin (och tittade ut över muren mot Östberlin) och sen genom Östtyskland till Polen (som då alltså var kommunistiskt) och jag känner verkligen igen Robert Hanssons beskrivning av t ex Warszava som grå, för så minns jag också den staden och öststaterna överhuvudtaget.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken, inte bara för att mycket i den väcker en massa minnen hos mig utan för att den på ett verklighetsnära sätt visar upp hur det var på 70-talet. Och när man läser den så är hela berättelsen, både det som verkligen hänt och de delar som är resultatet av författarens egna teorier så väl sammanlänkade att det faktiskt känns som att det är så här det måste ha gått till när den här brevbäraren försvann.

Att läsa den här boken är lite som att se en dramatiserad dokumentär och jag är riktigt glad över att jag fick tillfälle att läsa Brevbärarens sista möte och kan verkligen rekommendera den!

Tack Dan Fränkel för rec.exet!

Mer info om författaren och hans böcker finns på Dan Fränkels websida


Brevbärarens sista möte finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band/E-bok
Bokus Danskt band/E-bok
CDON Danskt band




8 kommentarer:

  1. Ja, jag är nog lockad av den här boken :) 70-talet är ju speciellt, även för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker definitivt att du ska läsa den!

      Radera
  2. Den här lät spännande! Var barn på 70-talet, alltid roligt att få flashbacks från den tiden, även om man inte hängde med så mycket i världshändelserna i den åldern direkt. :)

    SvaraRadera
  3. Det här låter som en intressant bok.

    SvaraRadera
  4. Jag gillade den här, utan att ha upplevt 70-talet alls. ;) Men så är jag också historiskt intresserad.

    Såg att du recenserat den här via adlibris hemsida och att det kommer upp genom Twingly. Jag får det inte att fungera. Hur gör du? :) Är det för att jag har wordpress tro? :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Först en länk i blogginlägget till adlibris sida för boken och sen bara pinga hos Twingly https://www.twingly.com/ping

      Radera
    2. Hum, det är ju så jag gör. Jag får fortsätta föröka. :) Tack!

      Radera