måndag 30 januari 2017

Tematrio - Barn- och ungdomsböcker

Istället för att sitta och läsa och skriva recensioner har jag jagat hela dagen efter en lämplig jurist med fastighetsrätt som specialitet, det här med att köpa tomtmark är inte så enkelt som det låter. Och efter att ha tagit min sedvanliga vilopaus på kvällen är jag uppe och det är dags för Lyrans Tematrio. Den här gången handlar det om barn- och ungdomsböcker och Lyran uppmanar

Berätta om tre riktigt bra böcker för barn i olika åldrar!

------------

Jag har aldrig läst speciellt mycket barn- och ungdomsböcker, faktiskt inte ens när jag själv var barn/ungdom, förutom när jag var väldigt liten så det här var en jättesvår fråga för mig. Jag får helt enkelt försöka få ihop en blandning av sånt jag läst de senaste åren och en bonusbok som jag minns från min egen barndom.
1. En väktares bekännelser av Elin Säfström (titeln är länkad till recensionen)
Målgruppen är, enligt nätbokhandeln, 12-15 år

2. Tvillingarna Thorntwaites testamente av Gareth P Jones (titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)
Målgrupp 9-12 år enligt nätbokhandeln.

Artemis Fowl av Eoin Colfer
Målgrupp 12-15 år enligt nätbokhandeln.

Och så får det bli en liten bonus bok också

Jag tror säkert alla känner till Disneys Pongo och de 101 dalmatinerna, men hur många vet att den inte bara är en Disneyfilm utan baserades på en bok, De hundra och en hundarna: historien om de många dalmatinerna av Dodie Smith. Och att det fanns en fristående fortsättning, The Starlight Barking,  till den första boken om dalmatinerna. På finska hette den fortsättningen Stjärnskall (egen översättning) och den titeln tycker jag är så fin. Jag tror Disney i den första tecknade filmen om dalmatinerna hade slagit ihop de båda böckerna, vilket är synd eftersom Stjärnskall definitivt förtjänade att stå på egna fötter. Jag älskade Stjärnskall! Jag brukade läsa högt ur den åt min lillasyster (15 år yngre än jag) och hon tyckte också väldigt mycket om den.22 kommentarer:

 1. Svar
  1. Håller med, speciellt när de försöker ta kål på varandra!

   Radera
 2. Jag har boken om de 101 dalmatinerna men däremot kände jag inte till uppföljaren. Tack för att du berättade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet jag ju inte hur de gjort i Sverige - kanske att de två böckerna slagits samman i den svenska utgåvan...

   Radera
 3. Tyckte väldigt bra om En väktares bekännelser. Tvillingarna Thorntwaite hade jag som högläsning, men den var väl komplicerad för ettor. De älskade den, men man fick förklara ohemult mycket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. För ettor kan jag tänka mig att den inte fungerar för

   Radera
 4. Gareth Jones är fantastisk!

  SvaraRadera
 5. Elin Säfströms bok tycker jag verkar intressant. Jag läste De hundra och en hundarna när jag var barn, tyckte väldigt mycket om den. Fina illustrationer också, minns jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte väldigt mycket om Säfströms bok.

   Radera
 6. Jag har läst de 101 dalmatinerna men visste inte att det fanns en bok till, spännande! En väktares bekännelser gillad jag starkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte hittat fortsättningen på svenska så kanske att den införlivades med del 1 i den svenska utgåvan. Tyckte också mycket om Säfströms bok.

   Radera
 7. Åh! Detta med att de 101 dalmatinerna var byggd på böcker var verkligen en nyhet. Dem ska jag definitivt kolla upp! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte alla vet om att den bygger på böcker.

   Radera
 8. Artemis Fowl har jag inte läst än, men de sju första böckerna står här i hyllan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tänkt mig att skaffa fler men det har inte blivit av ännu.

   Radera
 9. Tack för tips, det var titlar som jag inte kände till förut.

  SvaraRadera
 10. Jag känner till alla men inte läst någon än.

  SvaraRadera
 11. En väktares bekännelse läste jag nyss och det var en jättemysig story. Ur serien p, Artemis Fowl har jag bara läst första boken och det var evigheter sedan.

  SvaraRadera
 12. En väktares bekännelser är jag hemskt nyfiken på! :)

  SvaraRadera
 13. De hundra och en hundarna tyckte jag om som barn men visste inte att det fanns en bok till. Har inte läst någon trio-bok men är nyfiken på Säfström.

  SvaraRadera
 14. Har inte hört talas om någon av böckerna i din trio. Tack för tipsen!

  SvaraRadera