måndag 14 maj 2018

Recension: Kyldygnet av Philip Birk

Titel: Kyldygnet
Serie: Tom Grip, del 1
Författare: Philip Birk
Format: Inbunden
Antal sidor: 387
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

"Köpenhamn, juni 2016. Danmarks dyraste målning genom tiderna blir stulen från nationalmuseet. Konststölden är lika utstuderad som våldsam. Spåren leder till den serbiska maffian, ledd av den ökända "khanen".
Samtidigt i Portugal. Konsttjuven Tom Grip har gått under jorden efter att hans senaste kupp misslyckades totalt. Numera söker han kickar vid roulettbordet på Casino Estoril. Men ett oväntat möte tvingar upp Tom till ytan och han kastas in i ett kaotiskt händelseförlopp.
Den mystiska Veronica och hennes hemliga arbetsgivare. Den danske polisen Christiansen som närmar sig likt en blodhund. Maffiabossen som vill ta över Köpenhamns undre värld och som skyddar sina närmaste till varje pris... Allt hänger ihop med namnet som oavbrutet dyker upp: Jonathan Frost. Tom Grips bästa vän. Mannen som varit död i fyra år."

---------------------

Kyldygnet är Philip Birks debutroman och första delen i en serie om konsttjuven Tom Grip. Jag är ju svag för debuter så den här kändes som ett måste när jag såg den.

Tom Grip är en elegant och smart konsttjuv som jag fastnar för direkt. Bilden som dyker upp i mitt huvud är en smal och ung James Bond-typ (med små stänk av Arséne Lupin) som rör sig självsäkert och vant i alla miljöer och bland alla typer av människor. Hur det kommer sig att hans bakgrund inte direkt motsvarar hans nuvarande framtoning får man förklaringen till i boken.

Det är högt tempo i boken och Tom Grip har fullt upp med både kända och okända fiender. Självklart finns det också en vacker kvinna med i spelet, precis som det ska i en thriller av den här typen. Så alla ingredienser för spännande läsning finns med. Även om det såklart finns med våld även i den här boken så är det inte riktigt lika mycket som i andra böcker i samma genré och jag gillar Tom Grips första och enda regel: döda aldrig någon i onödan.

Kyldygnet är en spännande och intressant debut med en lite klurig intrig och med en huvudperson som jag gillade ända från början. Jag ser verkligen fram emot nästa del i den här serien!
Tack Historiska media för rec.exet!


Kyldygnet finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar