onsdag 2 maj 2018

Recension: Ensamma tillsammans av Jörgen Löwenfeldt

Titel: Ensamma tillsammans
Författare: Jörgen Löwenfeldt
Format: Inbunden
Antal sidor: 191
Förlag: Mima förlag
Recensionsexemplar

"Johan har kommit in på psykologprogrammet vid Karolinska Institutet. Där träffar han Eva. Hon är hemlighetsfull och tycker att de ska vara blanka för varandra. Men Johan börjar ändå berätta. Om sin barndoms tristess. Om hur han lyckats göra sig ekonomiskt oberoende på nätpoker. Om hur fyller väggarna i sin dyra lägenhet med illustrationer. Om hur han lägger ut sin egen konst på nätet, och om hur hypen kring hans verk drar igång och föder en fåfäng jakt på allt fler likes.
En dag är Eva borta. Johan inser att han inte vet någonting om henne. Och när han börjar leta inser han att inget som dyker upp om henne stämmer överens med den bild han har byggt upp."

-------------------

Den här boken dök upp i brevlådan som en överraskning från förlaget. Jag tycker väldigt mycket om sådana här överraskningar, man får då chansen att läsa något som man annars kanske inte hade valt om man själv skulle välja något att läsa. Ensamma tillsammans är författarens debutroman och jag är alltid nyfiken på debuter.

Den här boken handlar om mötet och "kärlekshistorien" mellan Johan och Eva, som är ganska olika varandra. Eva vill att att de ska ha ett förhållande utan att veta så mycket om varandras bakgrund medan Johan har ett behov av att berätta om sig själv. Johan har också ett bekräftelsebehov som han får utlopp för genom att lägga ut sin konst på Pinterest och jaga efter likes.Jag har alltid varit intresserad av psykologi, att Johan går psykologiprogrammet får mig att bli sugen på att läsa lite faktaböcker igen.

Jag tycker inte att jag lär känna varken Eva eller Johan, jag får inget grepp om dem och blir inte engagerad i någon av dem. Så när sanningen om Eva till slut uppdagas blir jag varken förvånad eller upprörd, inte ens å Johans vägnar.

Även om Ensamma tillsammans är en lätt- och snabbläst bok så lämnar den inget avtryck hos mig och den passar nog inte mig egentligen, men jag tror säkert att det finns andra som gillar den bättre än vad jag gör.
Tack Mima förlag för rec.exet!

Mer info om författaren och hans bok finns på Jörgen Löwenfeldts websida


Ensamma tillsammans finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok


1 kommentar: