söndag 20 maj 2018

Recension: Trollsländan av Michel Bussi

Titel: Trollsländan
Originaltitel: Un avion sans elle
Författare: Michel Bussi
Översättning: Christina Norrman
Format: Inbunden
Antal sidor: 451
Förlag: Bokförlaget Polaris
Recensionsexemplar

"Strax efter midnatt den 23 december 1980 kraschlandar ett plan på väg mot Paris i de snöiga scweiziska alperna. Enda överlevande är en tre månader gammal flicka, och hon får ameknamnet "Trollsländan" av pressen som bevakar olyckan.
Utredningen visar att det fanns två spädbarn ombord. Är flickan Lyse-Rose eller Emilie? De bådas respektive släktingar, arbetarklassfamiljen Vitral och överklassfamiljen de Carville, hävdar envist att den överlevande bebisen är just deras.
Arton år senare är privatdetektiven som fått uppdraget att lösa mysteriet med flickans identitet på väg att ge upp. Så hittar han en ledtråd som för honom betydligt närmare sanningen. Då försvinner plötsligt Lylie, "Trollsländan", utan ett spår. Vissa gör allt för att hitta henne. Andra ser helst att hon aldrig återfinns..."

----------------------

Den här boken blev jag intresserad av direkt när jag såg den, den lät verkligen som en bok för mig. Ordet flygplanskrasch och att jag inte läst något av den här författaren tidigare ökade också mitt intresse.

Det första kapitlet med flygplanskraschen var riktigt läskigt att läsa. Jag är inte rädd för att flyga men såna här beskrivningar av flygplanskrascher får en att tänka efter lite.

Handlingen är uppdelad i nutid, Lylies sökande efter sin identitet, och dåtid, privatdetektiv Crédule Grand-Ducs dagbok om hans eftersökningar, som hon läser för att få ledtrådar till sitt förflutna. Det låter kanske lite rörigt men jag hade absolut inga problem med att hålla isär de två trådarna och i slutet vävs ju dessa ihop på ett rätt så överraskande sätt.

Jag har haft lite svårt med en del böcker skrivna av franska författare eftersom deras "franska stil" inte passat mig speciellt bra, men den här fungerade väldigt bra.
Eftersom en del av berättelsen består av en dagbok om eftersökningen av den överlevande bebisens identitet och där privatdetektiven varit väldigt noggrann så blir den delen väldigt detaljerad och emellanåt kan jag känna att man faktiskt kunde ha hoppat över några av detaljerna, det hade inte spelat så stor roll för själva berättelsen.

Men i det stora hela är Trollsländan en spännande och intressant berättelse med ett slut som jag verkligen inte hade väntat mig. Jag såg på författarens websida att han skrivit fler böcker så jag hoppas verkligen att det inte dröjer alltför länge innan fler av dem kommer på svenska. Jag vill verkligen läsa fler böcker av den här författaren!

Tack Bokförlaget Polaris för rec.exet!

Mer info om författaren och hans böcker finns på Michel Bussis websida

Trollsländan finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar