lördag 5 maj 2018

Recension: Raya av Henrik Johansson

Titel: Raya
Författare: Henrik Johansson
Format: Danskt band
Antal sidor: 250
Förlag: Rastlös förlag
Recensionsexemplar

"En storm drar in över staden och förseglar bagerifabriken. En våg av vilda strejker sveper över landet. På fabriksgolvet sprider sig oron bland de osäkert anställda, något måste göras. De samlar sig och utmanar såväl fackklubben som företagsledningen.
I stormens öga står en familj.
Raya jobbar som vikarie vid ugnen, den första kvinnan på sin post. Hennes mor förpackar brödet i slutet på linjen. Hennes styvfar är deras chef.
Detta kammarspel utspelar sig under ett dygn och två arbetsnätter där allt ställs på sin spets."

------------------------

Jag har läst och recenserat en novell tidigare av den här författaren så när jag fick en förfrågan från honom ifall jag ville läsa den här också tackade jag såklart ja.

Den här berättelsen utspelar sig under dryg ett dygn i ett bageri och det handlar till stor del om konflikter mellan tim- och fastanställda, och med de anställdas konflikt med arbetsgivaren. Raya, som är centralgestalt, har det inte lätt eftersom hon på ett sätt står mittemellan de två parterna, hon är timanställd, men hon är också styvdotter till chefen. Det är en del som ser på henne med misstänksamhet men själv vet hon precis var hon står.

Boken tar upp en hel del viktiga saker, t ex anställningstrygghet och sexuella trakasserier, och väcker en hel del funderingar över hur det egentligen står till på den svenska arbetsmarknaden.

Det är en riktig bedrift  att lyckas skildra rätt så vardagliga saker som här på ett sätt som gör att man hela tiden drivs framåt för att få reda på vad som ska ske och det har Henrik Johansson lyckats väldigt bra med.

Raya är en lättläst och tankeväckande bok. Jag ser fram emot fler böcker av den här författaren.

Tack Henrik Johansson för rec.exet!

Annat jag läst av den här författaren

Caradrius

Henrik Johanssons blogg finns HÄR
Raya finns att köpa hos t ex

Adlibris  Danskt band
Bokus Danskt band
CDON Danskt band


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar