måndag 21 maj 2012

Döden går på auktion

Döden går på auktion av Jan Mårtensson

"Vid en utställning på idylliska Läckö slott möter antikhandlare Johan Kristian Homan den vackra Iris Liljegren som har köpt en auktionsfirma i konkurs i centrala Stockholm. Nu ska hon sätta den på fötter och ber Johan Kristian om råd. Aningslöst accepterar han utan att inse vilken malström av dramatiska händelser som väntar...
Konst för miljoner försvinner. Ovärderliga kulturskatter från det plundrade museet i Bagdad. Manipulationer bakom kulisserna. Terrorism, hat, avund. Ond, bråd död. Det är några av ingredienserna i denna spännande historia med internationella förvecklingar som också ger många inblickar i dagens auktionsvärld.

-------------------------------------------

Homan-böckerna är alltid lika trevliga. En extra knorr blev det den här gången i o m att jag hörde en intervju med Jan Mårtensson på radio nu när jag höll på och läste boken. Och han kommenterade precis det som gör Homan-böckerna så speciella: att själva mordet egentligen är en bisak i dom här böckerna, det centrala i böckerna är istället det som Mårtensson skriver om konst, arkitektur, antikviteter (som i den här boken), historia och samhälle. Och det är just det som också är den stora behållningen med Homan-böckerna, man lär sig något nytt varje gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar